Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cosmetica producent kiest voor veilig en snel mengen

Cosmetica producent kiest voor veilig en snel mengen
9 jun 2020  |
Voor een van onze klanten, producent van cosmetische producten, blijkt de unieke gentle touch technologie van Lindor een ware uitkomst voor het mengen van hun gevoelige poeders.

“De gentle touch technologie is een zeer goede verbetering voor een veiliger productieproces”, zegt de operations manager van onze klant, over de aanschaf van de Lindor L1500 menger.

Een mengmachine vormt het hart van de productie. Deze zorgt ervoor dat verschillende ingrediënten goed gemengd en verwerkt worden tot het gewenste eindproduct. Lindor heeft de gentle touch technologie ontwikkeld, een efficiënte manier van mengen zonder het product bloot te stellen aan externe mechanische krachten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke zwaartekracht zonder dat er sprake is van breuk, opwarming of versmering door mechanische wrijving. Deze technologie is zeer geschikt voor kwetsbare, breekbare, temperatuurgevoelige of abrasieve stoffen.

Explosiegevaarlijke substanties

Als je werkt met temperatuurgevoelige en zelfs explosiegevaarlijke substanties, brengt grondig mengen een risico met zich mee. Zo ook bij deze cosmetica producent. Vanwege de ontstane risico’s ging men op zoek naar een andere techniek die de productie van deze producten veiliger zou maken. Na een rondgang op internet, een bezoek aan Lindor in Nederland en een test in het Lindor testcentrum was de samenwerking snel beklonken.

Delicaat productieproces

“Wij wilden het proces verbeteren en dan met name de veiligheid. De productie van deze specifieke poeders is een delicaat proces waarbij temperatuurgevoelige grondstoffen veilig verwerkt moeten worden. Hierbij moet frictie zoveel mogelijk vermeden worden om te hoge temperaturen te voorkomen”, legt de operationsmanager uit.

Het cosmeticabedrijf heeft verschillende fabrieken in Latijns-Amerika. Deze producten worden echter juist alleen in deze ene fabriek gemaakt. Dat heeft alles te maken met de ligging van de fabriek in een plaats op ca. 2500 meter hoogte. Er heerst hier een relatief droog en koel klimaat hetgeen weer veiligere condities oplevert voor dit proces.

Vloeistof en poeder

De Lindor L1500 menger is uitgerust met twee vloeistof injectoren, waarmee twee vloeistoffen nauwkeurig op de poeders gedoseerd worden. Een parfum om de chemische geur tegen te gaan en een vloeistof die zorgt voor een compacter poeder dat niet alle kanten opstuift.

Naast dat de ingebruikname van de Lindor L1500 een stap vooruit bleek op het gebied van veiligheid, won de klant ook nog eens tijd. Het proces is met deze menger efficiënter geworden. “We hebben nu minimaal dezelfde kwaliteit als bij de traditionele oplossing, maar het proces is nu veiliger én sneller geworden. Er is per batch gemiddeld een uur tijdwinst. De tijdswinst zit hem vooral in het schoonmaken van de menger bij het wisselen van een kleur. Voorheen kostte ons dat twee dagen, nu zijn we binnen vier uur klaar!”, aldus de operationsmanager.

Reinigen met CIP (Cleaning In Place)-configuratie

Naast een easy-clean ontwerp komt de tijdwinst volgens Herwin Santos, procestechnoloog bij Lindor, mede voort uit een techniek waarmee Lindor de L1500 heeft voorzien. “De menger beschikt over een CIP (Cleaning In Place)-configuratie. Dat betekent dat de menger niet geopend hoeft te worden, maar dat de machine zichzelf met één druk op de knop automatisch reinigt”, aldus Santos. Hij begrijpt ook waarom juist een fabriek als deze de unieke gentle touch technologie waardeert. “Onze menger gaat heel behoedzaam met een product om. De Lindor bewijst met deze toepassing niet alleen gentle, maar zeker ook grondig en snel te zijn.”

Geavanceerde partnership

Dat dit bedrijf een goede partner in Lindor heeft gevonden, staat volgens hun operationsmanager dan ook buiten kijf. Ook streeft hij ernaar om ergens tussen 2020 en 2021 de traditionele menger van een andere fabrikant te vervangen door een tweede Lindor L1500 met vloeistofinjectoren. “De support van Lindor, zowel in Europa als hier in Latijns-Amerika, is goed. Engineers van Lindor hebben erop toegezien, dat de menger bij ons op locatie correct geïnstalleerd is en dat deze naar behoren functioneert”, aldus een meer dan tevreden klant.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Enige jaren geleden introduceerde Lindor een eigen unieke visie op het mengen van droge stoffen, de “gentle touch meng” techniek. Deze uitermate vriendelijke maar optimale menging wordt veroorzaakt door schoepen die in de mengtrommel zijn...

Gerelateerde berichten