Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Breekinstallatie bij Borax Français vernieuwd

2 apr 2021  |
Voor de ontstoffing van een breekinstallatie op zijn NoordFranse site, nam Borax Français contact op met Lybover AIR.

Project Coordinator Laurent Tourneur was immers al vertrouwd met de mogelijkheden van Lybover AIR vanuit zijn vorige functie bij STAUB. Al snel bleek dat de breekinstallatie in het big bag losstation niet enkel nood had aan een oplossing op vlak van ontstoffing. Daarom werden ook de andere afdelingen van Lybover ingeschakeld.

In de oorspronkelijke set-up werden de big bags in bulk aangevoerd om vervolgens via een trilrooster en hopper in de breker te belanden. De aanwezigheid van vreemde elementen zoals metalen zorgde echter te vaak voor verstoppingen waarbij de oorzaak moeilijk te detecteren was gezien het grote volume boraten dat in één keer gelost werd. Er was dus nood aan een oplossing om de boraten te doseren voordat ze naar de breker gaan.

Nieuw doseersysteem

Binnen de groep werd daarom contact opgenomen met Lybover BULK. Verschillende opties werden onderzocht zoals een gewone transportband of een schroef. Uiteindelijk werd de juiste oplossing gevonden bij zusterbedrijf Lybover RECYCLING. In het ontwerp werd een trilgoot van SPALECK opgenomen die ook getest werd in het test center met het beoogde materiaal en throughput. Zo kon Borax met zekerheid bevestigen dat de boraten correct gedoseerd konden worden en met het juiste debiet naar de breker afgevoerd worden. Om de efficiëntie en het rendement te verhogen, werd de volledige installatie uiteindelijk omgebouwd en grotendeels vernieuwd. Gezien de ruime ervaring op dat gebied nam Lybover BULK de lead en coördineerde die Business Unit het volledige project van concept tot montage.

Maximale stofrecuperatie

Op het vlak van ontstoffing werden twee grote stofpunten geïdentificeerd. Enerzijds de uitval bij het openen van de big bag en anderzijds de uitval in de breker zelf. De uitval van de big bag bleek de grootste uitdaging. Daarbij was het immers belangrijk om een oplossing te vinden die zowel de efficiëntie van de ontstoffing alsook de toegankelijkheid voor de operatoren van het losstation kon garanderen. In overleg met de klant en op basis van een doordachte engineering kon een oplossing uitgetekend worden waarbij het opwaaiend stof wordt meegezogen op een hoogte die de toegankelijkheid voor de operatoren niet beperkt. Een correcte afdichting tussen de dynamische trilgoot en de statische overkapping wordt voorzien met behulp van het Trellex-Systeem, zodat er geen stof vrijkomt bij het doseren van het materiaal. Ten slotte werd bij de overkapping van de schudgoot aan de uitval op het uiteinde een tweede ontstoffingspunt voorzien. Het afgevoerde stof komt in een big bag terecht en kan opnieuw ingezet worden in de productie. Een HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) filtert nog na en verwijdert 99% van alle deeltjes. De kwaliteit van de uitgaande lucht is zo goed dat geen afvoer naar buiten nodig is. De afgevoerde lucht wordt terug in de hal geblazen. Een extra duurzaam voordeel aangezien er geen warmteverlies is.

Ondanks de uiteenlopende noden vond Borax Français een complete oplossing binnen de Lybover group. Naast de ontstoffing (AIR), de trilgoot/het doseersysteem (RECYCLING) en de volledige ombouw en vernieuwing van de structuur en alle connecties (BULK) konden ook de trappen en bordessen binnen de groep geproduceerd worden door Lybover METAL. Laurent Tourneur blikt tevreden terug: “Dat dit project volledig binnen de Lybover groep gerealiseerd kon worden, zorgde voor een efficiënt projectverloop en een vlotte communicatie”.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Lybover AIR is reeds jarenlang gespecialiseerd in het aanbieden van totaaloplossingen op maat voor industriële ontstoffing, industriële mengtechnieken en Rook-en Warmte afvoer en compartimentering. Vanaf de voorstudie tot en met de montage en de oplevering...

Gerelateerde berichten