Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Weishardt mengt gelatine en collageen met XXL mengers van Lindor

Weishardt mengt gelatine en collageen met XXL mengers van Lindor
15 apr 2022  |
Het eerste bedrijf dat om een supergrote menger vroeg en daarmee in 2004 het assortiment van Lindor uitbreidde met de XXL L25000, was de Franse gelatinepionier Weishardt. Het verzoek was vrij eenvoudig: een industriële menger ter grootte van een tankwagenoplegger voor het homogeen mengen van gelatinepoeder en -granulaat.

De uitvoering van dat verzoek was echter allesbehalve eenvoudig. Intussen is de derde XXL Lindor menger al geïnstalleerd in de pas geopende fabriek voor het mengen van collageen in Graulhet, Frankrijk. 

Een op maat gemaakte oplossing in mengtechnologie 

De vraag van Weishardt naar een menger van 25.000 liter was de stuwende kracht achter de innovatie die heeft geleid tot de Lindor L25000, ‘s werelds grootste poedermenger in zijn soort.

Op het moment van de aanvraag, 18 jaar geleden, was de fabriek van Lindor constructief niet in staat om zo’n reus te torsen. Twintig ton massief metaal met een roterende massa van 12,5 ton was zelfs voor de fabrieksvloeren een te zware belasting. Hoofd Engineering, Akko van der Lee, die destijds het projectteam leidde, herinnert zich met genoegen: “Vanwege dit project hebben we onze gebouwinfrastructuur verbeterd.” Zo werd bijvoorbeeld een speciale bovenloopkraan van 20 ton geïnstalleerd. 

Ook de knowhow was nog onvoldoende. Aanvankelijk kon Lindor niet putten uit ervaring met een project van vergelijkbare omvang en kon het nog niet gebruik maken van moderne engineeringtechnologie. Toch hebben de machine en het duurzame ontwerp bijna 20 jaar van voortdurende massaproductie van gelatine doorstaan. 

Constante innovatie in Lindor producten 

Vandaag de dag heeft Weishardt 3 Lindor L25000 mengers in gebruik op 3 productielocaties: de nieuwste machine die net werd geïnstalleerd in de pas geopende productielocatie, de originele machine die nog steeds draait in de varkensgelatinefabriek ook in Graulhet, Frankrijk, en de tweede menger, geleverd in 2006, die wordt gebruikt op een andere gelatineproductielocatie in Montreal, Canada. Dankzij de voortdurende en nauwe samenwerking tussen Weishardt en Lindor zijn nieuwe innovaties in de mengtechnologie ontstaan.


Sinds de levering van de eerste machine is de meest in het oog springende innovatie doorgevoerd aan het frame van de machines. Tijdens een servicebezoek in 2006 werd duidelijk dat de inspanning die nodig was om het draagwiel te demonteren kon worden geminimaliseerd door een verbetering aan het ontwerp van de inlaat en uitlaat.

Daarom werd een klein detail in het ontwerp gewijzigd, zodat het draagwiel gemakkelijker kan worden gedemonteerd. In 2004 waren de inlaat en de uitlaat nog rechthoekig, nu zijn ze standaard rond. Dit heeft geleid tot een verbetering van de productstroom en blijft er weinig tot geen residu achter bij de inlaat en de uitlaat. In de loop der jaren is ook het ontwerp van het wiel aanzienlijk verbeterd. Deze verbeteringen stellen het Lindor team in staat een hoger serviceniveau te bieden. 

Geschiktheid voor het mengen van gelatine en collageen 

Volgens mevrouw Régine Berbon, directeur mengen bij Weishardt, ligt de waarde van de Lindor machines in de productkwaliteit die wordt bereikt. Bovendien kunnen batches worden gemengd die volledig zijn afgestemd op de eisen van de klant en de toepassing. 

Bij het mengen van gelatine en collageen worden er kritische eisen gesteld aan een menger. Een daarvan is het vermogen om de poeders en pellets te mengen zonder ze op te warmen. Een verhoging van de temperatuur tijdens het mengproces zorgt ervoor dat de gelatine kleverig wordt en gaat klonteren. Bovendien moet de geleverde batch de gewenste homogeniteit bereiken zonder pellets en poederdeeltjes te breken, anders ontstaat stof.

Lindor mengers verhitten het product niet tijdens het mengproces en leveren een uitstekende homogeniteit in combinatie met weinig tot geen breuk en stofvorming. 

Grote batches mengen met de L25000 

Lindor mengers, geschikt voor het mengen van gelatine en collageen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. De L25000 is het meest geschikt voor grootschalige productie. Bij Weishardt zijn zeer grote machines nodig om aan de productiecapaciteit te voldoen en de tijd en kosten van het batch-testen te beperken. De mogelijkheid om grote hoeveelheden te mengen is ook nodig om aan de eisen van de klant en de toepassing te voldoen. Met de L25000 is de tijd die Weishardt kwijt is aan het mengen en afstemmen van vele kleine batches om een bepaalde order te voltooien, aanzienlijk verminderd.

Specialisten in poedermengtechnologie 

Gelatine en collageen zijn slechts enkele een van de vele toepassingen waarvoor Lindor mengers geschikt zijn. Andere Lindor XXL menger zijn geïnstalleerd voor onder andere superabsorberende poeders (SAP), polymeersamenstellingen, MIM-samenstellingen en groentezaden. 

Door de jaren heen hebben de machines van Lindor klanten voorzien van waardevolle, innovatieve en duurzame mengoplossingen in verschillende soorten poeder- en granulaatproductieprocessen. Als u op zoek bent naar een industriële menger voor een soortgelijke toepassing, neem dan gerust contact met ons op via mixers@lindor.nl of bel ons op +31-78-6550655

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Enige jaren geleden introduceerde Lindor een eigen unieke visie op het mengen van droge stoffen, de “gentle touch meng” techniek. Deze uitermate vriendelijke maar optimale menging wordt veroorzaakt door schoepen die in de mengtrommel zijn...

Gerelateerde berichten