Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Bedrijven die oplossingen of innovaties ontwikkelen waarmee de voedingsmiddelenindustrie efficiënter, effectiever, duurzamer of zelfs geheel anders kan produceren worden uitgenodigd deel te nemen aan de beurs. Een tweedaags congres waarin een groot aantal branche- en kennis organisaties uit de sector lezingen verzorgen ondersteunt het evenement. Food Technology zet de volgende thema’s centraal: Fabriek van de toekomst, Duurzame en transparante keten, Food innovatie, Veilig voedsel en Food Lab.
Food meets hightech tijdens Food Technology 2021 – 5 deelthema’s
Met nog drie maanden te gaan staat het programma voor de eerste editie van Food Technology al stevig in de stijgers. Wetenschappers van naam en faam geven lezingen over hun onderzoek, diverse organisaties (Keep food Simple, IFFI, Schuttelaars en Partners, Nederlandse Verpakkings Centrum HDN platform etc.) houden tijdens het evenement een seminar. EVMI zelf houdt een seminar over automatisering en processing in de foodsector. Als Key-Note speakers voor woensdag 2 oktober is Prof.dr. Remco Boom (hoogleraar Food Process Engineering WUR) geboekt. Hij presenteert een nieuwe manier om naar ingrediënten te kijken. Donderdag 2 december start Prof Dr. Jaap Seidel (Hoogleraar Voeding en Gezondheid VU) een pleidooi voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie. Hij vindt de manier van voedsel maken aan een grote verandering toe: gezonder en duurzamer. De organisatie van Food Technologie is in handen van Mikrocentrum en vakblad EVMI.
Enkele highlichts uit het programma:
Fabriek van de toekomst
- Seminar EVMI over Automatisering en processing: Het kan (nog) slimmer:
- Merel Rijnen, voedseltechnoloog van Food Dynamics over Procesontwikkeling en de rol van technologie. Merel bespreekt de ideale situatie tijdens productontwikkelingen, wat als je daarvan afwijkt en welke rol technologie kan vervullen.
- Remco Rijsenbrij, voorzitter van Innofood over Toepassen van bestaande technologie in food-productiebedrijven – een wereld te winnen. Remco beschrijft de situatie waarbij subsidiefondsen, wetenschappelijk onderwijs en de maatschappelijk discussie zich richten op nieuwe technologieën en innovaties, terwijl wereldwijde beschikbare technieken nog amper de weg naar de productie-omgeving vinden. Credo hierbij is vaak onbekend maakt onbemind.
- Ron Verleun van Parts On Demand, over 3D-geprinte onderdelen voor de food, wat kan er al en wat nog niet? Zijn verhaal beschrijft de ontwikkelingen van de technologie van 3D-printen, specifiek voor de voedingsmiddelindustrie. Wat is de stand van zaken, welke trials lopen er en welke toepassingen zijn al in gebruik. Zowel op het gebied van slimme prints, productie, materialen en nabewerkingen.
- John van Leeuwen van de NEN en werkzaam bij Weidmüller over Predictive maintenance en quality control. Direct inzicht in alle parameters zodat je vooraf weet welke kwaliteit je product heeft. Hoe werkt dat in de praktijk? Slimme componenten, slimme software en slimme resultaten.
- Presentatie KTBA: Digitalisering en databeheer voedselveiligheid
Duurzame en transparante keten
- Seminar van Keep Food Simple: Onbenutte plantaardige grondstoffen verwerken tot hoogwaardige voedingsmiddelen
- Seminar van NVC – Verpakken als ‘driver’ voor de thuisbezorging van (food) producten
- Seminar Hygienic Design Network
- Presentatie Eurofins: Voedselfraude
Food innovatie
- Key-Note 1-12: Prof.dr.ir. Remko Boom (hoogleraar Food Process Engineering WUR): Gentle Food Processing: Better Sustainability Can Also Mean Better Products
- Key-Note 2-12: Prof. Dr. Jaap Seidel (Hoogleraar Voeding en Gezondheid VU): Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie
- Seminar IFFI: Food meet HighTech over der rol van Ingredients in de voedselketen
Veilig voedsel
- Seminar Hygienic Design Network
- Presentatie Normec Foodcare
Food lab
- Presentatie Food Analytical Technologies: Elektronische muis
- Presentatie Normec Foodcare
- Seminar Kennisplatform Labmanagers