Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een optimale werking van uw zeefmachine

20 jan 2017  |
Trilzeven gebruiken trillingen om poeders en vloeistoffen te zeven en scheiden, op die manier worden verontreinigingen verwijderd en wordt de kwaliteit van uw product verbeterd. Deze tips helpen u, te verzekeren dat uw trilzeef tijdens zijn levensduur met een maximale efficiëntie werkt.

Tip 1 – Zorg ervoor dat uw trilzeef juist is ingesteld

Met de juiste installatie kunt u de nodige onderhoudskosten van uw trilzeef  beperken. De trilzeef moet gemonteerd zijn op een stevige ondergrond, die geen enkele secundaire trillingen toelaat. Het instellen van de machine gebeurt door het aanpassen van de gewichtinstellingen, waardoor een exact niveau van trillingen verkregen wordt, om te voldoen aan de behoeften van uw toepassing zonder overmatige slijtage te veroorzaken.

Tip 2 – Stockeer en behandel uw zeeframen en dichtingen juist

Dichtingen van zeeframen kunnen gemakkelijk beschadigd raken. Ze moeten gereinigd worden met geschikte reinigingsmiddelen die het materiaal van de dichtingen niet aantasten. Zij moeten ook regelmatig vervangen worden om een goede kwaliteit van afdichting te garanderen. Reservedichtingen mogen niet in direct zonlicht bewaard worden.

Tip 3 – Gebruik zeefgaas van goede kwaliteit

Het zeefgaas kan bij gebruik uitrekken, daarom dient de zeefgaasspanning regelmatig worden nagekeken om de zeefefficiëntie te optimaliseren. Het breken van het zeefgaas kan immers uw productielijn volledig doen stoppen, het is daarom aangeraden dat u beschikt over een reservezeefraam, dat u gebruikt in geval van gebroken zeefgaas. Op die manier wordt de uitvaltijd dat u oploopt beperkt. De meeste zeefgaasschade wordt veroorzaakt door onjuist gebruik en opslag van de zeeframen. Zorg daarom dat uw onderdelen juist verpakt en beschermd zijn en veilig bewaard worden.

Tip 4 – Voer regelmatig onderhoudscontroles op zeefonderdelen uit

Andere componenten die routine-onderhoudscontroles vereisen, zijn klemmen, die moeten in goede staat zijn om een voldoende afdichting te bieden en beweging van zeefdekken te voorkomen, waardoor overmatige slijtage vermeden wordt.  Flexibele aansluitingen moeten gecontroleerd  worden op slijtage, barstjes en lekken, die kunnen optreden als ze niet in staat zijn om zowel in horizontale en verticale richting vrij te buigen. Lees onze blog post op ‘Flexibele verbindingen op trilzeven en veiligheidszeven’ Ophanging van alle soorten, zoals rubbers of veren, moet ook onderhouden worden om de trillingen efficiënt aan de zeefdekken over te dragen.

Tip 5 – Koop originele wisselstukken aan

De meeste zeefproducenten bieden een aanbevolen pakket aan met wisselstukken. Dat houdt de stukken in, die het meest vervangen worden.

De aankoop van originele wisselstukken die specifiek ontworpen en getest zijn voor uw trilzeef is een voor de hand liggende methode om uw zeef efficiënt te laten werken. Kopieën kunnen goedkoper zijn maar zijn vaak van slechtere kwaliteit en hebben een kortere levensduur. Ze verminderen ook uw zeefefficiëntie en -nauwkeurigheid en kunnen zelfs schade berokkenen aan andere onderdelen van uw zeefmachine, waardoor u op langere termijn meer kosten heeft.

Tip 6 – Raadpleeg uw handboek om onderhoud uit te voeren

Om veiligheidsredenen zou u altijd uw handleiding moeten raadplegen vooraleer u onderhoudswerken aan uw zeefmachine uitvoert. Indien u twijfelt kan u best contact opnemen met uw leverancier of met een ervaren technische vertegenwoordiger.

Contacteer ons voor meer informatie over trilzeven

Voor meer artikelen over Scheidingstechnieken, bezoek hier onze Filtratie & Scheiden Tech Zone >

Zoek hier naar leveranciers van Zeven en Scheiders en in onze Aankoopgids >

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Het in 1934 opgerichte Russell Finex is in de aflopen 80 jaar uitgegroeid tot een succesvolle internationale groep met meer dan 200 directe werknemers en een jaarlijkse omzet van boven de £25 miljoen ($40m). Russell...

Gerelateerde berichten