Zoek
Sluit dit zoekvak.

"All-in-one" proces voor de productie van voer en kunstmest

"All-in-one" proces voor de productie van voer en kunstmest
8 apr 2021  |
Lödige Process Technology heeft een procestechnologische oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om mono calciumfosfaat (MCP) op een economische wijze in een “all-in-one” proces te produceren.

Mono calciumfosfaat (MCP) wordt gevormd door de reactie van zuiver fosforzuur en calciumcarbonaat, en is een essentieel onderdeel van dierenvoeding  en fosfaatmeststoffen. Een krachtige procestechnologie is voor de productie van hoogwaardige MCP net zo belangrijk als de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Lödige biedt een speciaal voor deze toepassing ontworpen oplossing, gebaseerd op een continu menger van het type KM.

KM Ploughshare®-mixer: een menger met een zeer specifiek ontwerp

De Lödige KM-menger voor continu processen werkt met een mechanisch gegenereerde wervelbedsysteem dat door Lödige in 1949 werd geïntroduceerd. De  Ploughshare®-schoepen, gemonteerd op een centrale as, werden in hun basisvorm door Lödige inderdaad reeds in 1949 gepatenteerd. Ze  roteren  tot zeer dicht bij de wanden van een horizontale, cilindrische trommel. De omtreksnelheid en geometrische vorm van deze ploegachtige mengwerktuigen zijn zo ontworpen dat ze de grondstoffen voor het mengsel volledig oppakken en in de vrije mengkamer rondslingeren. Tijdens dit proces wordt het materiaal tegen de middelpuntvliedende kracht van de trommelwand getild. Hierdoor ontstaat een mechanisch wervelbed, waarin het gehele productmengsel steeds opnieuw wordt gegrepen en opgeworpen, wat resulteert in een zeer grondige menging, ook bij een hoge mengseldoorvoer en korte retentietijden. De mengelementen zijn zo gevormd dat ze het product mengen en tegelijk door de menger heen transporteren. In de wand van de mengtrommel zijn extra choppers gemonteerd die het geagglomereerd materiaal los maken waardoor een systematische granulatie tijdens het mengproces wordt verkregen. De retentietijd, de tijd dat het product in de menger verblijft, kan beïnvloed worden door het instellen van de uitloop van de machine. Zo kan men de procesduur aanpassen aan de eigenschappen van de ingrediënten in het mengsel.

Het resultaat is een continu “all-in-one” proces.

Met de Lödige KM menger kunnen bijgevolg alle procesfasen van MCP-productie continu in één machine worden uitgevoerd. Dus een productieproces met minder machines, geen extra processtappen die het proces kunnen vertragen en minimale reinigingsintervallen.

De Lödige KM-menger is bovendien een zeer stabiele machine. Een speciale slijtagecoating beschermt de messen van de choppers en de oppervlakte van de mengschoepen tegen de hoge mechanische en corrosieve belasting veroorzaakt door het constante contact met het mengsel, en doordat de machine continu aan dezelfde snelheid draait is er sowieso weinig mechanische slijtage aan motor en sturing.

Productieproces

Het MCP-productieproces bestaat uit drie fasen: mengen – reactie – granulatie. In de eerste stap worden de twee basismaterialen, fosforzuur en calciumcarbonaat, gemengd tot een zeer homogene substantie. In de tweede fase van het proces vindt onder gedefinieerde omstandigheden een exotherme reactie plaats. Deze resulteert in een omzetting van de basismaterialen in mono calciumfosfaat.

Daarna volgt in fase 3 de granulatie. De eigenschappen van de granulaten kunnen specifiek worden aangepast aan de wensen van de klant. De volgorde van toevoegen van de ingrediënten, de rotatiesnelheid en de verblijftijd bepalen de structuur en de vorm van de granulaten.

Deze granulatie-stap biedt het eindproduct een aantal voordelen ten opzichte van niet-gegranuleerde MCP: het verbetert de verwerkbaarheid van de stof en maakt transport en opslag gemakkelijker. Granulaten kunnen stofvrij verpakt worden en kunnen perfect gedoseerd worden.

De Lödige KM-mengers voor continu processen zijn relatief klein ten opzichte van de batch mengers en bestaan in verschillende machineformaten met doorvoersnelheden van 1 ton per uur tot 50 ton per uur. Ze kunnen geproduceerd worden in normaal staal of in roestvrij staal, en worden steeds ontworpen in functie van de toepassing die de gebruiker voor ogen heeft.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Eskens is een technische onderneming die een aantal Europese machinefabrikanten vertegenwoordigt. Wij verkopen hoogwaardige machines, hebben een eigen lokale voorraad onderdelen en verzorgen een snelle commerciële en technische service. Met vestigingen in Nederland, België, Frankrijk...