Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Weegsystemen ontwerpen: wat komt erbij kijken?

Weegsystemen ontwerpen: wat komt erbij kijken?
14 feb 2022  |
Naast de levering van fabrieksaf weegschalen ontwerpt ABW, specialist in industriële weegtechniek, ook zelf weegsystemen. “Een passend weegsysteem is vaak maatwerk”, stelt directeur-eigenaar Anton Bouwkamp. “Door onze jarenlange ervaring zijn we in staat op basis van specifieke klantwensen en omstandigheden passende weegsystemen te ontwerpen en fabriceren.”

Dat begint allemaal bij heldere communicatie. Bouwkamp legt klanten daarom altijd (een combinatie van) onderstaande vragen voor:

1.    Wat gaat u wegen?

“Wat u gaat wegen, vormt altijd het startpunt. Bij het wegen van poeders en granulaten speelt ATEX veelal een belangrijke rol en moet u extra rekening houden met zaken als aarding. Weegt u daarentegen objecten die door hun afmetingen niet via grondwegingen kunnen plaatsvinden? Dan komt u al snel uit bij weegsystemen die gebruikmaken van unsters. Hebben de wegingen betrekking op vrachttransport? Dan zijn weegbruggen de eerste keus. Ga zo maar door.”

2.   Is de weging bedoeld voor interne doeleinden of de handel?

“Bij gebruik voor interne doeleinden is een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden niet verplicht. Een weegschaal moet gekeurd zijn voor handelsdoeleinden zodra het eindproduct hierop gewogen wordt en er een prijs wordt toegekend op basis van het gewicht. Dit geldt ook bij gebruik van de weegschaal om het gewicht van producten van een leverancier te controleren. Wanneer dit wordt gedaan op een weegschaal die niet gekeurd is voor handelsdoeleinden, kan de leverancier hier niet op geattendeerd worden.

3.   Wat is de gewenste nauwkeurigheid?

“Het weegbereik van een weegsysteem en de hoeveelheid schaaldelen vormen hierbij het uitgangspunt. Een schaaldeel staat voor de kleinste gewichtswaarde waarmee de aflezing wijzigt zodra de belasting op het weegvlak verandert. Schaaldelenworden altijd gekozen met de waarden 1, 2 of 5 en afgeleiden daarvan. Zo kan een weegbereik van 30.000 kg in 3.000 schaaldelen van elk 10 kg worden onderverdeeld. Afronding vindt plaats op de helft van de waarde van deze schaalverdeling. De ‘afleesfout’ kan bij dit voorbeeld maximaal 5 kg bedragen.”

“Een multi-range uitvoering is ook mogelijk. Hierbij wordt het totale weegbereik opgedeeld in twee of drie aangrenzende weegbereiken. Elk bereik krijgt dan een eigen nauwkeurigheid c.q. schaalverdeling zodat nog specifiekere wegingen mogelijk worden.”

4.   Welk gedeelte van de installatie is wegend (en wat niet)?

“In het verkrijgen van de gewenste nauwkeurigheid schuilt direct de grootste uitdaging. Zeker bij bunkers en mengers. Je hebt daar vaak te maken met kabels, slangen, buizen, kleppen, afzuiging, meng- en roerwerken en wat al niet meer. Het is hoe dan ook belangrijk dat het wegende gedeelte vrij kan wegen, anders kan dat voor grote afwijkingen zorgen. Een te strak gespannen kabel kan daar al toe leiden. Wij kijken hier kritisch naar zodat u niet voor verrassingen komt te staan.”

5.   Wat is het leeggewicht van de installatie?

“Hier wordt nogal eens aan voorbijgegaan, maar industriële weeginstallaties wegen zelf al snel een paar ton. Deze informatie is cruciaal om de juiste nullast te kunnen bepalen en vernemen we daarom graag.”

6.   In hoeverre staat het product bloot aan trillingen?

“Trillingen – bijvoorbeeld afkomstig van afvulsystemen – zorgen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen voor afwijkingen. Door load cellen te voorzien van trilbuffers is dit te voorkomen. De rubberen flens vangt de trillingen op zodat er geen sprake is van onder- of overwaarderingen.”

7.   Voor hoeveel load cellen is er plek (en waar)?

“Belangrijk hierbij is dat er altijd druk op elke load cell komt en dat deze druk zo gelijk mogelijk wordt verdeeld. Logischerwijs is dat een grotere uitdaging wanneer een weegsysteem op poten staat dan wanneer er sprake is van een groot plateau waaronder de load cellen vrij kunnen worden gemonteerd.”

8.  Met welke weegcapaciteiten moeten we rekening houden?

“Bij het kiezen voor load cellen luidt ons advies: ga uit van de dubbele weegcapaciteit van wat u normaal gesproken weegt, ervan uitgaande dat het zwaartepunt in het midden van de weeginstallatie zit. Zo blijft het risico op overbelasting – en herstelkosten – zo klein mogelijk en zit u aan de veilige kant.”

“Op basis van de applicatie en gewenste capaciteit brengen we advies uit over de meest geschikte load cellen. Bij lagere capaciteiten komt men al snel uit bij load cellen op basis van buigstaven. Spreken we over meerdere tonnen, dan liggen druksensoren meer voor de hand.”

Meer weten?

ABW biedt persoonlijk advies op basis van al uw weegwensen, kwaliteitseisen en gebruikstoepassingen.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...

Gerelateerde berichten