Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Closed loop stikstofsyteem voor het pneumatisch vullen van Iso-containers

Closed loop stikstofsyteem voor het pneumatisch vullen van Iso-containers
14 mrt 2019  |
Dinnissen Process Technology ontwikkelt al sinds 1948 machines, complete processen en maatwerkoplossingen voor de voedingsmiddelensector, feed, petfood en voor de chemische industrie. De focus ligt hierbij vooral op een efficiënte handling en processing van poeders, granulaten en korrels.

Innovatie blijft de basis

Eén van de karakteristieke kwaliteiten van Dinnissen is om gedurfde innovaties om te zetten in werkende concepten, die met veel succes worden geadapteerd door de grootste voeding- en chemieproducenten ter wereld.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een ‘Closed Loop’ gesloten transportsysteem voor BHET, dat in samenwerking met hightech bedrijf Ioniqa (Circular PET Plastic Upcycling) is ontwikkeld.

BHET, de grondstof voor de productie van PET-producten, wordt bij Ioniqa gefabriceerd door het chemisch recyclen van PET stromen. De vraag die op tafel lag was, hoe dit product (een vaste stof bestaande uit kleine korreltjes, maar ook wat kleinere deeltjes) veilig met behulp van een droger in 20 ft containers kon worden geblazen om de ‘liner’ te vullen? Een vraag die met de ervaring en expertise van Dinnissen snel werd beantwoord.

Zoals bekend kan de inzet van stikstof stofexplosiegevaar elimineren. Daarom werd er gekozen voor een oplossing om stikstof in te zetten als transportmedium voor het BHET. In het bedachte systeem wordt het kritische zuurstofniveau continu gemonitord. Tevens is er een stikstof make-up systeem aanwezig dat er voor zorgt dat het complete systeem gevuld blijft met stikstof bij een vooraf bepaalde overdruk.

Closed loop stikstofsyteem voor het pneumatisch vullen van Iso-containersHet volledig gesloten ‘closed loop’ systeem ligt in lijn met de visie van Ioniqa op het gebied van de circulaire economie. Het verbruik aan stikstof is minimaal. Bovendien biedt het 100% veiligheid bij een mogelijke glijontlading van mogelijk aanwezig fijn poeder in de ‘liner’ van de 20 ft container, omdat er in een volledig inerte omgeving getransporteerd en gevuld wordt.

Een bijkomend voordeel van het closed loop vliegtransport is dat er een optimale vulling van de container mogelijk wordt, door (naar keuze) het product meer snelheid te geven. Deze volumesturing is redelijk eenvoudig realiseerbaar door met behulp van een frequentieregelaar de blower meer/minder gasvolume te laten verplaatsen.

Een laatste aandachtpunt was het gasdicht aansluiten van de transportleiding aan de liner/container. Hierbij werd gekozen voor een speciale, beproefde aanklem-adapter die voorzien is van een ‘inflatable seal’. Het retourgas wordt zo via deze aanklem-adapter naar een filterunit geleid, waarna het wordt gecomprimeerd en gekoeld om vervolgens weer als dragergas te functioneren. Slim, doordacht en 100% veilig.

Wilt u meer informatie over deze bijzonder innovatieve transportoplossing of hebt u zelf een vraagstuk, neem dan contact op met :

Dinnissen te Sevenum (Nederland)
T:         +31 (0)77 467 35 55
E:         powtech@dinnissen.nl
W:        www.dinnissen.nl

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bij Dinnissen Process Technology zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers weten dat ze...