Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rijk Zwaan homogeniseert kwetsbare groentezaden met Lindor technologie

Rijk Zwaan homogeniseert kwetsbare groentezaden met Lindor technologie
11 feb 2022  |
"Twaalf ton spinaziezaad" - klinkt als massaproductie, maar de gevoelige zaden moeten bij het homogeniseren buitengewoon voorzichtig worden behandeld. Dit kan nu worden bereikt met een speciale mixer op maat. 

Het leek een ambitieus project: grote hoeveelheden kwetsbare, hoogkwalitatieve groentezaden machinaal homogeniseren zónder deze te beschadigen. Toch wist Lindor in samenwerking met Rijk Zwaan, wereldwijde speler op het gebied van groenteveredeling, een menger te ontwikkelen die zaden met behoud van constante kwaliteit homogeniseert en vruchtgewassen mengt. “Komkommerzaad is zeer kwetsbaar, eenmaal beschadigd kun je het niet meer verkopen. Lindor’s gentle touch technologie sluit perfect aan bij onze producten”, aldus René Hendriks, teamleider Operations Support bij Rijk Zwaan. 

Homogeniseren van zaden op vorm en grootte 

Continue innovatie is onontbeerlijk wil je als internationale speler topkwaliteit leveren en meedoen aan de ontwikkeling van nieuwe rassen, een bedrijfsfilosofie die Rijk Zwaan hanteert. Alleen wordt het een stuk uitdagender, als je te maken hebt met een delicaat product dat ook nog eens tot op de gram nauwkeurig verpakt moet worden. “Wij verpakken spinaziezaden per één miljoen stuks, zo’n 12 gram per 1000 zaden. Dat is dus ongeveer 12,2 kilo voor een miljoen zaden. Door weersinvloeden kan een aangeleverde partij spinaziezaad vrij grillig zijn wat betreft vorm en grootte. Als er een keer sprake is van grove zaden, krijgt een klant dus veel minder zaad dan besteld. Om die reden homogeniseerden wij spinaziezaden reeds handmatig”, legt Hendriks uit. Een naar eigen zeggen tijdrovend, arbeidsintensief en allesbehalve efficiënt proces: iedere doos moest apart bemonsterd worden om dozen zaden met een vergelijkbaar DKG (duizend korrel gewicht) als één partij te kunnen bestempelen. Zo ontstond de wens om grote partijen machinaal te homogeniseren. 

Homogeniseren met constante kwaliteit 

Een eerdere kennismaking op een vakbeurs met de op maat gemaakte mengers van Lindor bracht de twee door innovatie geprikkelde partijen samen. “Het projectdoel van Rijk Zwaan was om één aangeleverde batch spinaziezaden te homogeniseren en een constante kwaliteit te garanderen”, vertelt Michael van der Knaap, project engineer bij Lindor, over de geïnstalleerde L25000. Met een diameter van 3,6 meter en een lengte van 9 meter meteen ook Lindor’s grootste machine. Goed voor het in één keer mengen van 25000 liter, in dit geval 12 ton oftewel ruim een miljard spinaziezaden. Dat is uiteindelijk heel wat spinazie! 

Overigens heeft Rijk Zwaan ook nog een kleinere L200 trommelmenger geïnstalleerd voor het homogeniseren en mengen van onder meer paprika-, aubergine- en komkommerzaden. Dat ook hier Lindor’s technologie het verschil maakt, staat volgens de project engineer buiten kijf: “Zwaartekracht zorgt ervoor dat álle zaden, groot en klein, door elkaar heen stromen. Door de vorm van de mengtrommel en de schoepen doorlopen de zaden een traject en wordt de vereiste homogeniteit in zeer korte tijd bereikt. Tijdens dit proces is er nauwelijks wrijving tussen de zaden onderling, waardoor deze niet beschadigen.” 

Geoptimaliseerd productieproces 

De goede samenwerking tussen Rijk Zwaan en Lindor resulteert in een geoptimaliseerd productieproces, dat zorgt voor meer constante kwaliteit en minder verloop van het DKG, een indicatie voor het gemiddelde gewicht van een zaadje. Hendriks: “Nu brengen we alle dozen uit één batch bij elkaar in de menger en deze homogeniseert 12 ton spinaziezaad binnen vijf minuten.” Volgens de teamleider Operations Support levert het nieuwe productieproces medewerkers niet alleen tijdwinst op, maar draagt het geautomatiseerd proces ook bij aan een betere kwaliteit. 

Kortom: een volgens Hendriks geslaagd project, waardoor Rijk Zwaan voortaan in staat is om klanten slechts één batch te leveren met een homogeen product van constante kwaliteit in plaats van meerdere batches met handmatig, op basis van DKG, geselecteerde zaden. “De implementatie is perfect verlopen! Maar ook de aandacht van Lindor tijdens de testfase, het meedenken en de flexibele instelling: de hele samenwerking is zeer goed bevallen!”, concludeert Hendriks. 

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Enige jaren geleden introduceerde Lindor een eigen unieke visie op het mengen van droge stoffen, de “gentle touch meng” techniek. Deze uitermate vriendelijke maar optimale menging wordt veroorzaakt door schoepen die in de mengtrommel zijn...

Gerelateerde berichten