Zoek
Sluit dit zoekvak.

Poeth realiseert turnkey brouwerijproject in Nigeria

Poeth realiseert turnkey brouwerijpoject in Nigeria
14 sep 2022  |
Poeth Solids Processing heeft een contract verworven voor de inname, opslag en behandeling van mout en diverse andere ingrediënten voor een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld. Dit project wordt binnenkort gerealiseerd in Nigeria.

Poeth is sinds de oprichting in 1921 actief in de brouwerij-industrie. Willem Poeth (oprichter) leverde zijn systemen voor lokale kleine brouwerijen. Een van de eerste projecten was bij Brouwerij De Vriendenkring, heden ten dage de Hertog-Jan  Brouwerij te Arcen.

Productinname

De grondstoffen, bestaande uit voornamelijk granen worden middels bulkwagens gestort. In kleinere installaties gebeurd dit vaak nog met zakgoed. Om dit stofvrij te laten verlopen wordt de stortlocatie afgezogen en de lucht gereinigd middels special hiervoor ontwikkelde filterinstallaties. De zogenaamde stortputmodules en stortkabinetten.

Reinigen

Voordat de grondstoffen worden opgeslagen in de silo’s worden eventuele verontreinigen eruit gehaald. Onder andere grove delen worden afgescheiden, maar ook worden met magneten en/of metaaldetectoren ferro en non-ferro delen uit de grondstoffen verwijderd.

Wegen en doseren

Het overgrote deel van de productieprocessen vind plaats in batchvorm. Hiervoor is het van het grootste belang dat met de juiste (meng-)verhoudingen en capaciteiten het proces gestuurd wordt. Om dit te bewerkstelligen worden de silo’s gedoseerd geleegd, en de batches vervolgens afgewogen. Dit gebeurd in de regel met nauwkeurigheden van <0.1%. Door dit zo nauwkeurig uit te voeren worden verliezen geminimaliseerd en is een constante kwaliteit gewaarborgd.

Malt Conditioner

De mout conditioner zorgt door een gelijkmatige bevochtiging voor een optimale behandeling van de moutkorrels waarna deze worden gedoseerd op de maalmolen. Deze stap is cruciaal voor de kwaliteit van het maalproces.

Om het water en de mout te mengen kan met de Poeth Malt Conditioner tot 6% water worden toegevoegd. Dankzij de zelfreinigende mengpeddel is deze extreem gebruikersvriendelijk. De waterhoeveelheid wordt middels een master/slave regeling nauwkeurig geregeld, waarbij het water middels een flow meter en het mout via een gravimetische feeder wordt gedoseerd.  

Hamermolens

Het project omvat ook twee Poeth P15-hamermolens, waarvan de grootste is uitgerust met een aandrijving van 315 kW. Volledig Atex-veilig. Poeth beschikt over een eigen Hamermolen testinstallatie. Het vooraf testen van grondstoffen kan zeer zinvol zijn; Diverse configuraties kunnen getest worden om zodoende zo nauwkeurig mogelijk de juiste afmeting en vermogen voor de maalmolen te kunnen selecteren. Ook de gehele luchthuishouding is zeker zo belangrijk.  

Z-Conveyor

Met de Z-Conveyor kunnen de producten zoals mout, gerst en rijst horizontaal, diagonaal en verticaal naar grote hoogte worden getransporteerd. De Z-conveyor transporteert de grondstoffen voorzichtig zonder deze te beschadigen. Dit maakt het transportsysteem in deze brouwerij bijzonder geschikt voor mout en rijst. De benodigde inbouwhoogte is zeer compact in vergelijking met conventionele transportsystemen waardoor er op bouwkosten bespaart kan worden.

Voordelen :

  • Geen grote investeringen inzake ontkoppeling, explosieonderdrukking, explosieontlasting, anti-scheefbeveiliging, automatisering en onderhoud voor ATEX-beveiliging. De extern aangestelde instelling voor de ATEX-certificering heeft de explosieveiligheid beoordeeld en goedgekeurd.
  • Minimale inbouw afmetingen, gevolg is bouwkundige besparing
  • Erg gunstig in operationele/onderhoudskosten

ATEX-certificering

Traditionele band/beker elevatoren zijn in basis over niet stofexplosieveilig. Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen worden genomen om de band/beker elevatoren geschikt te maken voor Atex-gebruik, maar dit is meestal erg duur.

Daarom ontwikkelde Poeth Solids Processing enkele jaren geleden de ATEX veilige Z-Conveyor. De Z-Conveyor werkt met snelheden ver onder de 1 m/s, en mede om die reden is er geen kans op explosiegevaar.

Bouwkundig

Ook de levering en montage van de gebouwen zijn onderdeel van de scope. Dat wil zeggen vanaf de vloerankers tot en met de beplating en hemelwaterafvoeren. De gebouwen worden opgetrokken uit staal, voorzien van vloeren, trappen, vloerdoorvoeringen en alle benodigde voorzieningen. De (plan-)engineering wordt volledig in eigen huis uitgevoerd. De productie van de staalconstructie gebeurd bij vaste partners welke gespecialiseerd zijn in zwaar constructiewerk. Ook de montage van de al dan niet geïsoleerde beplating wordt ter plaatse aangebracht onder leiding van een gespecialiseerde supervisor.

Automatisering, elektro-/bekabeling

Het complete procesbesturingssyteem, inclusief software en bekabeling maakt deel uit van het leveringsprogramma. Dit deel doen wij met vaste partners. Voordat de fysieke integratie van de software plaats vind, worden de processen tot in detail gesimuleerd. Aansluitend worden I/O tests uitgevoerd, en tijdens de inbedrijfname wordt het systeem nogmaals uitvoerig getest.

Het turn-key project wordt vervolgens overgedragen aan de klant. De zogenaamde O&M Handover (Operation & Maintanance) vind plaats, gevolgd door de SAT (Site Acceptance Test).

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Poeth is specialist in kwalitatief hoogwaardige machines en productielijnen voor het verwerken van een breed scala aan droge stoffen. We ontwikkelen, produceren en installeren al onze machines en projecten in eigen beheer. Zo zijn we...