Search
Close this search box.

Aansturing weegsystemen vanuit PLC of indicator: wanneer wat kiezen?

Aansturing weegsystemen vanuit PLC of indicator: wanneer wat kiezen?
21 jun 2022  |
Weegindicatoren zijn buitengewoon multifunctioneel. Ze laten onder meer meetresultaten zien en andere relevante informatie zoals tolerantiecontroles. Diverse modellen zijn daarnaast te koppelen aan interne netwerk- en communicatiesystemen. Daarmee verkrijgen ze vergelijkbare eigenschappen als PLC’s (programmeerbare logische eenheden).

Toch zijn er wel degelijk verschillen. In dit artikel vertelt Anton Bouwkamp, directeur-eigenaar van ABW, specialist in industriële weegtechniek, op welke gronden een PLC of juist een indicator de meest logische keuze is voor de aansturing van weegprocessen.

De complexiteit van de weegprocessen

“De keuze voor een PLC of indicator hangt in grote mate samen met de complexiteit van de weegprocessen. Voor de meest voorkomende weegprocessen volstaan de verschillende firmwareversies van indicatoren zoals de Rinstrum R420. Voor de complexere weegwensen biedt de vrij programmeerbare Rinstrum R420 indicator uitkomst. Laatstgenoemde is gebaseerd op de Lua programmeertaal en kan alles wat een PLC ook kan. Denk aan: het regelen van de toe- en afvoer van een product, het aansturen van stoplichtsystemen en de integratie met metaaldetectieapparatuur, printers, scanners en al wat niet meer. Spreken we van een zeer uitgebreid en complex weegsysteem, dan kun je eigenlijk niet zonder een PLC.”

“Zowel PLC’s als indicatoren werken met voorwaardelijke logica. De Rinstrum R400-serie beschikt voor dit doel over maximaal 32 I/O’s; PLC’s over een veelvoud daarvan. Oftewel: hoe complexer een weegsysteem wordt, hoe meer logische contacten er zijn en hoe relevanter een PLC wordt.”

De uitgangssituatie

“Bij ABW benaderen we de situatie vooral pragmatisch. Heeft een bedrijf niet eerder een weegsysteem in gebruik gehad? Dan bekijken we aan de hand van de gewenste functionaliteiten en de complexiteit van de weegprocessen welk van de twee de voordeligste optie is voor de (middel)lange termijn. Als een indicator geschikt is voor de gewenste aansturingsprocessen, dan is de keuze snel gemaakt. Immers: het from scratch inregelen van een PLC is over het algemeen tijdsintensiever en duurder dan het inregelen van een indicator. Ook de aanschafprijs van de PLC zelf ligt een stuk hoger. Breidt een bedrijf bestaande weegprocessen uit en wordt er al gebruikgemaakt van een PLC? Dan is het opnieuw inregelen van de PLC een logischere en vaak snellere keuze.”

De beste oplossing voor uw bedrijf

Optimale data-uitwisseling met uw netwerk- en communicatiesystemen is naast PLC-weegsystemen (via Profinet of EtherNet/IP) ook te realiseren met de Rinstrum R400-serie indicatoren. Aan de hand van een on-site inspectie en in samenspraak met uw IT’er(s) brengt ABW graag de beste oplossing(en) voor uw industriële weegprocessen in kaart. Inregelen en testen gebeurt zoveel mogelijk op afstand, voor minimale hinder van uw productieprocessen.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...

Gerelateerde berichten