Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Food Granulising Line past in beperkte ruimte met circulaire fluid bed processor

Food Granulising Line past in beperkte ruimte met circulaire fluid bed processor
27 mei 2022  |
De activiteiten van Precision Blending International bestond volledig uit het mengen en malen van zuivelpoeders voor voedingsmiddelen en zuivelproducten tot 2010, toen een klant het bedrijf vroeg om een geagglomereerd mengsel van fijn poedervormige grondstoffen te produceren om de verwerkbaarheid in voedselformuleringen te verbeteren.

Deze kans betekende meer bedrijvigheid voor PBI, maar ook de uitdaging om een nieuwe lijn te installeren met apparatuur om het materiaal te hydrateren, agglomereren en drogen, in een fabriek van 2 508 m². De proceslijn – details waarvan PBI om concurrentieredenen weigert te onthullen – betrof een vaste lengte van machines en daarom beperkte opties voor het vergrootte van de droogapparatuur aan het einde van de lijn.

Footprint beïnvloedde fluid bed processorselectie

PBI besloot dat een fluid bed systeem het meest efficiënt zou werken en had twee keuzes van apparatuur. Een daarvan was een conventionele rechthoekige fluid bed droger, die vanwege zijn vorm, structurele elementen en gewicht een grote hoeveelheid ruimte in beslag zou hebben genomen. De andere was een VIBRO-BED circulair systeem, dat hij kocht van Kason Corporation. Het ronde type droogt niet alleen de verkleinde eiwitpoeders efficiënt, maar neemt met een diameter van 1 524 mm veel minder vloeroppervlak in beslag dan een rechthoekig fluid bedsysteem. “Het apparaat paste waar we het wilden plaatsen,” zegt PBI.

Omdat de cirkelvormige fluid bedprocessor inherent stijver is dan rechthoekige ontwerpen, kunnen constructiematerialen vereenvoudigd worden, interne kruisbeugels geëlimineerd en tolmotoren verkleind. Minder lasnaden en de afwezigheid van hoeken en interne dwarsbeugels zorgen ook voor snellere reinigings- en omsteltijden.

De ronde wervelbedprocessor kan ook worden geïntegreerd met een verwarming, blower, kanaalwerk, sproeileiding en bedieningspaneel, eventueel op een mobiel frame, waardoor mobiliteit wordt gecreëerd en een snelle installatie mogelijk zijn.

PBI zegt dat de unit betrouwbaar werkt en voldoet aan een veeleisend productieschema van 12 uur per dag, 5 tot 6 dagen per week.

Circulaire Fluid Bed Processor hydrateert, agglomereert, droogt

Bij PBI is de cirkelvormige fluid bedprocessor geconfigureerd om de poeders te hydrateren, agglomereren en vervolgens te drogen. Zuiveleiwitten komen in bulkzakken in de fabriek aan die in het proces worden geloosd via een rooster dat oversized agglomeraten en vreemd materiaal verwijdert.

Materiaal komt de fluid bedprocessor binnen via een inlaatopening boven op het apparaat, via een vijzeltoevoer en roterende klep. De verwarming, blower en het kanaalwerk leiden hete lucht naar boven door het ronde zeefdek waarop de continue luchtstroom en trillingen individuele deeltjes scheiden en fluïdiseren, waardoor het oppervlak van het materiaal wordt gemaximaliseerd. De trillingsbeweging van de processor dient ook om het materiaal langs een gedefinieerd pad te transporteren voor uniforme verwerking op een “first in/ first out” -basis.

Vloeistoffen worden met getimede intervallen aan de luchtstroom toegevoegd om deeltjes te hydrateren en te agglomereren en de gewenste stromingseigenschappen te geven. Het poeder begint heel fijn, bijna als talk.  Terwijl het door het proces beweegt, nemen de deeltjesgroottes toe, waardoor de stroming en oplosbaarheid verbeteren.

De hete lucht droogt het materiaal vervolgens tot een vooraf ingesteld vochtgehalte. Eenmaal droog, verlaten de korrels via de uitloopopening de fluid bed droger. Het product valt in een transporteur die ze overbrengt naar een verpakkingslijn om ze in zakken van 15 of 20 kg te laden.

Het proces is continu, hoewel de doorvoer per product verschilt. PBI heeft vaste punten voor verschillende soorten poeder en de processnelheden variëren van 1 100 tot 4 400 kg per uur.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Voor het verwerken van uw stortgoed is een juiste keuze van machines en installaties van het grootste belang! Onze ervaren engineers helpen u bij deze keuze, met een compleet leveringsprogramma van probleem oplossende transportsystemen en...

Gerelateerde berichten