De Pajotse brouwerij huist momenteel langs de Lenniksebaan in de Leeuwse deelgemeente Vlezenbeek. Die vestiging werd een paar jaar geleden al fors uitgebreid, maar ook dat volstaat niet meer. Lindemans pompt daarom nog eens 28 miljoen euro in een nieuwe vestiging op de bedrijvenzone Ruysbroeckveld in deelgemeente Ruisbroek.. De verdere uitbreiding van Lindemans komt er voor in het licht van de stijgende vraag naar het bier vanuit de VS en Azië. Vorig jaar steeg de export naar China met 75 procent. Lindemans zal in de 2e helft van dit jaar de nieuwe brouwzaal in gebruik nemen.
De uitbreiding bestaat uit een compleet nieuw brouwhuis inclusief het deel voor de behandeling van de grondstoffen, bestaande uit mout en granen. Het gehele deel voor het behandelen van de granen wordt turn-key verzorgd door Poeth Solids Processing.
In grote lijnen bestaat het project uit :
- inname grondstoffen middels bulkauto, big-bag’s en/of zakgoed,
- 3 st. 70 m3 opslagsilos,
- reiniging van de grondstoffen (zeven, reinigen/verwijderen van eventuele steentjes en staaldelen),
- Wegen en doseren van de grondstoffen,
- Conditionering van de mout,
- Eco-mill voor het malen van speciale granen, en een conventionele rollenmolen voor de behandeling van de diverse moutsoorten,
- Diverse transportsystemen (Atex veilige transporten zoals Z-Conveyors),
- Besturing/Bekabeling/Software van de gehele proces lijn.
Poeth Ecomill / Conditioner:
In de brouwerij wereld wordt mout doorgaans vermalen met een hamermolen. Hamermolens gebruiken relatief veel stroom en hebben voor een conventioneel brouwproces geen optimaal maalresultaat. Daarnaast zijn de installaties kostbaar omdat ATEX-veiligheid (explosiegevaar) een belangrijk issue is bij deze manier van bewerken.
Poeth heeft een nieuwe Ecomill ontwikkelt welke 30-50% minder stroom gebruikt dan een hamermolen en doordat het totale maalsysteem veel compacter is dan een hamermolen (kleiner filter, kleinere molen, geen onderbunker e.d.), zijn de kosten voor de noodzakelijke additionele ATEX-voorzieningen gering.
Voorafgaand aan de maalstap wordt het mout bevochtigd. Deze proces stap bepaalt mede in grote mate het maal resultaat; het bevochtigen van het vlies op de korrel zorgt voor een optimale maling (oftewel schroting). Dit is van groot belang voor een goede filtratie tijdens het brouwproces.
Z-Conveyor:
Met de Z-Conveyor kunnen droge stoffen zoals mout, gerst en andere granen horizontaal, diagonaal en verticaal tot grote hoogtes worden getransporteerd. De Z-Conveyor transporteert grondstoffen behoedzaam zonder deze te beschadigen. Dat maakt het transportsysteem bijzonder geschikt voor mout en gerst in deze bierbrouwerij. De benodigde inbouw hoogte is zeer compact in vergelijking met een traditionele transportsystemen.
Deze Z-Conveyors vervangen de traditionele beker-elevatoren welke in basis niet stofexplosie veilig zijn. Dit is de reden waarom Poeth Solids Processing diverse jaren terug de ATEX veilige (explosieveilige) Z-Conveyor ontwikkelde. De Z-Conveyor functioneert namelijk bij snelheden ruim onder de 1 m/s, risico’s op explosiegevaar zijn dan uitgesloten.
Onder andere deze unieke eigenschap van de Z-Conveyor voorkwam hoge investeringen in de brouwerij bij Lindemans in onder andere ontkoppelingen, explosieonderdrukking, -ontlasting, scheefloopbeveiliging, automatisering en onderhoud van speciale ATEX beveiligingen. Een extern aangewezen instelling voor de ATEX certificering beoordeelde de explosieveiligheid.
Poeth en Lindemans beide rijke historie in Brouwerij sector.
Poeth heeft een rijke historie in de brouwerij sector; In 1935 werd door Willem Poeth bij een lokale brouwerij de eerste gerst-moutpletmolen geplaatst met transportschroeven en een afvoer inrichting voor borstel vanaf de klaringskuip. In de loop der jaren groeide deze markt voor Poeth gestaag en breidde het klanten bestand zich zowel nationaal als internationaal uit. Momenteel is Poeth de preferred supplier voor diverse kleinere en grote brouwerijconcerns welke wereldwijd opereren.
Ook Lindemans bezit een zeer rijke historie, welke goed aansluit bij het bedrijfs-DNA van Poeth ; Sinds 1822 brouwt Lindemans haar bieren in Vlezenbeek. De afgelopen tien jaar is de productie door de sterk gegroeide buitenlandse vraag gestegen van 50.000 tot 115.000 hectoliter per jaar. Hiermee heeft Lindemans haar maximumcapaciteit bereikt. In de afgelopen vijf jaar steeg de vraag op de Europese markt met 63 procent, de Aziatische markt met maar liefst 318 procent en in Noord- en Zuid-Amerika met 20 procent. Om aan deze sterk toenemende vraag te kunnen voldoen, heeft Lindemans 28 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van deze brouwerij.