Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemakkelijke big-bag-leging onder containment-voorwaarden

Gemakkelijke big-bag-leging onder containment-voorwaarden
9 jun 2020  |
Engelsmann ontwikkelt een nieuw aansluitsysteem waarmee big bags eenvoudig en veilig kunnen worden geleegd onder containment-voorwaarden.
Het aansluitsysteem JEL SmartCon ES kan met een paar handgrepen eenvoudig en veilig worden bediend.

Met het nieuw ontwikkelde aansluitsysteem worden big bags met foliezakken (inliner) onder containment-voorwaarden geleegd. De operator hoeft daarbij maar een paar handgrepen uit te voeren, aangezien het legingsproces grotendeels geautomatiseerd is. Tijdens het legen ontsnappen nog maar nauwelijks meetbare hoeveelheden productdeeltjes naar de omgeving van de installatie. Dit beschermt de productiemedewerkers tegen hoogactieve of gezondheidsschadelijke stoffen en voorkomt de verontreiniging van producten door kruisbesmetting. Het aansluitsysteem kan worden gebruikt tot containment level OEB 4, hetgeen overeenkomt met een deeltjesconcentratie in de omgeving van de installatie van minder dan 10 µg / m3.

“Voor Engelsmann was de ontwikkeling van het nieuwe containment-systeem een logische reactie op de gestegen vraag naar productieapparatuur waarmee de installatie-exploitanten kunnen voldoen aan de hoge eisen inzake de bescherming van de operator en het product, zoals deze worden voorgeschreven door bijv. REACH”, aldus Christian Kretzu, technisch directeur van J. Engelsmann AG.

Met het aansluitsysteem JEL SmartCon ES kunnen big bags worden geleegd onder containment-voorwaarden tot OEB 4.

Bij de ontwikkeling van het gepatenteerde aansluitsysteem stonden drie aspecten voorop: het onderhoud van het containment-systeem, de eenvoudige en veilige bediening en de snelst mogelijke verpakkingswissel. Om een nieuwe big bag aan te sluiten, hoeft de operator alleen maar de big bag-uitlaat over de legingsunit te stulpen. Per druk op de knop zakt de drukplaat naar beneden en fixeert de uitlaat met behulp van pneumatische afdichtingen stevig aan het dockingsysteem. Het bijzondere aan het nieuwe Engelsmann-systeem is de optioneel verkrijgbare dichtheidstest, waarmee de operator de nieuw aangesloten big bag-uitlaat op dichtheid of schade kan controleren. Pas als de druktest geslaagd is, kan de productstroom worden gestart. Na het legen wordt de uitlaat met een speciaal sluitgereedschap afgebonden en afgesneden, voordat deze veilig via de toegangsaansluiting met slangfoliesysteem kan worden verwijderd. Tijdens het hele legingsproces wordt de operator ondersteund door een intuïtief besturingssysteem dat de telkens volgende stappen aangeeft en de uitvoering daarvan alleen in de juiste volgorde toelaat. Een onderbreking van het containment door bedieningsfouten is daarom bijna onmogelijk.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers en laboratoriumapparatuur. Hiernaast levert Engelsmann...