Zoek
Sluit dit zoekvak.

FlowJam detecteert verstoppingen in pijpleidingen

FlowJam detecteert verstoppingen in pijpleidingen
24 okt 2018  |
Voor het detecteren van flow in leidingwerk heeft Envea de FlowJam ontwikkeld welke te verkrijgen is in 4 verschillende modellen, ieder voor zijn eigen toepassingen. Het systeem werkt contactloos door gebruik te maken van microgolven, waarbij materiaalbeweging gedetecteerd wordt door middel van het Doppler-effect. In dit artikel bespreken we in het kort 3 korte installaties waar één of meerdere FlowJam-sensoren zijn ingezet.

De FlowJam is een zeer betrouwbaar apparaat doordat de microgolven door het materiaal heen gaan. Hierdoor wordt het systeem niet onbetrouwbaar door eventuele aanhechting in het leidingwerk. De sensor steekt niet in de leiding waardoor de flow niet wordt belemmerd. De FlowJam kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Zelfs in moeilijke omstandigheden zoals hoge temperaturen of druk kan de FlowJam gebruikt worden door middel van een procesadapter. De sensor kan zelf temperaturen doorstaan van maximaal 80 °C en druk van maximaal 1 bar. De procesadapter kan temperaturen doorstaan van maximaal 220 °C en druk van maximaal 20 bar.

Applicaties

Monitoren van ruwmeel in cyclonen in cementfabrieken

De FlowJam kan gebruikt worden om een cycloon in een cementfabriek te monitoren. In de applicatie die op de afbeelding wordt getoond zorgt de speciale keramische flens voor de isolatie waardoor hij geschikt is bij hoge temperaturen (max. 1000 °C) . Hierdoor kunnen verstoppingen in de cycloon voorkomen worden. In deze applicatie is de temperatuur 600 °C met een massastroomsnelheid van 50 t/h.

Monitoren van schroeftransporteurs in gipsfabrieken

De FlowJam wordt in het uiteinde van de schroef geïnstalleerd om de continuïteit van de flow te bewaken. Zodra de flow onderbroken wordt, zend de FlowJam een signaal uit door het relais te schakelen, zodat er op gepaste wijze gereageerd kan worden.

Monitoren van steenkool injectie in staalfabrieken

Steenkool wordt als brandstof in een hoogoven geïnjecteerd via verschillende pijpleidingen. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het verbrandingsproces constant is. Elke injectieleiding wordt daarom gemonitord door een FlowJam, waardoor verstopping direct wordt gedetecteerd. Indien nodig kan het proces dan automatisch gestopt worden door middel van een signaal dat afgegeven wordt door de FlowJam.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van applicaties van de breed inzetbare FlowJam. De Flowjam heeft enkele modellen, geschikt voor verschillende applicaties. Denk hierbij aan ATEX zones, hoge temperaturen, zones met hoge druk, en smalle leidingen.

FlowJam-modellen

  • FlowJam; dit type FlowJam is het basismodel en is niet ATEX gecertificeerd. De sensor wordt alleen gebruikt voor het detecteren van flow / no flow.
  • FlowJam S; dit type is ATEX gecertificeerd. Verder heeft deze sensor dezelfde functie als het basismodel. Dit type is ook verkrijgbaar met 4-20mA uitgangssignaal voor trend-doeleinden.
  • FlowJam Plus; dit type is ATEX gecertificeerd en detecteert naast flow / no flow ook of er sprake is van een lege of volle leiding.
  • FlowJam A; dit type is geschikt voor flowmetingen van vaste stoffen in slangen met een diameter tussen de 2 en 10 mm.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Istec International is al 40 jaar een begrip in de meet- en regeltechniek. Met vestigingen in Nederland en België voorzien wij klanten van over de hele wereld van onze specialistische kennis en adviezen. Naast een...

Gerelateerde berichten