Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brandbeveiliging draagt ​​bij aan economisch succes

Brandbeveiliging draagt ​​bij aan economisch succes
In de bulkgoederenindustrie kunnen bij de verwerking van de meest uiteenlopende materialen smeulende, hete deeltjes of vonken ontstaan. Sterk bedreigde gebieden zijn bijvoorbeeld shredders, pelletpersen, slijpmachines of drogers. Het brandgevaar is hier bijzonder hoog, enerzijds door de mechanische verwerking van materialen en anderzijds door de warmte die bij deze fabricageprocessen ontstaat.

Vroege detectie voorkomt brand en explosies

De restproducten van deze machines worden vaak pneumatisch afgezogen via filters of cyclonen. Om brand en explosies te voorkomen, moeten gecertificeerde vonkenblussystemen worden gebruikt. Deze systemen detecteren betrouwbaar zowel vonken als smeulende deeltjes en doven de aangetaste deeltjes efficiënt met een fijne spuitnevel zonder het productieproces te beïnvloeden. Door te blussen tijdens het extractieproces wordt voorkomen dat het ontstekingspotentieel het filter binnendringt en daar explosies of branden veroorzaakt.

Preventieve brandbeveiliging vermindert niet alleen risico’s, maar ook kosten

Een belangrijk doel van elke fabrieksoperator is om productieonderbrekingen zo kort mogelijk te houden. Speciaal ontworpen brandbeveiligingsoplossingen ondersteunen dit door preventie: speciale sensoren detecteren ontstekingspotentiaal zo vroeg mogelijk. Enerzijds vereist dit kleinere hoeveelheden blusmiddelen. Anderzijds worden op deze manier branden voorkomen – terwijl ze zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.

Voor een uitgebreide brandbeveiliging in machines en installaties biedt T&B electronic op maat gemaakte oplossingen voor het specifieke fabricageproces en de individuele veiligheidsspecificaties en eisen uit de productie.

Loop geen risico op verzekeringsdekking

De installatie van een VdS-gecertificeerd vonkenblussysteem zorgt ervoor dat het systeem state-of-the-art is en voldoet aan de best mogelijke kwaliteitsnormen. Tegenwoordig wordt de verzekeringsbescherming alleen onderhouden door een VdS-conform vonkenblussysteem. De meeste verzekeraars wijzen fragmentarische beschermingsconcepten en niet-goedgekeurde brandbeveiligingssystemen af ​​- wat neerkomt op een afwijzing van verzekeringsdekking.

Het lijdt geen twijfel dat het in de eerste plaats beter is om branden te vermijden. Want ook als de verzekering de schade dekt na een brand in de productie, hebben bedrijven last van langdurige en secundaire gevolgen waar helemaal geen verzekering voor bestaat.

Alleen al het nagaan wat de oorzaak van de brand is en wat en wie verantwoordelijk is, kost veel tijd. Voordat duidelijk is of en hoe de productie wordt hervat, zijn alle betrokkenen onzeker over de afloop. Zelfs een paar weken afwachten kan op de lange termijn grote schade aanrichten: zelfs trouwe klanten moeten op zoek naar nieuwe leveranciers en leveranciers springen eruit. Het later terugwinnen van deze klanten en partners kost veel werk en is niet altijd succesvol.

Of en hoe snel een bedrijf de leveringsprocessen na reconstructie, verloren gegevens kan redden, processen opnieuw kan installeren, het personeel kan “aanvullen” en motiveren – en zo een vlot kan herstellen is zeer de vraag.

Zelfs bij een snelle schadeafhandeling zijn de gevolgen verstrekkend: door de toeleveringsketens, die in deze tijd steeds meer verstoord raken, kan het wederopbouwproces extreem lang duren en het voortbestaan ​​van het bedrijf bedreigen. Verzekeringspremies kunnen stijgen. Onzekere medewerkers zoeken nieuwe banen en het beschadigde imago heeft ook invloed op latere werving.

De hervatting van de productie is slechts het begin van de strijd om te overleven. Het imagoverlies kan meestal maar heel langzaam worden gladgestreken. Het herwinnen van vertrouwen op alle niveaus – tot aan banken en kredietverstrekkers – is complex en tijdrovend.

Brandbeveiliging draagt ​​bij aan economisch succes

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

T & B vonkendetectie en blussysteem voorkomt brand en schade door brand. In filterinstallaties, silo’s, drogers en transportsystemen komen vrijwel dagelijks stofbranden en stofexplosies voor dit kan grote materiële schade, bedrijfsstilstand menselijk leed veroorzaken. Tijdig...

Gerelateerde berichten