Zoek
Sluit dit zoekvak.

Centrifugaal zeefmachines voor het verwerken van aardappelzetmeel met uiteenlopende vochtpercentages

Centrifugaal zeefmachines voor het verwerken van aardappelzetmeel met uiteenlopende vochtpercentages
4 dec 2023  |
Vanaf 1981 vormen de vestigingen in Sünching en Schrobenhausen samen het bedrijf Südstärke. Maar de geschiedenis van deze aardappelzetmeelfabrikant gaat een stuk verder terug. Al in 1916 werd in Sünching een groentedrogerij opgericht. In 1938 opende in Schrobenhausen een producent van aardappelvlokken. In 1947 gingen beide bedrijven aan de slag met de productie van aardappelzetmeel. De samenwerking tussen de organisaties werd door de jaren heen steeds intensiever en vanaf 1981 gingen ze verder als één bedrijf: Südstärke GmbH.

EEN LEIDER IN AARDAPPELZETMEELPRODUCTIE

Jaarlijks wordt er zo’n 600.000 ton aardappelen verwerkt, waar 150.000 ton zetmeel uit voortkomt. Südstärke distribueert hun hoogwaardig zetmeel naar diverse sectoren. 50% van de productie gaat naar de levensmiddelenindustrie en 50% wordt gebruikt in de andere markten zoals de papierindustrie, chemische industrie en veevoer. Op de locatie in Schrobenhausen wordt al het zetmeel gemodificeerd zodat het de specificaties krijgt om te voldoen aan de diverse industriële eisen.

20231022_104524.jpg
Centrifugaal zeefmachines bij Südstärke. 

“HET GEMAK EN DE VEILIGHEID WAARMEE DE ZEEFKORF VERWISSELD KAN WORDEN, ZIJN DOORSLAGGEVEND GEWEEST IN ONZE KEUZE VOOR EEN ZEEFMACHINE VAN DINNISSEN.”

DE HEER KREUZER, BEDRIJFSMANAGER BIJ SÜDSTÄRKE

WAAROM SÜDSTÄRKE VOOR DINNISSEN KOOS

Südstärke Schrobenhausen was op zoek naar zeefmachines, geschikt voor het verwerken van aardappelzetmeel met uiteenlopende vochtpercentages. De collega’s van de vestiging in Sünching hadden een zeefmachine van Dinnissen en waren daar zeer tevreden over. Op die manier kwam het team van Schrobenhausen voor hun zeefinstallatie bij Dinnissen terecht. De heer Kreuzer, bedrijfsmanager bij Südstärke, vertelt: “Het gemak en de veiligheid waarmee de zeefkorf verwisseld kan worden, zijn doorslaggevend geweest in onze keuze voor een zeefmachine van Dinnissen.”

DE START VAN HET TRAJECT

Voordat er een zeefmachine in Schrobenhausen geïnstalleerd werd, heeft Dinnissen in haar D-Innocenter testcentrum diverse testrondes gedraaid met het product van Südstärke. Er zijn tests gedaan met aardappelzetmeel met verschillende vochtpercentages. Op deze manier kon de zeefmachine zó worden uitgewerkt dat deze optimaal afgestemd was op het productieproces van Südstärke. Uit de testrondes kon geconcludeerd worden dat het zetmeel succesvol verwerkt kon worden, met zeefgaas van 500 en 1000 mu (μ).

20231022_111246.jpg
Centrifugaal zeefmachine bij Südstärke. 

“DINNISSEN HEEFT ONS GOED ONDERSTEUND BIJ DE INGEBRUIKNEMING VAN DE INSTALLATIE EN HEEFT DE KNOWHOW OM ONS ZO GOED MOGELIJK TE KUNNEN ADVISEREN.”

DE HEER KREUZER, BEDRIJFSMANAGER BIJ SÜDSTÄRKE

20231022_104609.jpg
Centrifugaal zeefmachines bij Südstärke. 

VERDERE SAMENWERKING

De samenwerking tussen Südstärke en Dinnissen is zeer goed, ondanks dat er ook dingen niet goed gegaan zijn. Nadat de zeefinstallaties waren geïnstalleerd, ging er ook een mengmachine vanuit Dinnissen naar Schrobenhausen. Deze kon niet in gebruik genomen worden zoals vooraf was verwacht. Het duurde een tijd voordat alles geregeld was en naar behoren werkte. “Maar”, zo vertelt de heer Kreuzer, “we hebben veel contact met elkaar gehad en hebben het project uiteindelijk samen tot een goed einde gebracht. Dinnissen heeft ons goed ondersteund bij de ingebruikneming van de installatie en heeft de knowhow om ons zo goed mogelijk te kunnen adviseren.”

CAPACITEIT

Momenteel staan er vier CZ6 centrifugaalzeven en twee CZ4 centrifugaalzeven van Dinnissen bij Südstärke in Schrobenhausen. Daarnaast zijn er meerdere zeefmachines bij de vestiging in Sünching te vinden. De capaciteit van deze machines is afhankelijk van het vochtpercentage in het zetmeel en varieert van 8 ton per uur (met 20% vochtigheid) tot 12 ton per uur (met 9% vochtigheid). Met een bulk density van 0,75 zijn dit grote volumes aardappelzetmeel. Daarnaast wordt de downtime tot een minimum beperkt door de eenvoud en de snelheid waarmee de zeefkorf geïnspecteerd en vervangen kan worden. 

“HET CONTACT MET DINNISSEN IS ALTIJD ERG PRETTIG. ZE ZETTEN ZICH IN EN DENKEN MEE OM SAMEN TOT HET BESTE RESULTAAT TE KOMEN.”

DE HEER KREUZER, BEDRIJFSMANAGER BIJ SÜDSTÄRKE

GEDEELDE KERNWAARDEN

Op het gebied van mentaliteit en normen en waarden zijn Südstärke en Dinnissen een uitstekende match. De heer Kreuzer geeft aan: “Het contact met Dinnissen is altijd erg prettig. Ze zetten zich in en denken mee om samen tot het beste resultaat te komen.” Zowel bij Südstärke als bij Dinnissen staan betrouwbaarheid en innovatie hoog in het vaandel, een perfecte match dus om samen degelijke resultaten te boeken met de nieuwste technieken. Zo heeft Südstärke enige tijd geleden een Pegasus® menger gehuurd voor mengtesten van zetmeel met vloeistoffen. Op naar een mooie gezamenlijke toekomst.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bij Dinnissen Process Technology zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers weten dat ze...

Gerelateerde berichten