Search
Close this search box.

CenTrax stuurrollen voor RWE Eemshavencentrale

CenTrax stuurrollen voor RWE Eemshavencentrale
4 apr 2019  |
De Eemshavencentrale van RWE Generation is de grootste kolen- en biomassacentrale van Nederland. Overdekte transportbanden zorgen voor een stofvrij transport van de kolen vanuit de schepen naar de energiecentrale of het opslagterrein.

Dit proces verliep altijd met horten en stoten door frequente scheefloop van de band. Het steeds stilvallen van de transportbanden veroorzaakte vertraging in de aanvoer en extra kosten. RWE consulteerde de TBK Group waarna besloten werd onze CenTrax stuurrollen voor een testperiode te monteren. Binnen een maand was duidelijk dat CenTrax de oplossing was voor het scheefloopprobleem.

Gert-Jan Arkema, Maintenance Engineer Bulk Handling bij RWE Generation Eemshaven, vertelt “Op onze centrale maken we gebruik van meerdere transportbanden. Met behulp van een trechter hevelen we de kolen over van de ene naar de andere band. Maar de kolen uit de VS en Rusland zijn vaak vochtig waardoor deze aan de wanden van de trechter blijven kleven. De lading komt dan scheef op de band terecht met scheefloop tot gevolg.”

Degelijk en robuust
Alex Budding, onze accountmanager bij TBK Spillage Control vult aan “Wat al snel duidelijk werd was dat RWE opzoek was naar een degelijk en robuust systeem. Het voormalig systeem dat RWE gebruikte voldeed hier niet aan. September vorig jaar hebben we een CenTrax type SO-1200 gemonteerd onder de transportband ROECA11 van RWE. Het zwenklager van het CenTrax stuursysteem is robuust en draait uiterst soepel. Verder is het zwenklager voorzien van kogellagers en een hoekcontactlager. Dit om de axiale en radiale krachten goed te kunnen opvangen.” Arkema is hierover uiterst tevreden “Met enthousiasme en professionaliteit heeft TBK aangetoond dat ze konden helpen. Kosteloos werden de teststuurrollen ingebouwd. De testen waren positief, de stuurrollen lieten gewoon hun waarde zien. ‘We gaan ervoor!’ was dan ook onze reactie.”

Optimaal contact tussen rol en band
Het CenTrax systeem is een multi rollenstuursysteem, bestaande uit een middenrol met aan beide zijden een conische rol. De robuuste rollen zijn bekleed met 8 mm uiterst slijtvast rubber. Het vulkanisatieproces van het rubber vindt plaats in een autoclaaf. Hierdoor ontstaat er een permanente en naadloze verbinding tussen het rubber en de stalen rollen-mantel. Het rubber beschikt over een diamant profiel en dat zorgt voor een optimaal contact tussen rol en band. Ook bij een natte transportband, in dit geval bij RWE een natte band door vochtige kolen.

51 CenTrax stuursystemen
Door deze combinatie van rollenbekleding en zwenklager kent de CenTrax belt tracker geen gelijke. “Binnen een maand testen was het duidelijk en mocht ik direct de montage van 51 stuks CenTrax stuursystemen gaan regelen” zegt Budding trots. “Op de constructie van CenTrax voeren we standaard een sterkteberekening uit, een ‘eindige elementen methode’, zo ook op de stuurrollen voor RWE.” Arkema bevestigt “Kolen zijn een zware belasting voor de transportbanden, voor de restproducten gips en bodemas volstaan een kleinere en lichtere uitvoering. We hebben op bijna alle banden CenTrax laten installeren!”

Kostenbesparing
Arkema: “Voorheen moesten we de banden een aantal keren op een dag stilleggen. Dan stopten we alles om schoon te kunnen maken. Dat kostte ons soms totaal een dagdeel aan vertraging en kosten. Nu komt een stop alleen nog voor als een schip leeg is of als de band een tijd heeft gedraaid en gereinigd moet worden. De frequentie van stilstand ligt nu vele malen lager, dat is een enorme kostenbesparing. De scheefloop meldingen zijn van 250 keer per maand gedaald naar slechts 3 keer. Deze investering verdient zich al snel terug.”

Montage
“Het helemaal stilleggen van de powerplant was geen optie, dus werden er meerdere afspraken gepland om alles te monteren. Het gehele project heeft ongeveer 3 werkweken geduurd, inclusief montage.” vertelt Budding. Arkema is erg tevreden over de samenwerking “Gemaakte afspraken worden nageleefd en bij hik-ups denkt TBK niet in problemen, maar naar mogelijkheden om deze op te lossen. Ik heb een heel positief gevoel over de samenwerking met TBK.”

Over de Eemshavencentrale
In de Groningse Eemshaven heeft RWE in 2015 een nieuwe ultramoderne kolencentrale met een vermogen van 1.560 megawatt in bedrijf gesteld. Deze nieuwe centrale zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de energievoorziening in Nederland. De Nederlandse overheid heeft om die reden ruim tien jaar geleden de Maasvlakte en het gebied bij de Eemshaven aangewezen als locaties voor nieuwe centrales. Mede vanwege de aanwezigheid van een haven voor de aanvoer van brandstoffen en de beschikbaarheid van voldoende koelwater. Vanaf de tweede helft van 2019 zal 15% steenkool in Eemshavencentrale vervangen worden door duurzame biomassa in de vorm van houtpellets. De vervanging van kolen door duurzame biomassa vormt een belangrijke pijler onder de landelijke doelstelling om in 2020 tot 14% duurzame energieopwekking in Nederland te komen, zoals afgesproken in het Energie Akkoord van 2013.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

De TBK Group is een toonaangevende groep van bedrijven dat sinds 1956 innovatieve oplossingen biedt voor bedrijven in de mineral processing, mijnbouw, bulk handling en recycling. Organisaties binnen deze sectoren schakelen de TBK Group in...

Gerelateerde berichten