Search
Close this search box.

Mengen van Bouillon-Massa in een Lödige Ploegschaarmenger

Mengen van Bouillon-Massa in een Lödige Ploegschaarmenger
20 jan 2022  |
De productie van instant soepen en bouillonblokjes stelt complexe proces technische eisen. Niet alleen zijn de ingrediënten talrijk, maar ze zijn ook zeer verschillend in consistentie en samenstelling.

De LÖDIGE ploegschaarmenger type FKM is de ideale machine om deze  veeleisende samengestelde mengtaak mee uit te voeren.

Voor dit soort producten moeten droge ingrediënten zoals zout, suiker, kleurstoffen, smaakoliën en specerijen zo homogeen mogelijk gemengd worden met gesmolten vetten zoals palm- en kippenvet en meestal worden er dan nog aanvullende vloeistoffen aan toegevoegd, dus het gaat om componenten van zeer verschillende consistentie. Dit mengproces is zeer veeleisend voor de menger omdat deze ingrediënten op een totaal verschillende wijze oplossen in vet en water.

Bovendien moet tijdens de bevochtigingsfase een gecontroleerde zwelling van droge zetmeelcomponenten worden gerealiseerd.

Het spreekt vanzelf dat het al een hele uitdaging is om al die ingrediënten op de juiste manier aan het mengsel toe te voegen, en die tegelijk perfect te doseren.

Voor de vloeistoftoevoeging biedt Lödige verschillende mogelijkheden waaruit voor elk recept de optimale oplossing wordt ontworpen. De hoeveelheid vloeistof kan variëren tussen 1% en 30% en wordt snel of juist heel traag toegevoegd, afhankelijk van de aard van de vloeistof of het effect ervan op de droge ingrediënten.

Voor klanten in de voedingsindustrie moeten deze Ploughshare® Mixers volgens een volledig hygiënisch ontwerp geproduceerd worden. LÖDIGE is daarom lid van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) en ontwikkelt innovatieve concepten voor mengsystemen die voldoen aan deze richtlijnen.

In wezen zorgen de kenmerken van deze mengers ervoor deze gemakkelijk en volledig te reinigen is.

Dit betekent:

  1. De mixers zijn volledig vervaardigd uit RVS.
  2. Alle oppervlakken die in contact komen met het product hebben minimaal een fijnheid van Ra < 0,8 µm.
  3. De volledige mengeenheid, de as en de schoepen, zijn volledig gelast en fijn afgewerkt zodat er nergens product kan aanzetten
  4. De afstand van de schoepen tot de mengerwand wordt zo klein mogelijk gehouden.
  5. Er worden alleen lucht gespoelde onderhoudsvriendelijke as afdichtingen gebruikt.
  6. De inspectie-/reinigingsdeur wordt zo groot mogelijk gemaakt.
  7. Ook de uitvoer worden geoptimaliseerd om het resthoeveelheden tot een absoluut minimum te beperken.
  8. De aandrijvingen en lagers kunnen worden afgedekt met roestvrijstalen hulzen.
  9. Waar nodig kan een natte reiniging (Washing in Place WIP/Cleaning in Place CIP) worden geïnstalleerd

Besluit: Het mengen van bouillonmassa’s stelt zeer speciale eisen aan de gebruikte mengtechnologie vanwege het grote aantal ingrediënten en hun zeer verschillende eigenschappen. Bovendien moet het hele proces verlopen volgens de strengste hygiënenormen. De LÖDIGE FKM Food grade ploegschaarmenger is hiervoor een praktische en efficiënte oplossing, en dit voor alle gebruikelijke batchgroottes. 

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Eskens is een technische onderneming die een aantal Europese machinefabrikanten vertegenwoordigt. Wij verkopen hoogwaardige machines, hebben een eigen lokale voorraad onderdelen en verzorgen een snelle commerciële en technische service. Met vestigingen in Nederland, België, Frankrijk...

Gerelateerde berichten