Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tot op de korrel afgewogen octabins bij DSM Genk

12 feb 2018  |
DSM Specialty Compounds te Genk, onderdeel van de multinational DSM Group heeft beroep gedaan op Bascules Robbe voor het ontwerp en productie van een nieuw octabinvulstation voor het vullen van hoogwaardige kunststof pellets. Deze nieuwe installatie dient ter vervanging van een oude vullijn. De volledige installatie werd op maat ontworpen en geproduceerd door Bascules Robbe in hun vestiging te Torhout, België.
De rollenbaan is traploos in hoogte regelbaar voor de verschillende hoogtes van octabins
De rollenbaan is traploos in hoogte regelbaar voor de verschillende hoogtes van octabins

De lege octabins worden automatisch aangevoerd tot het vulstation. Via een rollenbaan die hydraulisch in hoogte verstelbaar is kunnen diverse hoogtes van octabins gevuld worden. Tijdens het vullen wordt er ook nog eens getrild. Dit trillen zorgt ervoor dat het product mooi compacteert en de octabins optimaal gevuld kunnen worden.

Via een oplaasbare balg kan er volledig stofvrij gevuld worden. Na het vullen worden de aluminium inliners van de octabins dichtgelast via warmtebalken.

Vooraleer het product in de octabin gaat, passeert het een metaaldetector met automatische uitworp
Vooraleer het product in de octabin gaat, passeert het een metaaldetector met automatische uitworp

De palletten met octabins kunnen dan afgevoerd worden via de rollenbanen voor stockage. Dit gebeurt volledig automatisch.

Er werd in dit project ook een metaaldetector met automatische uitstoot voorzien in de toevoerleiding. Wanneer er metaal gedetecteerd wordt, zorgt deze detector ervoor dat de metaaldeeltjes in een aparte opvangbak terechtkomen. Door het uitstootmechanisme moeten er nooit gevulde octabins uit de lijn gehaald worden, wat enorm veel tijd kan besparen.

Het geheel wordt gestuurd met een S7-1500 PLC van Siemens. De weging en dosering gebeurt via een Siemens Siwarex FTA module. De ervaren programmeurs van Bascules Robbe zorgden voor een intuïtief gebruikersprogramma op de HMI Touch Screen.

Het hart van de sturing: de Siemens PLC met weegelektronica. De Siwarex weegmodule werd als AWI (Automatisch Weeg Instrument) geijkt door Bascules Robbe

De installatie bij DSM Genk werd door Bascules Robbe in eigen beheer geijkt als AWI R61 ‘Gravimetrische doseerautomaat’. Sinds april 2016 is in Europa de wetgeving veranderd en moeten alle automatische vulsystemen voldoen aan de MID richtlijn. Bascules Robbe heeft hierop ingespeeld en is in staat om eerste ijkingen en herijken uit te voeren op automatische weegsystemen (AWI).

Verder samenwerking tussen DSM en Bascules Robbe

Wegens de goede samenwerking en kwaliteit van Bascules Robbe heeft DSM recent beslist om voor een nieuw project opnieuw samen te werken. Er werd een bestelling geplaatst voor twee nieuwe octabinvulstations voor de site in Genk. Deze zijn momenteel in ontwerp- en productiefase bij Bascules Robbe.

OEM Partnership Siemens

Bij dit project werd er gewerkt met weegcomponenten en -sturing van het Duitse Siemens. Bascules Robbe heeft reeds een jarenlange samenwerking met Siemens en dit werd onlangs versterkt door het aangaan van een OEM Partnership. Een mooi voorbeeld van deze nauwe samenwerking zijn de specialisatie trainingen die technici van Bascules Robbe volgen in het Siemens Weighing Technology Center te Karlsruhe, Duitsland.
Ook voor dynamisch wegen (weigh feeders, bandwegers, weegopstellingen in procestechniek,…) doen beide partijen een beroep op elkaar om de klant de best mogelijke prijs-kwaliteit oplossing aan te bieden.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Gespecialiseerd in wegen en vullen Sinds 1845 is Robbe Industries nv gespecialiseerd in weeg-, verpakking- en transportprocessen die klanten in verschillende sectoren hebben geholpen. Engineering & voorontwerp In co-creatie met onze klanten, waarbij we ons...

Gerelateerde berichten