Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bespaar tot wel 10% energie op uw droogproces

Bespaar tot wel 10% energie op uw droogproces
21 sep 2022  |
Inzet snelle en nauwkeurige in-line vochtanalyse met microgolftechnologie bij drogen loont

In de huidige industrie zijn droogprocessen enorme energie-slurpers. Toch blijven deze processen belangrijk en vormen ze een cruciaal onderdeel in de procestechniek. Tegelijkertijd zorgde de huidige stijging van de energieprijzen voor een stijging van 7 keer de kosten voor drogen in vergelijking met vorig jaar. Dat u kunt besparen op uw droogproces, laten we u graag zien aan de hand van een voorbeeld.

Energiebesparing drogen maïs

In onderstaand voorbeeld voor het drogen van maïs hebben we de volgende formule gebruikt:

Stel u heeft 10.000 kg maïs met een vochtgehalte van 35%. Het streefvochtgehalte is 14,5 %. Dat betekent dat 2.398 kg water moet worden onttrokken aan de maïs. Een conventionele continue droger heeft ongeveer 1500 Wh/kg H2O nodig, wat betekent dat je 3.597 kWh stroom nodig hebt voor het droogproces.

Heel vaak worden producten tijdens het droogproces over gedroogd en in latere stadia weer bevochtigd. Dit is een grote verspilling van energie en geld en slecht voor de CO2-footprint van het bedrijf.

Duitsland alleen al produceerde in 2021 meer dan 4 miljoen ton mais. Stel je nu een afwijking in vochtresultaten voor van 1% – dit zou 22,4 miljoen Euro elektriciteit per jaar kosten!

Ultieme controle over het droogproces, het energieverbruik en reductie van waste

Met de microgolfresonantie technologie van TEWS bent u er van verzekerd dat vochtresultaten met zeer hoge precisie en snelheid worden gecontroleerd. Een feilloze integratie van meetgegevens direct in de verwerkingseenheid zorgt voor ultieme controle over het droogproces.

Bovendien gebruiken veel productielijnen geen gesloten regelsystemen om de droogfase te bewaken en optimaliseren, wat leidt tot onnauwkeurige vochtresultaten en kwaliteitsvariatie. In het ergste geval wordt een hele partij vernietigd en leidt dit tot verspilling van het product.

Met het TEWS vochtmeetsysteem geïntegreerd in het drogen, kan het proces nauwkeurig worden beheerd terwijl de droger net op tijd wordt uitgeschakeld. Integratie van vochtgegevens in de closed-loop controller maakt continue productcontrole mogelijk.

Hoeveel procent energie kunt u gemiddeld besparen in het droogproces?

Door ervaring in verschillende industriegebieden en met verschillende analyse technologieën, weten we dat u energie kunt besparen met de meettechnologie van TEWS. We geven onderstaand een voorbeeld van mogelijke energiebesparingen in een aantal sectoren. Maak zelf ook eenvoudig de berekening voor uw sector met de formule en huidige energieprijs.

Graanproductie 9%
Gipsplaatindustrie 10%
Golfkarton 7,5 %
Farmaceutische industrie 8%

De investering in de in-line vochtanalyse met microgolftechnologie is in deze industrie naar verwachting binnen een jaar terugverdiend.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Inventech helpt organisaties om de kwaliteit van hun producten significant te verbeteren en ze duurzaam, efficiënt en kostenbesparend te produceren. Met onze hoogwaardige producten, inventieve oplossingen en service gerichte aanpak zijn we een betrouwbare (kennis)partner...

Gerelateerde berichten