Zoek
Sluit dit zoekvak.

Afvullen vloeistoffen en poeders: aandachtspunten voor industrieel wegen

Afvullen vloeistoffen en poeders: aandachtspunten voor industrieel wegen
19 apr 2022  |
Dat bij hoge ethanol/water-mengverhoudingen ontbrandingsgevaar op de loer ligt zodra deze vloeistoffen in aanraking komen met een ontstekingsbron, mag voor weinigen een verrassing heten.

Maar dat dit risico ook speelt bij droge, poederachtige stoffen die bij industriële processen ergens doorheen geleid worden, geniet minder bekendheid.

Tijdens productieprocessen waarbij poederachtige substanties of ethanolhoudende producten worden gewogen en afgevuld, is waakzaamheid geboden ten aanzien van explosiegevoeligheid, in verband met de opbouw van statische energie.

Herken de gevaren

We kennen allemaal wel de verhalen van (stof)explosies in graansilo’s en bij veevoederbedrijven, met even ingrijpende gevolgen. Op het oog zijn het onschuldige plekken die men niet direct associeert met explosiegevaar, maar niets is minder waar. Ook bij andere industriële processen, denk aan het afvullen van plastic granulaat, speelt dit thema. In combinatie met potentiële ontstekingsbronnen, zoals een vonk afkomstig van elektronische componenten in een weegsysteem, kunnen opstuivende stofdeeltjes een explosie veroorzaken bij ongunstige luchtverhoudingen.

Werk veiliger met ATEX

Met het beveiligen van potentiële ontstekingsbronnen is het risico op explosies te reduceren. De constructie van de weeginstallatie vervult hierbij een primaire rol. Voor aantoonbaar veilig gebruik in explosiegevaarlijke ruimten dient de installatie te zijn voorzien van een ATEX-certificaat, in overeenstemming met de geldende gevarenzone-indeling waar deze is gesitueerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verhoogd risico op gasexplosies (ATEX-zones 0, 1 en 2) en stofexplosies (ATEX-zones 20, 21 en 22).

Het geheel aan productie-, afvul- en weegapparatuur en alle onderliggende componenten dat zich binnen een ATEX-zonering bevindt, moet minimaal gecertificeerd zijn volgens diezelfde ATEX-zone. Voor onderdelen die zich buiten de ATEX-zone bevinden, zoals volgdisplays in een aangrenzende ruimte (waarvoor de bekabeling is doorgetrokken), geldt deze eis niet.

Hoe weet ik dat mijn weegschaal aan de eisen voldoet?

Hoe u kunt herkennen of uw weeginstallatie op de juiste manier is gefabriceerd en aan de ATEX-regelgeving voldoet? De volgende zaken dienen op orde te zijn:

  • Het meegeleverde ATEX-certificaat. Hierop staat de conformiteit aan de geldende ATEX-norm;
  • Het zichtbare logo op de weegapparatuur. Op explosiebeveiligde weegapparatuur wordt zichtbaar een Ex-logo aangebracht (met de E als Epsilon-teken, uitgevoerd in een zeskant)

Weegoplossingen voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes

ABW, specialist in industriële weegtechniek, levert uiteenlopende weegsystemen, -componenten en -randapparatuur voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes. Meer weten? De experts van ABW voorzien u graag van een vrijblijvend advies op maat.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...

Gerelateerde berichten