Blommaert Aluminium Constructions draagt steentje bij tot  vergroening van gemeente Woensdrecht

Blommaert Aluminium Constructions draagt steentje bij tot  vergroening van gemeente Woensdrecht
26 mei 2022  |
Eind vorig jaar werd in de gemeente Woensdrecht de allereerste duurzame zoutloods van Nederland in gebruik genomen. Opmerkelijk aan de nieuwe zoutloods is dat ze beschikt over een schuifdak van aluminium, waarin zonnepanelen geïntegreerd zijn. Het betreft hier een duurzaam project waarmee Woensdrecht haar reputatie als groene gemeente alle eer aandoet.

Fabrikant van het dak is het Belgisch-Nederlands bedrijf Blommaert Aluminium Constructions. De firma is al langer gespecialiseerd in mobiele aluminium daken voor gebouwen, een product dat is afgeleid van de aluminium scheepsluiken waarin ze marktleider zijn.

Geïntegreerde zonnepanelen

Blommaert aluminium schuifdaken zijn ideaal voor het droog en veilig opslaan van diverse materialen en stoffen, waaronder zand, zout, gerecycleerd materiaal en biomassa. De daken bestaan uit verschillende segmenten die over elkaar heen geschoven kunnen worden, handmatig of gemotoriseerd. De dunne, geïntegreerde zonnepanelen, die in gesloten toestand groene energie opwekken, zijn het resultaat van een samenwerking tussen Blommaert en zonne-energie specialist Wattlab uit Rotterdam.

Woensdrecht neemt het voortouw

De nieuwe zoutloods in Woensdrecht kwam op de plaats van twee oudere loodsen die aan vervanging toe waren. Thierry de Heer, wethouder gemeente Woensdrecht: “Dankzij dit type dak kunnen we het zout niet alleen optimaal beschermen, ook de elektrische bediening hiervan is uitermate comfortabel, vooral in koude, barre weersomstandigheden. Ook het laden van de vrachtwagens met strooizout verloopt nu een stuk makkelijker via het opengeschoven dak. De loods beschikt over een betonnen vloer, waardoor geen zout in de bodem terechtkomt. De opslagcapaciteit van de nieuwe zoutloods bedraagt ruim 70 ton”.

Driemaal scoren op duurzaamheid

Met de nieuwe zoutloods scoort de gemeente Woensdrecht betreffende duurzaamheid op 3 vlakken. In de eerste plaats is het aluminium van het dak een sterk en resistent materiaal dat helemaal geen onderhoud vergt. Meer nog, het is 100% recyclebaar aan het eind van zijn levenscyclus.

Verder wekken de zonnepanelen in het dak groene energie op, die ofwel gebruikt kan worden voor de voorzieningen die zich bij de loods bevinden ofwel terug geleverd kan worden aan het net. CEO Bo Salet van Wattlab: “Onze zonnepanelen zijn twintig maal dunner en hierdoor tien maal lichter dan conventionele panelen, waardoor ze een minimale extra belasting vormen voor het aluminium dak. Hierbij blijft de opbrengst per vierkante meter vergelijkbaar met conventionele panelen.”

Het mobiele aluminium dak is bovendien een zegen voor de lokale waterhuishouding dankzij geïntegreerde afvoergoten voor regenwater. Het opgevangen water wordt hier aan de bodem terug afgegeven. Dit is goed voor de grondwaterstand, want op deze manier wordt het water in het gebied vastgehouden en niet afgevoerd via het riool.

Een gefundeerde keuze

Thierry de Heer, wethouder gemeente Woensdrecht: “Als ‘groene gemeente op de Brabantse Wal’ hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij de bouw van de nieuwe zoutloods hebben we dan ook goed gekeken naar de mogelijkheden op dit gebied. Door zonnepanelen op het dak te leggen en ervoor te zorgen dat het regenwater op het terrein opgevangen en bewaard wordt, hebben we dat hier gerealiseerd. Dit project past dan ook perfect in ons vergroeningsplan en onze visie op duurzaamheid”.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

In 1978 startte Blommaert met het ontwerp en de productie van scheepsluiken in aluminium. Meer dan 40 jaar later zijn we uitgegroeid tot marktleider. Vandaag beschikken we over een zeer uitgebreid gamma oplossingen voor de...

Gerelateerde berichten