Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuw containment-systeem voor de big bag-vulling

Nieuw containment-systeem voor de big bag-vulling
26 mei 2021  |
J. Engelsmann AG, toonaangevende aanbieder van procestechniek voor de stortgoedindustrie, heeft een nieuw aansluitsysteem ontwikkeld waarmee big bags eenvoudig en veilig kunnen worden gevuld onder containment-voorwaarden tot OEB 4.

Containment-systemen zijn complexe systemen en dienovereenkomstig vaak ook ingewikkeld in het gebruik, hetgeen tot bedieningsfouten kan leiden. Maar vooral bij de behandeling van potentieel gezondheidsschadelijke stoffen moeten bedieningsfouten absoluut worden voorkomen, omdat een ondeskundig aangesloten big bag in het ergste geval kan leiden tot een onderbreking van het containment. J. Engelsmann AG heeft daarom een productserie voor containment-toepassing ontwikkeld die exact dit probleem voorkomt. De SmartCon-aansluitsystemen overtuigen vooral met hun eenvoudige en intuïtieve bedienbaarheid. Nu werd de SmartCon-serie, die tot nu toe alleen voor de leging konden worden toegepast, uitgebreid met een big bag-vulvariant.

Om het risico op bedieningsfouten tot een minimum te beperken, verloopt het aansluit- en vulproces van de JEL SmartCon BS grotendeels geautomatiseerd. Om een nieuwe big bag aan te sluiten, hoeft het bedieningspersoneel alleen maar de foliezak (liner) van de big bag-inlaat over de drukplaat te stulpen.  Per knopdruk wordt de big bag voorgefixeerd en kan het bedieningspersoneel de afgebonden liner van de tevoren gevulde big bag via de toegangsaansluiting veilig uit het systeem verwijderen. Vervolgens moet de liner van de te vullen big bag dicht afsluitend op het dockingsysteem worden bevestigd – een uiterst kritieke stap in het proces die correct moet worden uitgevoerd, zodat de dienovereenkomstige OEB-waarde kan worden bereikt. Om bedieningsfouten op dit punt te voorkomen, past Engelsmann hier een geautomatiseerd proces toe: per knopdruk fixeren pneumatische afdichtingen de liner vast op het dockingsysteem. Handmatige handelingen zijn op dit punt niet meer nodig. De big bag is nu vast aangesloten op het aansluitsysteem en de contaminatievrije vulling kan worden gestart.

Tijdens het complete proces wordt het bedieningspersoneel ondersteund door het geïntegreerde besturingssysteem dat de telkens volgende stappen aangeeft en de uitvoering daarvan alleen in de juiste volgorde toelaat. Met het aansluitsysteem JEL SmartCon ES is een onderbreking van het containment door bedieningsfouten dan ook bijna onmogelijk. Door de hoge automatiseringsgraad en de eenvoudige bediening kunnen verpakkingswissels in zeer korte tijd worden uitgevoerd, ook onder containment-voorwaarden.

Een bijzonderheid van het SmartCon-systeem is de dichtheidscontrole die optioneel kan worden geïntegreerd en waarmee schade aan de liner van de nieuw aangesloten big bag gedetecteerd kan worden. Pas als de druktest geslaagd is, kan de productstroom worden gestart.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers en laboratoriumapparatuur. Hiernaast levert Engelsmann...