Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In-line karakterisering in polymerisatieprocessen loont

In-line karakterisering in polymerisatieprocessen loont
4 mei 2020  |
Polymeren kennen productiemethoden als spuitgieten, compressie of extrusie – die allemaal vereisen dat een polymeer in een vorm wordt gedwongen.

Deze processen zijn zeer energie-intensief en de real-time monitoring van energieverbruik en smeltkwaliteit is uiterst noodzakelijk geworden om te voldoen aan nieuwe CO2-regelgeving en om te overleven in de zeer competitieve kunststofmarkt.

De vele voordelen van in-line metingen

Niet-optimale bedrijfsinstellingen zoals temperatuur, verwarming, koeling en de verwerkingssnelheid (in het geval van polymeerextrusie), dragen zonder het juiste procesbeheer bij aan enorme energieverspilling. Zo worden monsters nog vaak met de hand genomen. Echter in de tijd tussen monstername en resultaat, zijn er reeds wijzigingen opgetreden in temperatuur en andere variabelen. In-line karakterisering zorgt ervoor dat bedrijfsinstellingen snel kunnen worden aangepast. Naast een flinke energiereductie (tot zo’n 30%) en verminderde emissies, kunnen in-line metingen ook zorgen voor minder verspilling van grondstoffen, een kwalitatief hoogwaardig eindproduct én verkorten ze de time-to-market. Ook is een in-line meting eenvoudig en kan deze worden uitgevoerd zonder tussenkomst van gespecialiseerd (lab)personeel.

In-line lage vochtgehaltes meten 

In-line karakterisering in polymerisatieprocessen loont

Vocht is van invloed op de verwerkbaarheid, bruikbaarheid en kwaliteit van veel kunststoffen. Daarom is informatie over en controle van het vochtgehalte zeer belangrijk. Maar wanneer je vocht in-line wilt meten in kunststoffen zal dat even zoeken zijn. Een offline meting is enkel mogelijk met de Karl Fischer methode. Deze zijn echter tijdrovend en mogelijk vertraagt deze methode het polymerisatieproces. Er bestaat echter één methode om in-line zeer lage vochtgehaltes (vanaf 100 ppm) te meten in kunststoffen, onafhankelijk van afmeting, kleur, (bulk)dichtheid en massa. De in-line vochtmeting met een by-pass sensor van TEWS biedt u real-time resultaat en de mogelijkheid om uw proces te optimaliseren, de kwaliteit op het gewenste niveau te houden en de winst te maximaliseren.

In-line viscositeit meten

Viscositeit speelt een sleutelrol in het bewerken van – en produceren met – kunststof. De meeste kunststoffen en kunststofproducten worden gemaakt met unieke polymerisatieprocessen die een continue aanpassing van viscositeitsparameters vereisen. Om de juiste smeltviscositeit te verkrijgen (elk product vereist haar eigen viscositeit), is het belangrijk om de bedrijfsinstellingen snel aan te kunnen passen. 

Viscositeit is de beste indicator voor smeltkwaliteit en een in-line viscositeitsmeting zorgt ervoor dat u deze parameter real-time kunt beheersen. De in-line viscositeitsmeter van Sofraser wordt met succes toegepast bij de vervaardiging van veel kunststoffen en kunststofproducten. Bekijk hier het filmpje van Reynolds Polymeer Technology.

De MIVI viscositeitsmeter bij resonantiefrequentie van Sofraser is beschikbaar in diverse uitvoeringen met aanvullende opties. Voor polymerisatieprocessen heeft de meest recente versie van deze proces analyser nog meer te bieden; de viscositeit wordt gemeten én de dichtheid. De dichtheid kan worden berekend tot 500 cP met dichtheden van 0,6 tot 1,6 per m³. De sensor is er ook in een ATEX-gecertificeerde versie die onder hoge druk en bij hoge temperatuur presteert, waardoor de meting ook uitermate geschikt voor zware processen en veeleisende omgevingen. 

Meer informatie

Wenst u meer informatie of heeft u interesse in een test, neemt u dan contact op met de Product Managers van Inventech, via tel.nr.: 0162-460404 of info@inventech.nl. Meer informatie vindt u ook op www.inventech.nl.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Inventech helpt organisaties om de kwaliteit van hun producten significant te verbeteren en ze duurzaam, efficiënt en kostenbesparend te produceren. Met onze hoogwaardige producten, inventieve oplossingen en service gerichte aanpak zijn we een betrouwbare (kennis)partner...

Gerelateerde berichten