Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Slim ontwerp Big-Bag units voor drageerlijn Van Delft Biscuits

Slim ontwerp Big-Bag units voor drageerlijn Van Delft Biscuits
29 jun 2021  |
Miljarden kruidnoten rollen elk jaar uit de ovens van Van Delft Biscuits. In 2020 is de eigen proceslijn om het traditionele lekkers te coaten met chocola in gebruik genomen. In de interne handling tijdens de kruidnotenproductie heeft de Big-Bag een sleutelrol.

Ontwerpen op de milimeter

Voor Van Delft Biscuits heeft TBMA twee Big-Bag units geleverd voor kruidnoten. De uitdaging voor was het inpassen van de Big-Bag vulinstallatie in de redelijk compacte fabriekshal met de nieuwe drageermachine. De uitdaging zat hem met name in de beschikbare hoogte van 4400 mm. Uiteindelijk slaagde het bedrijf erin om een vulmachine te ontwerpen waarin de twee meter hoge Big-Bag hangend gevuld en gewogen kan worden, en ook plek is voor de ruim een meter hoge metaaldetector en een opvoerband. Erboven is zelfs nog 30 cm over voor de operator, om de installatie schoon te maken. Het hangend vullen van de Big-Bag heeft als voordeel dat de zak is op te rekken en tot in de hoeken wordt gevuld. Het vullen van de Big-Bag wordt gerealiseerd met een schakelbandtransporteur met meenemers. De metaaldetector is bevestigd aan het hef- en weegframe van de vuller en beweegt mee met het op en neer bewegen van het frame. Er werd voor deze oplossing gekozen om kwetsbare buis-in-buisconstructies te vermijden en het vulsysteem compacter te maken. Door de beperkte hoogte van de installatie heeft de afvoerpijp van de detector een wat kleinere storthoek dan gebruikelijk. Deze constructie was mogelijk dankzij de goed stromende eigenschappen van het pepernootproduct. Ook wordt de operator zo niet in zijn handelingen belemmerd. De trechter van de vulbuis loopt wat minder steil dan normaal het geval is. De transportband is afgesteund op poten en aan het plafond. Deze aanpassingen zorgen voor de benodigde ruimtebesparing.

Nederlandse lekkernijen

Als de goedheiligman nog ver weg in Spanje zit, draait in Harderwijk de pepernotenproductie al op volle toeren. In de fabriek van Van Delft Biscuits hangt een aroma van anijs, kaneel en vanille. In de centrale ovenstraat zijn de oude (1958) en de nieuwe ovenlijn (2016) gestaag koekjes aan het bakken. Koekjes? “Vandaag even geen pepernoten”, wijst engineering-manager Ronald Heersema op de taaitaai-wals op de robuuste tachtig meter lange tunneloven.

Op de veel jongere ovenlijn ernaast vervolgen keurige rijtjes biscuits op de transportband hun weg naar een chocoladebad. De productiewissel tekent de kracht van de koekjes- en snoepwarenfabrikant. “Flexibiliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn in staat onze lijnen in hoog tempo om te bouwen. Machines zijn snel in en uit te rijden. Ons hoofd productieplanning boekt de lijnen een jaar van tevoren zoveel mogelijk vol, om zo groot mogelijke runs te maken. Deze orders kwamen ertussendoor. Hierna gaan we verder met pepernoten bakken.” Ook het design, de montage en de integratie van machines in de productielijnen doet het bedrijf zelf. “Zo kunnen we het proces precies afstemmen op onze wensen en gedachten”, zegt Heersema. Het werpt zijn vruchten af, weet hij. “Omdat we weer wat vernieuwingen hebben doorgevoerd, konden we dit jaar meer kruidnoten produceren dan we hadden verwacht.”

Drageerlijn

Aan het eind van de ovenstraat heeft de nieuwe Big-Bag-vulinstallatie van TBMA wèl een vaste plek gekregen. Het tiptop gereinigde vulsysteem wacht op productbatches met vers gebakken kruidnoten en heeft een spilfunctie in het interne handlingproces. In de opslag staan rijen Big-Bags over drie verdiepingen uitgestald. “We laten de kruidnoten hier eerst verder afkoelen. Daarna gaat een deel ervan naar onze nieuwe chocolateerlijn”, vertelt Heersema. Elke Big-Bag bevat 400 kilo kruidnoten. “Eigenlijk zou een formaat zak van 333 kilo ideaal zijn”, grapt Heersema. “Dan hebben we precies zes Big-Bags van in totaal twee ton en dat volume is exact wat we elke twee uur aan batches draaien. Maar zo ingewikkeld willen we het niet maken.”

Volgende stop is de start van een derde nog fonkelnieuwe productielijn. De compact gebouwde drageerlijn is pas sinds juni 2020 in bedrijf. Gelost vanuit de Big-Bags uit de opslag bewegen kale kruidnoten zich over een twintig meter lange transportband met koelsysteem. Om de chocola goed aan te brengen, moeten de kruidnoten rond de 18 graden zijn, dus nog verder worden gekoeld. Als ze uit de ovens komen zijn ze nog 85 graden, de oven zelf is 275 graden heet. De pepernoten worden gestort in een hopper en vallen een verdieping lager in de drageermachine. Pure, witte en melkchocola zijn paraat in drie verschillende ketels van elk 10 ton, om de massa pepernoten in de ronddraaiende cilinder van de drageermachine met een regen van chocola te besproeien. Twee doseerinstallaties met glansmiddel staan ernaast. “De kruidnoten moeten natuurlijk wel mooi glimmen”, glundert Heersema.

Chocolademix

In de trommel van de drageermachine draait een mix van kruidnoten met de drie klassieke chocoladesoorten. Hoe kan dat nou? De partijen kruidnoten met hun verschillende chocoladecoatings zijn voor een tweede keer maar nu samen in de drageermachine gebracht om ze een extra glanslaagje te geven, legt de operator uit. In een naastgelegen ruimte laat Heersema de luchtbehandeling zien, waaronder een groot formaat doekfilter om het kruimelstof weg te zuigen. Een nog grotere luchtbehandelingskast brengt de proceslucht op de juiste temperatuur, eveneens een kritisch punt in het chocolateerproces. Na het drageren kletteren de gecoate kruidnoten op een trilgoot, die ze op een opvoerband bovenin een tweede big-bag-vulinstallatie van TBMA transporteert. Net als de eerdere installatie in de ovenstraat is ook deze vulmachine met een metaaldetector uitgerust. Onder de rejectpijp staat een zwart krat met in witgekleurde letters het woord ‘metaal’ erop. “Tenslotte werken we hier met metalen machines. De walsen zijn van brons. We willen absoluut niet dat er metaalresten in het product terechtkomen. Vooral niet omdat we het juist voor kinderen maken”, licht Heersema toe. Het krat is overigens leeg.

Slimme productie

Begin november stopt de pepernotenproductie. Vanaf februari is het volcontinubedrijf. Het klassieke Sinterklaas-snoepgoed ligt in groot formaat zakken bij de bekende winkelketens. Van Delft maakt ook luxe variaties voor in het tiental pop-up stores van eigen merk. Deze winkels zijn van eind augustus tot december geopend. “We hebben wel vijftig verschillende pepernootrecepten”, zegt Heersema, “en als de klant het wil, maken we er een speciaal recept bij.” Het hele jaar door zijn andere koekproducten in de maak op het 13,7 honderd vierkante meter tellende fabriekscomplex met in totaal zes ovenlijnen. Andere producten zijn onder meer gezonde granenkoeken, chocoladebiscuit, café noir-koekjes en knackebrod. “Het chocolateren doen we voortaan zelf. Tot vorig jaar deden we dat buiten de deur. Het is niet alleen commercieel interessant om daar zelf in te investeren, want gechocolateerde kruidnoten zijn een succesvol product. Het scheelt ook enorm in transportbewegingen. Dus het is ook nog eens goed voor het klimaat.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

History TBMA (Technical Bureau for Mechanization and Automation) was founded in 1967 under the leadership of the father of Bart Houben, managing director until the end of 2023. Father Houben started the company by importing...