Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Continue meting van stofconcentratie verkleint kans op stofexplosie

Continue meting van stofconcentratie verkleint kans op stofexplosie

De AirSafe van Envea (voorheen SWR) is een meetinstrument die de stofconcentratie in de omgevingslucht kan meten. De tribo-elektrische sensor technologie van Envea heeft zichzelf al bewezen in duizenden applicaties waarbij stofconcentraties in processystemen gemeten wordt.

airsafe SWRDenk hierbij aan metingen in de omgeving van een besturingssysteem, silo’s, ketelhuizen of werkstations.

De AirSafe monitort stofconcentraties op basis van vooraf ingestelde grenswaarden. Een voorbeeld hiervan is het voorkomen van stofophopingen in explosiegevaarlijke zones. De AirSafe kan gebruikt woorden voor het vroegtijdig detecteren van stof, wat een gevaar kan zijn voor de werkplaats.

Werking

De AirSafe bestaat uit een stroomkanaal en een tribo-elektrische stofsensor. Stofdeeltjes die via de luchtstroom worden gedragen passeren de sensor, waardoor een ladingsoverdracht wordt gegenereerd, welke gebruikt wordt als meetsignaal. Dit signaal wordt vervolgens geconverteerd tot een elektrische output, welke gebruikt kan worden voor weergave of bediening.

Beschrijving

De integrale stofsensor heeft een relaisuitgang welke energie geeft wanneer de ingestelde grenswaarde wordt overschreden. De AirSafe is voorgekalibreerd met een alarmwaarde van 25 mg/m3 stof. De gebruiker kan deze alarmwaarde veranderen met een range van 5 mg/m3 tot 150 mg/m3. Binnen deze range kan de alarmwaarde veranderd worden in stappen van 5 mg/m3.

airsafe envea stofconcentratie omgevingsluchtDoor middel van een RS 485 uitgang kan de sensor aangesloten worden op een muurbevestiging of op een DIN rail mount transmitter. De transmitter geeft standaard een 4..20 mA signaal af. De transmitter beschikt echter ook over een ModBus RTU RS 485 uitgang waarmee uitsluiting aan een PC mogelijk is. Door middel van visualisatie software kunnen tot 10 meetpunten gevisualiseerd en opgeslagen worden.

Montage en installatie

De AirSafe kan overal in een ruimte geïnstalleerd worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met de temperatuur range waarbinnen de AirSafe operationeel kan zijn; -20 °C tot +60 °C. De AirSafe kan bevestigd worden op de muur door de bijgeleverde beugels te gebruiken. De sensor kan een maximale afstand hebben van 300 meter van de transmitter.

De AirSafe heeft enkele grote voordelen:

  • Het ontstaan van explosiezones door stof wordt voorkomen
  • Stofconcentraties op werkplaatsen worden gemonitord
  • Ontsnapping van stofdeeltjes uit systeemonderdelen wordt snel gedetecteerd.

Case

Istec is door Quaker Oats Rotterdam ingeschakeld vanwege een ongewenste situatie die ontstond bij het aanleveren van tarwe/haver bij de fabriek in Rotterdam. In deze case wordt beschreven hoe een ruimte zich vulde met tarwe vanwege een zwakke plek in het systeem. Tevens wordt behandeld hoe de oorzaak hiervan wordt aangepakt door gebruik te maken van een speciale sensor.

Lees case: Tarwe op zolder »

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Istec International is al 40 jaar een begrip in de meet- en regeltechniek. Met vestigingen in Nederland en België voorzien wij klanten van over de hele wereld van onze specialistische kennis en adviezen. Naast een...