Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vroegtijdige branddetectie voor graanvlokken, zwellend meel & Co.

Vroegtijdige branddetectie voor graanvlokken, zwellend meel & Co.
Wat zo'n 300 jaar geleden begon als een zagerij en graanmolen, is nu een modern levensmiddelenbedrijf met een grote verscheidenheid aan producten. Om haar productie veilig te stellen, vertrouwt de Arnreiter Mühle in Wallern/Oostenrijk op het hoogst mogelijke niveau van brandbeveiliging: onder andere met een gecombineerd blussysteem van vonkblussing en gasblussing van T&B electronic.

Arnreiter Mühle verwerkt graan en oliehoudende zaden tot zeer verfijnde eindproducten voor de bakkerij-, graan- en koekjesindustrie: geroosterd meel en gepregelatineerd meel, vlokken, meel en conventionele gemalen graanproducten, evenals moutproducten. Dit productassortiment vereist een veelheid aan processen zoals roosteren, extruderen, schilferen, pletten, malen, stomen en drogen.

Voor elk gebied het juiste systeem

Medewerkers van Arnreiter Mühle erkennen al lang dat ze voor een betrouwbare explosie- en brandbeveiliging in de fabriek moeten zorgen om de veiligheid van hun processen te waarborgen. Daarom investeert het traditionele bedrijf consequent in uitgebreide brandbeveiligingssystemen die mogelijke ontstekingsmogelijkheden in een vroeg stadium herkennen. Tegelijkertijd minimaliseert dit het risico op explosies in het filter, die kunnen ontstaan ​​door “meegevoerde” sintels.

Al vele jaren vertrouwen ook Oostenrijkers op brandbeveiliging van T&B electronic GmbH uit het Duitse Alfeld, gecertificeerd door VdS Schadenverhütung GmbH – aangepast aan hun specifieke eisen en dus alomvattend effectief.

Brandbeveiliging in het brandproces

Van de verscheidenheid aan productiegebieden beschrijven we hier slechts een deel, waarin onder andere graanvlokken worden verwerkt. Zo droogt Arnreiter graanvlokken bij zeer hoge temperaturen in een pre-roaster (droger met zeven). De droger is beveiligd met een temperatuurbewaking. In de droger detecteert het wanneer een bepaalde temperatuurdrempel is overschreden en koelt het materiaal af tot de gewenste waarde met behulp van fijn vernevelde waternevel.

Bovendien verkleint vroegtijdige rookgasdetectie de kans op smeulbranden. Een speciale rookgasdetector detecteert gassen die kunnen ontstaan ​​bij de hoge temperatuur in het brandproces. In dat geval wordt het proces automatisch gestopt volgens de uitschakelmatrix en wordt het personeel geïnformeerd via de procesbesturingstechniek. Na bestudering van het proces kunnen medewerkers handmatig de blussing in gang zetten met een kleine hoeveelheid water.

Uitgebreide brandbeveiliging voor het filter

De permanent hoge temperaturen bij droogprocessen in de levensmiddelenindustrie zijn inherent een ontstekingspotentieel. Daarnaast kan de afgezogen hete lucht naast stof ook vet bevatten – in combinatie een brandhaard of explosies in het nageschakelde hoge-temperatuurfilter. Als nesten sintels in het filter komen, kunnen ze zich hier op het filtermateriaal nestelen en smeulen. Hoe langer ze smeulen, hoe poreuzer en losser de sintels in de kern worden. Dan kunnen ze makkelijker uit elkaar vallen en in de stoffige omgeving brand of een explosie veroorzaken. Om het filter te beschermen, vertrouwt Arnreiter daarom op een holistische oplossing tegen vonken en sintels.

Bij de drogerafvoer heeft T&B een VdS-gecertificeerd vonkenblussysteem met de FSM-meerkanaalsdetector geïnstalleerd. De combinatiedetector detecteert zowel sintels als vonken in het afzuigsysteem, stuurt het blusapparaat in milliseconden aan en activeert het blussen. Vonken worden in de gerichte spuitnevel veilig gedoofd en komen niet eens in het filter terecht.

Daarnaast wordt de gefilterde lucht ook gecontroleerd op vonken voordat deze teruggevoerd wordt naar de droger. Als zich in het filter vonken vormen door losgeraakte sintels, detecteert de detector deze bij de filteruitlaat. In dat geval wordt het systeem direct uitgeschakeld om te voorkomen dat de vonken de droger binnendringen.

Argon blussen – een schone oplossing voor de voedingsindustrie

De lichte deeltjes zoals schelpen en omhulsels van het droogproces komen ook met de lucht in het hogetemperatuurfilter. Omdat er sintels in het afgezogen materiaal kunnen blijven hangen, heeft Arnreiter ook een gasblussysteem voor het filter laten installeren. Zodra de speciale infrarooddetector FSM sintels detecteert in de ingang van het filter, wordt het filter automatisch afgesloten en wordt het inerte gas argon ingebracht. Het inerte gas verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte en bereikt zo ook verborgen plekken. Het vermindert het zuurstofgehalte in de lucht en verstikt de sintels.

In de voedselproductie, waar hygiëne bijzonder belangrijk is, is argon ideaal voor machinebescherming. Enerzijds vervuilt argon noch de machine, noch de producten, anderzijds is er geen productieonderbreking voor de tijdrovende reiniging die nodig zou zijn na het blussen met water. Na het blusproces laat men het argon ontsnappen. Afgezien van het simpelweg luchten van de kamer

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

T & B vonkendetectie en blussysteem voorkomt brand en schade door brand. In filterinstallaties, silo’s, drogers en transportsystemen komen vrijwel dagelijks stofbranden en stofexplosies voor dit kan grote materiële schade, bedrijfsstilstand menselijk leed veroorzaken. Tijdig...