Brabender ontwikkelt een nieuwe vezelfeeder

Brabender ontwikkelt een nieuwe vezelfeeder
AMERSFOORT - Op K2016 in Düsseldorf komt Brabender Technologie met een innovatieve vezelfeeder. De vezelfeeder is baanbrekend en nieuw ontwikkeld voor de verwerking van lange vezels en vezels van ongelijke lengtes.

Brabender ontwikkelt een nieuwe vezelfeederWaar conventionele feeders beperkt blijven tot de verwerking van korte en compacte vezelbundels zoals glasvezels, is deze nieuwe feeder geschikt voor het nauwkeurig doseren van lange, natuurlijke vezels, houtvezels, koolstofvezels en film snippers.

Nieuwe toepassingen  vezelfeeder

Als een van de belangrijkste toepassingsgebieden is de nieuwe feeder inzetbaar voor snippers van foliestrips. Dit is afvalmateriaal uit de productie van kunststoffolie omdat de randen worden afgesneden. Dit niet-vervuilde materiaal was altijd moeilijk te hergebruiken.  De nieuwe fiber-feeder maakt het mogelijk de snippers te doseren in het productieproces zodat ze worden gerecycled.

Doseren natuurlijke vezels

Het doseren van natuurlijke vezels is een heel ander verhaal. De feeder is in staat deze vezels op betrouwbare, accurate en continue wijze te doseren om te gebruiken als vulmateriaal of voor productieprocessen van hout-kunststofcomposieten. Koolstofvezels zijn net zo moeilijk te recyclen. Ze worden vaak gebruikt als versterkingen, maar dan moeten ze op een component gelamineerd worden met een rol.  Materiaal en restanten blijven over en het afvoeren ervan is duur.  De nieuwe  feeder is zo ontworpen dat de restanten en de gebruikte gerecyclede vezels, continu en steeds weer opnieuw kunnen worden gebruikt.

Functionaliteit vezelfeeder

Het doseren van zulke lange vezels is mogelijk gemaakt door een speciale vezelschroef, een grote hopper met steile wanden en een nieuw ontwerp roerwerk. “Dit design dwingt het materiaal naar de schroef”, aldus Norbert Marek, die met het idee kwam. Ervan uitgaande dat de stromingskarakteristieken van de ingrediënten steeds belangrijk verschillen, zijn details van het ontwerp ook elke keer anders. Daarnaast speelt de Brabender Congrav doseerbesturing een belangrijke rol voor een betrouwbare dosering door de feeder. “De verhouding tussen toerental van doseerschroef en roerwerk is essentieel. De optimale verhouding tussen de draaisnelheden van beide onderdelen kan per geval worden vastgesteld in Brabender’s testcentrum.”

Mogelijkheden voor kunststof producenten en verwerkers

Met deze innovatie dicht Brabender Technologie een gat in de markt. “Met de feeder lossen we niet alleen een welbekend probleem op, maar we openen ook nieuwe wegen om materiaal toch te verwerken dat tot dusver werd beschouwd als niet doseerbaar.”

Voor gerelateerde berichten over doseersystemen bezoek onze Wegen & Dosier Techniek Zone

Dit artikel is gepubliceerd door

SPS | Solids Process Solutions is gespecialiseerd in toepassingen op het gebied van doseren, extruderen, granuleren en inline inspecteren. SPS adviseert productiebedrijven in de keuze en gebruik van poeder verwerking machines en zorgt voor een directe levering tussen machinefabrikant en gebruiker. De fabrikanten die SPS vertegenwoordigt zijn:

Brabender ...

SPS | Solids Process Solutions

Lees Interacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.