Efficiënte verwerking van slibkoek met gesloten transportsysteem

slibkoek
17 apr 2025  |
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Garmerwolde is de grootste van Noord-Nederland. Tijdens het zuiveringsproces ontstaat als restproduct slibkoek, die onder meer wordt ingezet voor energiewinning. Om de verwerking, opslag en overslag van dit materiaal efficiënter en veiliger te laten verlopen, heeft Jansen&Heuning een nieuwe slibkoekoverslag ontworpen en gerealiseerd. Het project werd uitgevoerd in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest en vond plaats in samenwerking met Utibo (staalbouw) en Batenburg (automatisering).

Het complete traject omvatte twee fasen: de realisatie van een tijdelijke installatie als noodvoorziening, gevolgd door de bouw van de definitieve overslag met onder meer silo’s, schroeftransporteurs, transportband en een weegbrughal.

Fase 1 – Tijdelijke slibkoekoverslag met bypass

De bestaande slibkoekoverslag bij RWZI Garmerwolde moest worden vervangen, maar de slibverwerking mocht tijdens de werkzaamheden niet stil komen te liggen. Daarom is in de eerste fase een tijdelijke installatie gerealiseerd. Deze voorziening is nog altijd operationeel als back-up en maakt het mogelijk om continu twee trailers met slibkoek te vullen.

Voor deze toepassing zijn asloze schroeftransporteurs toegepast, vanwege hun geschiktheid voor het transport van stroeve en kleverige materialen zoals slibkoek. De installatie werd opgebouwd als bypass ten opzichte van de bestaande lijn, met twee transportschroeven direct gekoppeld aan de slibkoekpersen.

Voordat de bypass kon worden geplaatst, zijn de bestaande vulinstallatie, stortbakken, schroeven en bordessen zorgvuldig gedemonteerd. Aansluitend zijn nieuwe trechterbakken en transportschroeven binnen opgesteld, waarna de gehele tijdelijke installatie op elkaar is aangesloten. De bypass werd eind april 2024 volledig opgeleverd en in gebruik genomen.

Fase 2 – Definitieve slibkoekoverslag met silo-opslag

Na ingebruikname van de tijdelijke installatie kon gestart worden met de nieuwbouw van de definitieve slibkoekoverslag. Deze tweede fase had als doel een hogere verwerkingscapaciteit, meer veiligheid en ruimtebesparing. In het ontwerp is gekozen voor een verticale installatieopstelling, met silo’s als centraal opslagpunt.

De nieuwe overslag bestaat uit:

  • Vier filterpersen
  • Asloze transportschroeven
  • Een bandtransporteur
  • Twee silo’s met afzuiginstallatie
  • Een betonnen fundering met geïntegreerde weegbrug
  • Een volledig afgebouwde weegbrughal met beladingsstations

Het project startte medio mei 2024 met het verwijderen van de oude fundering en het storten van nieuwe funderingspalen. Hierin werd direct ruimte gereserveerd voor de nieuwe weegbrug, die onderdeel uitmaakt van de beladingslijn. De vrachtwagens kunnen hierdoor exact volgens specificatie worden geladen.

Nadat het beton was uitgehard, volgde de bouw van het trappenhuis en de weegbrughal. In deze hal bevinden zich diverse transporteurs die het slib vanuit de silo’s gecontroleerd doseren naar de beladingstrechters. De silo’s werden daarna op het betonnen bordes geplaatst en volledig aangesloten op de bovenliggende transporteurs.

De volledige montage, bekabeling, bordessen en wandbeplating zijn in de zomermaanden uitgevoerd. Eind september 2024 is de installatie in gebruik genomen.

Efficiëntie, veiligheid en ruimtebesparing

Met de ingebruikname van de nieuwe overslaglocatie is de gehele slibverwerking op RWZI Garmerwolde aanzienlijk verbeterd. Door het gebruik van silo-opslag wordt de benodigde vloeroppervlakte beperkt, terwijl de verticale opstelling zorgt voor een compacte en overzichtelijke installatie. Vrachtwagens kunnen via een centrale route onder de silo’s rijden, waar het slib automatisch wordt geladen en direct op gewicht wordt gecontroleerd via de geïntegreerde weegbrug.

De gesloten transportsystemen zorgen voor een veilige werkomgeving. Medewerkers komen niet langer direct in contact met slibkoek, wat de hygiëne en arbeidsveiligheid ten goede komt. De combinatie van gesloten schroeftransporteurs, filters en afzuiging beperkt bovendien geuroverlast en stofvorming tot een minimum, wat ook een aangename verbetering betekent voor de omwonenden.

De installatie is zodanig ontworpen dat transporten in dagdienst kunnen plaatsvinden. Dankzij de ruime silo-opslagcapaciteit is het mogelijk om ook tijdens feestdagen voldoende te bufferen, zodat de continuïteit van de slibverwerking gewaarborgd blijft zonder extra belasting op het transportschema.

Toegepaste techniek: asloze schroeftransporteurs

Zowel in de tijdelijke als de definitieve installatie is gebruikgemaakt van asloze schroeftransporteurs. Deze zijn bij uitstek geschikt voor natte en moeilijk stromende materialen zoals slibkoek. Dankzij het ontbreken van een centrale as ontstaat een grote inwendige vrije ruimte, waardoor verstoppen of aankoeken van materiaal wordt voorkomen.

De transportschroeven zijn opgebouwd uit slijtvaste spiraalprofielen en worden ondersteund door kunststofvoering over de gehele lengte. De aandrijving gebeurt via een langzaam draaiende motorreductor, die dankzij zijn lage toerental en hoge koppel zorgt voor stabiele en gecontroleerde materiaalstroom.

Resultaat: toekomstbestendige overslag

De nieuwe slibkoekoverslag van RWZI Garmerwolde biedt Waterschap Noorderzijlvest een toekomstbestendige oplossing voor de verwerking van slibkoek. Met een verwachte energiebesparing van circa 30%, betere beladingscontrole en minder personeelsbelasting voldoet de installatie aan de eisen van zowel het waterschap als de milieuwetgeving.

Door de fasering in het project bleef de slibverwerking tijdens de bouwwerkzaamheden volledig operationeel. De tijdelijke bypass-installatie blijft beschikbaar als back-up, wat de bedrijfszekerheid verhoogt.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Jansen&Heuning is dé innovatieve oplosser van bulkhandlingvraagstukken in de industriële sector. De oplossingen van Jansen&Heuning kenmerken zich door hoogwaardige kwaliteit en verrassende eenvoud. Bulk handling is meer dan zorgen voor transport van A naar B. Bedrijfszekerheid,...