Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beveiligingssysteem tegen foutief laden en lossen van silo’s

Beveiligingssysteem tegen foutief laden en lossen van silo’s
22 feb 2017  |
ALPHEN AAN DEN RIJN - Sofis uit Alphen aan den Rijn heeft bij logistiek dienstverlener Limpens Elsloo een interlock silobeveiligingssysteem geïnstalleerd. Hierdoor verzekert Limpens zich ervan dat bij het laden en lossen van de meer dan 100 silo’s geen fouten kunnen worden gemaakt.
De logistiek manager voert de vrachtbrief in het systeem in
De logistiek manager voert de vrachtbrief in het systeem in

Limpens uit Elsloo is een full service dienstverlener, gespecialiseerd in bulk- en tanktransport, cleaning, en opslag van kuststof granulaten. Met behulp van interlocks voorkomt Limpens fouten bij het vullen of lossen van silo’s. Vergissingen waardoor een product of grondstof in de verkeerde silo of bulkwagen terecht komt, zijn duur. Het risico hierop wordt uitgesloten door middel van een interlock systeem met geautomatiseerde sleutelopslag.

Interlocks reguleren de bediening van handmatige kleppen

Het systeem geeft de sleutel voor de juiste silo vrij
Het systeem geeft de sleutel voor de juiste silo vrij

Interlocking is een mechanisch systeem voor de beveiliging van procesinstallaties waarbij afsluiters en andere componenten slechts in een bepaalde voor-gedefinieerde volgorde kunnen worden bediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van fysieke sleutels die maar op één manier zijn te gebruiken. De gedwongen afwikkeling van de opeenvolgende handelingen elimineert menselijke fouten bij de bediening van een procesinstallatie en waarborgt een veilige werkomgeving.

Geautomatiseerde sleutelopslag koppelt bediening van kleppen aan het voorraadsysteem

De chauffeur van een bulkwagen meldt zich aan de balie met de vrachtbrief. De logistiek manager reikt hem de sleutel toe voor het vullen of lossen van de betreffende silo. Deze unieke sleutel wordt in de sleutelkast vrijgegeven door het voorraadsysteem op basis van de vrachtbrief.

Beveiligingssysteem tegen foutief laden en lossen van silo’s
Deze laadsleutel past uitsluitend op de juiste silo

Alleen de sleutel van de juiste silo komt vrij. Een groen lampje bij de sleutel geeft aan om welke sleutel het gaat. Alle andere sleutels in de kast blijven vergrendeld. Na het laden of lossen komt de sleutel terug in de kast en ziet het systeem dat de procedure is afgerond.

Kenmerkend voor deze specifieke oplossing is de combinatie van een robuuste, mechanische vergrendeling bij de silo met een elektronische sleutelkast die de uitgifte van sleutels beheert en documenteert. De elektronische sleutelkast is gekoppeld aan het voorraadsysteem van de klant dat bepaalt welke silo kan worden geladen of gelost, en welke sleutel er dus moet worden vrijgegeven. Zowel het vergrendelingssysteem als de sleutelkast is universeel en kan dus aan elk willekeurig voorraadsysteem worden gekoppeld.

Meer informatie en controle over handmatige laadprocedures

Deze laadsleutel past uitsluitend op de juiste silo
Deze laadsleutel past uitsluitend op de juiste silo

Het systeem levert veel nieuwe informatie en mogelijkheden tot sturing op. De sleutelkast detecteert de aanwezigheid van sleutels. De afwezigheid van een sleutel wijst op het in bediening zijn van een afsluiter. Zo weet het systeem welke silo’s op het moment worden beladen en gelost. Ook kan de tijd gemeten worden dat een afsluiter open staat.

Deze informatie kan ook worden gekoppeld naar bovenliggende besturingssystemen (DCS). Zo kan worden gezorgd dat de sleutel van een silo niet wordt vrijgegeven als hierin bijvoorbeeld werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook regelt het systeem de vrijgave van decentrale laad- en lossystemen. En zelfs het autoriseren van personen om sleutels vrij te geven behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld middels een pincode of irisscan.

Klik hier voor meer informatie over Sofis silobeveiligingssystemen

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Sofis is de nieuwe naam van Netherlocks Safety Systems en Smith Flow Control, de twee leidende producenten van interlocking producten die onlangs zijn gefuseerd. Sofis heeft hoofdkantoren en fabrieken in Alphen aan den Rijn en...

Gerelateerde berichten