Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rookgasreiniging bij afvalverbrandingscentrale

Rookgasreiniging bij afvalverbrandingscentrale
Tijdens de verbranding van afval bij een afvalverwerkingsproces ontstaan uitlaatgassen die eerst gereinigd dienen te worden voordat deze via de schoorsteen kunnen worden afgevoerd. Bij een afvalverbrandingscentrale in Duitsland komen de rookgassen in een reactorvat waar continu HFC (hearth furnace coke), en indien nodig ook kalkhydraat, worden gedoseerd. De schadelijke stoffen uit de rookgassen binden zich aan deze reactiestoffen waardoor het rookgas wordt gereinigd. Bij de klant speelde twee wensen.

1. Monitoring van reactiestoffen

Zowel HFC als kalkhydraat worden opgeslagen in silo’s. Via een doseersluis worden beide stoffen een leiding ingebracht alwaar de stoffen door middel van lucht richting het reactorvat worden verplaatst (pneumatisch transport). De klant zocht een oplossing om de dosering van beide materialen te monitoren omdat het toevoegen van teveel reactiestoffen onnodig geld kost, en te weinig reactiestoffen het rookgas niet genoeg reinigt.

2. Monitoring van doseersluis

Tevens zocht de klant een manier om inzicht te krijgen wanneer de doseersluis schoongemaakt diende te worden. Voorheen raakte de doseersluis regelmatig verstopt omdat de reactiestoffen zicht hierin ophoopten. Daardoor werd het proces met vaste regelmaat stilgelegd wat in dit geval geen gewenste oplossing is.

Oplossing: Envea PicoFlow

Met de PicoFlow van Envea werden beide problemen met één sensor opgelost. De PicoFlow van Envea (voorheen SWR) is een massaflowmeter voor het meten van poedervormige flow in pneumatisch transport en is geschikt voor flow met lage materiaalconcentratie. De PicoFlow heeft een meetbereik van 100 g/h tot 100 kg/h en functioneert tot een procestemperatuur van 150 °C (optioneel 500 °C). Tevens is de massaflowmeter ook in ATEX uitvoering beschikbaar.

Bij deze afvalverbrandingscentrale wordt een materiaalstroom van 64 tot 100 kg/h gemonitord door de PicoFlow. Naast het meten van de verschillende hoeveelheden materiaal, detecteert de geïnstalleerde massaflowmeter ook de output van de doseersluis. Wanneer de PicoFlow continu een kleine massaflow meet wordt er aangenomen dat de doseersluis moet worden gereinigd. De meetwaarde van de PicoFlow wordt direct richting de fabriekscontrolekamer gestuurd.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Istec International is al 40 jaar een begrip in de meet- en regeltechniek. Met vestigingen in Nederland en België voorzien wij klanten van over de hele wereld van onze specialistische kennis en adviezen. Naast een...

Gerelateerde berichten