Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Viavi maakt toepassingen NIR voor industriële technologie breder én goedkoper

26 mrt 2018  |
OOSTERHOUT - Elk materiaal in het universum heeft zijn eigen unieke optische spectrale handtekening. Als je er licht op schijnt, omvat het gereflecteerde licht informatie over de samenstelling van het materiaal.

NIR (Nabij Infrarood) is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling.  De straling schijnt op het te onderzoeken monster, waarbij het product een deel van de straling doorlaat, een deel opneemt en mogelijk reflecteert. Hieruit wordt een spectrum gecreëerd, waarin te zien is welke golflengtes geabsorbeerd of juist doorgelaten zijn. Aan de hand van dit spectrum is vervolgens te herleiden om welke componenten het gaat aangezien ieder molecuul deze straling op een andere wijze absorbeert.

Met deze techniek kun je o.a. nagaan of een suikerstroop het juiste koolhydraatgehalte bevat, of een sojapoeder voldoende eiwitten bevat, of de samenstelling van je eindproduct klopt of dat het juiste product is geleverd door je leverancier. Deze techniek is zowel op locatie als in een laboratorium toe te passen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een instrument, waarin zich bewegende delen bevinden. Door slijtage van deze bewegende delen  kan de meting na verloop van tijd minder nauwkeurig worden. Ook zijn het vaak grote en dure apparaten.

Viavi maakt toepassingen NIR voor industriële technologie breder én goedkoper

Viavi, een pionier in optische sensoren , brengt daar verandering in. Viavi werkte zeven jaar aan de ontwikkeling van een  Lineaire Filter Technologie op folie: MicroNIR. In tegenstelling tot andere NIR spectrometers, maakt MicroNIR geen gebruik van bewegende delen om het licht te filteren, maar van folie. Over de lengte van de folie worden verschillende golflengtes doorgelaten. De coating op de folie zorgt voor minder verschuiving van de golflengte in vergelijking met traditionele coatings en bieden een diepere onderdrukking van omgevingslicht, waardoor nauwkeuriger kan worden gemeten. Deze techniek is ook nog eens slijtvast, omdat er niet langer met bewegende delen wordt gewerkt, én is goedkoper te produceren.

Van het lab naar een handzaam (inline) instrument

Al eerder bracht Viavi nabij-infrarood (NIR) spectroscopie vanuit het laboratorium naar het veld. Ze ontwikkelden kleinere, draagbare apparaten zodat de meting van materialen “on the spot” kan worden uitgevoerd. Met de introductie van deze technologie gaan zij daarin nog een stap verder.  Zo kan een analyse apparaat nu worden verkleind tot de grootte van een golfbal!

Toepassingsmogelijkheden zijn breder

De Lineaire Filter Technologie op folie is een innovatie die straks zelfs door consumenten kan worden gebruikt. Viavi werkt momenteel o.a. aan de integratie van spectrometers in smartphones. Consumenten zijn straks ook in staat om zelf metingen te verrichten met behulp van hun telefoon, denk bijvoorbeeld aan het testen van de ingrediënten van een (voedings)product of het controleren van glucosegehalte in het bloed.

Wilt u meer informatie over wat Viavi in en voor uw proces kan betekenen? Neem dan contact op met Product Manager Kees van der Sar, specialist in spectroscopie via vandersar@inventech.nl.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Inventech helpt organisaties om de kwaliteit van hun producten significant te verbeteren en ze duurzaam, efficiënt en kostenbesparend te produceren. Met onze hoogwaardige producten, inventieve oplossingen en service gerichte aanpak zijn we een betrouwbare (kennis)partner...

Gerelateerde berichten