Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kan thee een explosie veroorzaken?

Kan thee een explosie veroorzaken?
Achter de simpele handeling van het zetten van een kopje thee gaat een fascinerend proces schuil. Een van de belangrijkste stappen tijdens de productie van thee is het drogen van de theebladeren. Dit droogproces gebeurt met behulp van hete lucht, waarbij een potentieel gevaar schuilt: de aanwezigheid van fijne stofdeeltjes in theebladeren die bij wervelingen in de lucht een explosiegevaar kunnen vormen. Om dit risico te beheersen, is de ontwikkeling van een speciale explosieveilige heater een belangrijke innovatie gebleken.

Waarom is explosieveiligheid belangrijk?

Lindor Gentle Touch Mixing, een Nederlandse producent van industriële mixers, kreeg de opdracht om een industriële mixer te ontwerpen voor het verwerken van thee. Een van hun klanten wilde dat deze mixer werd uitgerust met een ATEX heater, geschikt voor zone 22, voor een productievestiging in India.

ATEX staat voor “Atmosphères Explosibles” en verwijst naar de Europese richtlijnen voor explosiegevaarlijke omgevingen, waarbij Zone 22 duidt op een zone waar explosieve atmosferen met brandbare stoffen zoals stof mogelijk tijdelijk aanwezig kunnen zijn. Hoewel ATEX-richtlijnen niet verplicht zijn in India, koos de klant ervoor om dezelfde veiligheidsstandaarden te hanteren als in Europa.

Het explosiegevaar van theebladeren

Het klinkt misschien verrassend, maar theebladeren kunnen inderdaad een explosie veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van fijne stofdeeltjes, die kunnen ontbranden wanneer ze in contact komen met een hete oppervlakte of een vonk. Dit fenomeen is vergelijkbaar met andere stoffen, zoals bloem, die eveneens een potentieel explosiegevaar vormen.

Een explosieve atmosfeer is alleen aanwezig wanneer het mengsel tussen brandstof (in dit geval de fijne stofdeeltjes) en zuurstof tussen bepaalde waarden ligt, de LEL en UEL. Dit zijn respectievelijk de lower explosive limit en upper explosive limit. Dit betekent dat er in de praktijk enkel sporadisch sprake is van een explosieve atmosfeer. Vandaar dat de zone geclassificeerd is als zone 22, de minst gevaarlijke potentieel explosieve omgeving.

Het belang van temperatuurcontrole

Bij het drogen van theebladeren wordt hete lucht in de mixer geblazen. Het is van essentieel belang om de temperatuur en luchtstroom nauwkeurig te reguleren. Als de luchtstroom te sterk is, kunnen de bladeren uit de mixer worden geblazen. Worden de bladeren te heet, dan verbranden ze en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de thee. De ATEX heater biedt hier een oplossing door een zorgvuldige controle van de warmtebelasting en luchtstroom mogelijk te maken.

Explosieveilig ontwerp: een technische uitdaging

Het ontwikkelen van een ATEX heater met een explosieveilig ontwerp is een technische uitdaging. De oppervlaktetemperatuur moet worden beheerst om vonken te voorkomen. Bovendien moet het apparaat bestand zijn tegen impact en stoten, zodat eventuele ongelukken geen gevaar opleveren. In geval van storingen moet het apparaat ook automatisch kunnen uitschakelen om oververhitting te voorkomen.

Innovatie en uitdagingen

Het ontwikkelen van een veilige en effectieve ATEX heater was geen eenvoudige taak. Er werden verschillende uitdagingen overwonnen, zoals het gelijkmatig verwarmen van de luchtstroom. Infraroodcamera’s werden ingezet om te identificeren welke gebieden te heet werden, en het ontwerp werd dienovereenkomstig aangepast. Uiteindelijk resulteerde dit in een apparaat dat veilig en efficiënt theebladeren kan drogen.

Veiligheid in de theeproductie

Het drogen van theebladeren is een complex proces dat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt vanwege potentiële explosiegevaren. De ontwikkeling van een ATEX heater is een belangrijke stap geweest om deze risico’s te beheersen en een veilige theeproductie mogelijk te maken. Deze technologische vooruitgang illustreert hoe innovatie kan bijdragen aan de veiligheid en kwaliteit van alledaagse producten.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ex-Machinery has over 20 years of experience in the field of ATEX and explosion safety. In collaboration with OEM’s, Ex-Machinery modifies state-of-the-art equipment and machinery to be ATEX compliant. Through this philosophy Ex-Machinery guarantees explosion...

Meer van Ex-Machinery Explosion Proof Equipment B.V.

Gerelateerde berichten