Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klaar voor Industry 4.0: de nieuwe draaischuifvacuümpomp met drukregeling

Klaar voor Industry 4.0: de nieuwe draaischuifvacuümpomp met drukregeling
2 aug 2019  |
WOERDEN - Met de nieuwe R 5 PLUS introduceert Busch een baanbrekende vacuümpomp voor het vacuüm verpakken van voedsel op de markt. Doordat hij zowel met drukregeling als op een constante snelheid kan werken, is deze pomp buitengewoon energie-efficiënt. Fungerende als de enige vacuümpomp in een verpakkingsmachine of als een vacuümmodule in een centrale vacuümvoorziening zorgt de R 5 PLUS ervoor dat de gewenste pompsnelheid gehandhaafd blijft.

Daarnaast kan deze pomp nauwkeurig het vereiste vacuümniveau behouden, ongeacht hoe het verpakkingsvolume verandert. Dankzij de variabele snelheidsaandrijving dekt de vacuümpomp pompsnelheden van 440 tot 760 kubieke meter per uur en bereikt een einddruk van 0,1 millibar. Alle bedrijfsgegevens worden permanent geregistreerd en opgeslagen. Deze gegevens kunnen direct op het ingebouwde beeldscherm worden bekeken of via een Modbus TCP/IP-client/serverprotocol worden overgedragen. De nieuwe vacuümpomp van Busch kan via een computer op afstand worden bediend en is daarmee klaar voor Industry 4.0.

De R 5 PLUS beschikt over twee bedrijfsmodi. Door een intuïtieve menustructuur op het scherm te volgen, kunnen gebruikers kiezen tussen constante snelheid of drukregeling. De meest geschikte modus hangt af van het type verpakking. Als kleinere eenheden met hoge cyclustijden met slechts enkele seconden tussen evacuatiecycli verpakt moeten worden, is het zinvol om de vacuümpomp te laten draaien. Door de snelheid direct op het scherm aan te passen, kan deze aan de huidige vraag worden aangepast zonder de verpakkingskwaliteit of cyclustijden negatief te beïnvloeden. Dit betekent dat de pompsnelheid op een constant niveau kan worden gehouden, ergens tussen 440 en 760 kubieke meter per uur.

De nieuwe R 5 PLUS draaischuifvacuümpomp van Busch is uitzonderlijk energie-efficiënt en is dankzij zijn connectiviteitsfuncties klaar voor Industry 4.0.
De nieuwe R 5 PLUS draaischuifvacuümpomp van Busch is uitzonderlijk energie-efficiënt en is dankzij zijn connectiviteitsfuncties klaar voor Industry 4.0.

Wanneer u met langere verpakkingscycli werkt of wanneer de vacuümpomp in een centrale vacuümvoorziening wordt gebruikt, is snelheidsregeling de meest geschikte optie. In dit geval handhaaft de vacuümpomp het vooraf geselecteerde vacuümniveau, ongeacht hoe de pompsnelheid verandert. Zodra het gewenste vacuümniveau bereikt is, blijft de R 5 PLUS op een minimumsnelheid van 35 hertz draaien. Zo kan de pomp reageren op een plotselinge behoefte aan een hogere pompsnelheid door het toerental te verhogen. Bij langere pauzes kan de vacuümpomp ook automatisch in- en uitschakelen dankzij Ecomode.

De R 5 PLUS vacuümpomp is gebaseerd op de bewezen draaischuifvacuümtechniek van Busch. Dankzij de stabiele volumestroomcurve kan deze vacuümpomp nog steeds 70% van zijn pompsnelheid bereiken bij atmosferische druk, zelfs bij een vacuümniveau van slechts 5 millibar.

Een van de fundamentele voordelen van draaischuifvacuümpompen is dat het energieverbruik afneemt naarmate de druk begint te dalen. De draaischuifvacuümpomp verbruikt de meeste energie tussen het moment waarop hij opnieuw wordt opgestart en wanneer hij een niveau van ongeveer 300 millibar bereikt. Binnen het werkbereik tussen 10 millibar en de einddruk van 0,1 millibar verbruikt de vacuümpomp slechts 40 tot 60 procent van het opgegeven nominale vermogen.

Alleen al deze functie maakt de R 5 PLUS de krachtigste en meest effectieve vacuümpomp in zijn vermogensklasse. De R 5 PLUS kan zelfs nog meer energie besparen dankzij de twee vrij te kiezen bedrijfsmodi en de vraaggestuurde vermogensaanpassing.

Een standaard ingebouwde PLC registreert permanent alle bedrijfsgegevens en slaat deze op. Dit maakt niet alleen een complete, ononderbroken gegevensregistratie mogelijk, maar ook onder andere waarschuwings- en alarmfuncties. Met behulp van de zelfverklarende menustructuur op het scherm kunnen gebruikers beslissen wanneer deze waarschuwingen en alarmen worden weergegeven en/of een actie initiëren. Alle gegevens die door de PLC worden vastgelegd, kunnen in analoge of digitale vorm worden overgedragen aan andere PLC’s, computers of SMS-besturingseenheden. Dit betekent dat de R 5 PLUS draaischuifvacuümpomp volledige connectiviteit biedt.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Busch Vacuümpompen en Systemen is een van de grootste producenten van vacuümpompen, blowers en compressoren ter wereld. Ons assortiment bestaat uit vacuüm-en overdrukoplossingen voor uiteenlopende industriële toepassingen, van verpakken tot ontgassen, van destilleren tot pneumatic...

Gerelateerde berichten