Deze zomer werd Fiktech benaderd door Blachère Illumination SAS met het verzoek om een oplossing te bieden voor het koelprobleem bij het gerobotiseerd printen met biologisch afbreekbare kunststoffen.
Blachère produceert in meerdere landen sinds 45 jaar verlichtingsornamenten voor de openbare ruimte. Traditioneel worden deze ornamenten geconstrueerd uit aluminium staf- en buismateriaal. Deze productiemethode is enerzijds kostbaar en tijdrovend en anderzijds belastend voor het milieu. Om deze redenen is het bedrijf – na veel research en een forse investering – sinds kort overgestapt op een zeer innovatief productieconcept: Bioprint. Het hiervoor benodigde kunststof granulaat is afkomstig van een bio-based suikerriet zonder GGO, dat vervolgens in een Frans laboratorium wordt omgezet in gedehydrateerde bio-ethanol. Als het granulaat in de werkplaats aankomt, wordt het geverfd met schone kleurstoffen en dit materiaal wordt vervolgens m.b.v. 3D-printers op een vlakke ondergrond gespoten om recyclebare, biologisch afbreekbare en gekleurde structuren te produceren.
Dit proces genereert geen productieafval en maakt volledige recycleerbaarheid van de constructie aan het einde van zijn levensduur mogelijk. Met dit nieuwe materiaal reduceert Blachère meer dan 80% van het aluminium t.o.v. de traditionele productiemethode. Dit heeft een aanzienlijke impact op de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Het Bioprint- fabricageproces stoot namelijk 10 keer minder CO2 uit dan dat van aluminium!
Om het Bio-printen te optimaliseren – kwalitatief én qua productiesnelheid – diende een koelwijze toegepast te worden die het proces fysiek niet zou hinderen. Op verzoek van Blachère ontwikkelde Fiktech op basis van LD Luchtmessen met lengtes van maar liefst 3.400 mm (!) een passend koelsysteem. Na een initiele testfase op kleinere schaal bleek dit de ideale oplossing en is het verlichtingsbedrijf volledig klaar voor een productieve toekomst.