Zoek
Sluit dit zoekvak.

Conische menger productvriendelijk, energiezuinig én snel

Conische menger productvriendelijk, energiezuinig én snel
19 aug 2021  |
Anders dan vaak wordt gedacht, is een conische menger niet langzaam. Integendeel. Heilig Mixing Technology BV is ervan overtuigd dat de productvriendelijke, energiezuinige menger steeds een consistent, goed mengsel produceert en zeker niet traag is! Een bewijs daarvan vormt de recentelijke levering van een V-Mix 28.000 PLW-menger.

Eind 2020 heeft Heilig Mixing Technology voor een klant een V-Mix 28.000 PLW-menger met een nuttig volume van circa 25.000 liter in bedrijf genomen. Alle productcontactdelen van de menger, zoals de mengschroef, uitloop, deksels en ketel zijn vervaardigd uit roestvaststaal. De overige onderdelen, zoals de zwaaiarm, aandrijving en brugconstructie, zijn gemaakt van staal en voorzien van een meerlaags coatingsysteem. De menger moest voldoen aan ten minste drie eisen van de klant:

  • In korte tijd een goede, homogene mixmaken
  • Tijdens het mengproces vloeistoffen kunnen toevoegen
  • Bestaan uit onderdelen die qua afmetingen een deur en gangen kunnen passeren

Korte tijd

De uitdaging was om een batch van 25.000 liter binnen slechts 12 minuten homogeen te mengen. Ingenieurs van Heilig Mixing Technology zijn er in geslaagd deze prestatie mogelijk te maken, onder meer door het vergroten van de diameter van de mengschroef naar Ø600 mm. Hierbij is niet ingeboet aan de zeer hoge mengnauwkeurigheid. Ook vindt de menging nog steeds productvriendelijk en energiezuinig plaats. Een conische menger verbruikt ongeveer 2Watt/kg product. Dit is maar een fractie van het energieverbruik van andere mengertypen zoals een verticale lintmenger die 20W/kg verbruikt.

Vloeistof toevoegen

Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens het mengproces vloeistof toe te voegen. Een daarvan is het injecteren van de vloeistof op vaste punten, via openingen

in het deksel. Een nadeel is dat de vloeistof dan direct in het mengsel komt, in het geval dat het roerwerk op een andere positie staat. Hierdoor kunnen in het mengsel plassen en klontjes ontstaan, aangezien de vloeistof niet direct in het product wordt gemengd. Ook beweegt de zwaaiarm aan de bovenzijde van de ketel door de vloeistofstraal, waardoor de zwaaiarm kan vervuilen vanwege de aankleving van product.

Verstelbare sproeiers

Een veel betere methode is het toevoeren van de vloeistof via één of meer verstelbare sproeiers. Hierbij wordt de vloeistof via een toevoersysteem dóór de aandrijving van de menger geleid naar een sproeibuis die direct onder de zwaaiarm is gemonteerd. De vloeistof kan dan gelijkmatig op het mengsel worden aangebracht via sproeiers waarvan de sproeihoek en sproeirichting verstelbaar zijn.

Afmetingen onderdelen

Aangezien de conische menger – met een diameter van 5,5 meter en een hoogte van 7,55 meter – in een bestaand gebouw moest worden geïnstalleerd, is ervoor gezorgd dat alle onderdelen niet breder waren dan 3,0 meter. Zo was het mogelijk om de verschillende delen door een deur en gangen te transporteren. De mengketel is om die reden twee keer horizontaal én twee keer verticaal verdeeld.

Ketel

Een uitdaging bij het monteren van een menger met verticale delingen is het rondhouden van de ketel. Een uniforme diameter betekent een constante afstand tussen de ketelwand en de mengschroef, wat essentieel is voor het producttransport tijdens het mengproces. Een afwijkende afstand gaat ten koste van de mengnauwkeurigheid.

Goedkeuring

Na de voltooiing van de productie en het proefdraaien zou de klant de menger in de Heilig-fabriek te Heerhugowaard op kwaliteit en correcte uitvoering controleren. Hiervan heeft de klant wegens de corona-beperkingen afgezien. Hij nam genoegen met de beoordeling van gedetailleerd beeld- en videomateriaal van het proefdraaien. Dit leidde tot een goedkeuring op alle punten.

Inbedrijfname

De V-Mix 28.000 PLW is vervolgens gedemonteerd en klaargemaakt voor transport. De montage van de menger bij de klant is onder supervisie van Heilig Mixing Technology uitgevoerd en probleemloos afgerond, waarna de menger succesvol in bedrijf is genomen.

Betrouwbaar in mengtechniek

Heilig Mixing Technology kan als specialist in mengtechniek terugkijken op meer dan 40 jaar ervaring in het ontwerp, debouw en installatie van conische mengers.Het leveringsprogramma omvat nietalleen nieuwe silo-, conische-, verticalelint- en paddelmengers van 3 tot 100.000liter, maar ook geheel of gedeeltelijk gereviseerdemachines. Ook houdt de onderneminguit Heerhugowaard zich bezigmet de inspectie, het onderhoud en de optimaliseringvan mengers. Een team vangekwalifi­ceerde en betrokken medewerkersstaat daarbij voor kernwaarden alsbetrouwbaarheid en flexibiliteit.

Waarom Heilig Mixing Technology:

  • Korte levertijden en een directe beschikbaarheid van reserveonderdelen van verschillende mengerfabrikanten
  • Een eigen, moderne productiewerkplaats
  • Gespecialiseerd personeel met volledig uitgeruste service-wagens
  • Procesoptimalisatie, meedenken met de klant
  • Complete oplossingen, van idee tot implementatie en onderhoud.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Specialist in mengtechniek, voor alle soorten industriële mengers. Elke industrie vereist een specifieke industriële menger of mixer. Hoe klein de verschillen ook mogen zijn, het zijn de ontwerpdetails die het verschil maken tijdens het productieproces...

Meer van Heilig Mixing Technology B.V.

Gerelateerde berichten