Zoek
Sluit dit zoekvak.

'Hygiënische machines zijn de trend'

'Hygiënische machines zijn de trend'
7 feb 2020  |
Zeeftechniek is een van de oudste technologieën in de verwerking van stortgoed. Joachim Liedtke, technisch constructeur bij J. Engelsmann, vertelt over de eisen aan zeefmachines en de trends in de zeeftechniek.

Welke factoren zijn belangrijk bij de configuratie van zeefmachines?

Fundamenteel voor de keuze van de passende zeeftechniek is de functie die de machine in het proces moet vervullen. Karakteristieke scheidingsprocessen zijn het veiligheidszeven, het scheiden van grove of fijne korrels, het klasseer- en passeerzeven en de deagglomeratie. Zodra duidelijkheid bestaat over de werking van de zeef, worden de doelstellingen van de klant besproken. In hoeveel fracties en in welke korrelgrootten moet het zeefproduct worden gescheiden? Hoe hoog is de gewenste doorvoercapaciteit? Ook de specifieke eigenschappen van het stortgoed, zoals vochtgehalte, stromingsgedrag, breukgevoeligheid en ook de vorm van het product, spelen een belangrijke rol. Om ook bij moeilijke producten optimale zeefresultaten te verkrijgen, is vaak extra uitrusting vereist: als het product ertoe neigt de zeef te verstoppen, moet een zeefreinigingssysteem worden geïnstalleerd. Uiteraard moet ook rekening worden gehouden met voorschriften met betrekking tot de drukdichtheid of de vraag of de machine in een Atex-zone moet worden geïnstalleerd. Dit geldt ook voor de verschillende eisen aan de reinigbaarheid van de machine, de materialen of oppervlaktebehandelingen.

In de praktijk wordt onderscheid gemaakt tussen trilzeven, centrifugaalzeven en schudzeven. Voor welke toepassingen zijn trilzeven geschikt?

Trilzeven hebben een zeer breed toepassingsgebied die ondanks hun relatief kleine amplitudes hoge acceleraties bereiken die het dichtslibben van de zeven verminderen en uitstekende zeefresultaten garanderen. De essentiële parameters zoals zeefhoek, instelhoek en onbalans van de trilmotoren kunnen snel en eenvoudig aan verschillende zeeftaken aangepast en ook gedocumenteerd worden. Dankzij opzij aangebrachte trilmotoren zijn zeer compacte zeefmachines met een geringe totale hoogte mogelijk die plaatsbesparend in kleinere ruimten kunnen worden geïntegreerd.

In hoeverre zijn de eisen aan de zeeftechniek in de afgelopen jaren veranderd en welke trends verwacht u voor de komende vijf jaar?

Voor ons is het van groot belang om trends vroegtijdig te herkennen en deze in onze productontwikkeling te integreren. In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om de belangrijkste onderdelen van onze zeefmachines te optimaliseren met behulp van ultramoderne constructiemethoden. Daardoor zijn bijvoorbeeld de machinedeksels lichter en de zeefmachines energiezuiniger geworden. Voor de komende vijf jaar verwachten we dat vooral de vraag naar hygiënische machines zal toenemen. Tegelijkertijd worden de eisen aan de technische documentatie en de kwalificatie van machines en systemen steeds complexer.

JEL Konti – eenvoudige handling, eenvoudige reiniging

Hygiënische machineoplossingen zijn gevraagder dan ooit. Niet alleen in de levensmiddelen– en de farmaceutische industrie, maar ook in de chemische en de kunststofindustrie is een schone productie vaak van groot belang. Daarbij is het niet alleen belangrijk om de kiemvorming in de machine en dus de verontreiniging van het product te vermijden. De vermijding van kruisbesmetting met andere producten of de bescherming van het bedienend personeel tegen vrijkomend stof zijn andere redenen die vaak doorslaggevend zijn voor de aankoop van een hygiënische machine.

Met de doorontwikkeling van de trilzeef JEL Konti reageert J. Engelsmann op de toenemende vraag naar hoogwaardige en hygiënische machines. De JEL Konti is geoptimaliseerd volgens de principes van Hygienic Design en biedt ondanks het rechthoekige ontwerp een eenvoudige handling en goede reinigingsmogelijkheden.

Er zijn slechts een paar handgrepen nodig om het inlegzeef uit de machine te trekken
Er zijn slechts een paar handgrepen nodig om het inlegzeef uit de machine te trekken

Rechthoekige vormen hebben van nature het nadeel dat vuil en productresten zich gemakkelijk kunnen afzetten in de hoeken en aan de randen. Deze dode ruimten bij de reiniging moeilijk te bereiken, zodat de afzettingen gemakkelijk kunnen bederven en de zeefmachine of het zeefproduct kunnen besmetten. De rechthoekige zeeftrog van de JEL Konti stond daarom centraal bij de revisie en is nu ontworpen met vergrote radii. De complete binnentrog is nu gemakkelijk toegankelijk voor de reiniging en vrij van dode ruimten. De inwendige afdichtingen zijn gemakkelijk bereikbaar en kunnen snel en zonder gereedschap verwijderd, gereinigd en weer geplaatst worden. Zo kan de Konti in korte tijd zorgvuldig worden gereinigd.

De exploitanten dienen ook bij de onderdelen die niet met product in contact komen, op een hygiënisch design te letten, want ook hier kunnen productresten bederven en deze verontreinigingen kunnen wederom in de machine terechtkomen. Daarom beschikt de nieuwe JEL Konti ook buiten de zeeftrog over Hygienic-Design-kenmerken. De complete zeefbehuizing is minimalistisch uitgevoerd en kan dankzij het gladde oppervlak eenvoudig worden afgeveegd. In plaats van op holle rubberveren wordt de machine desgewenst gelagerd op open roestvrijstalen veren die gemakkelijk kunnen worden gereinigd. De machine is gemonteerd op een frame met ronde buizen, waarop minder productresten achterblijven dan bij de conventionele hoekige bouwwijze.

Zeefwissel in slechts 30 seconden

Niet alleen de reiniging, maar ook de handling van een zeefmachine moet eenvoudig zijn. Vooral de inspectie en de vervanging van de inlegzeven zijn werkzaamheden die regelmatig voorkomen en daarom snel moeten kunnen worden uitgevoerd. Dankzij het speciale ladesysteem kan de inlegzeef bij de JEL Konti in enkele seconden worden vervangen. Na de verwijdering van het frontale machinedeksel kan de inlegzeef als een lade uit de zeefbehuizing worden getrokken. De zeef hoeft daarvoor noch van de productaan- en -afvoer gescheiden noch gedemonteerd te worden. Het hele proces duurt daardoor niet langer dan 30 seconden. Dat bespaart niet alleen waardevolle tijd tijdens het vervangen van de zeef, ook de inspectie van de inlegzeven kan in een handomdraai worden uitgevoerd. Bij vergelijkbare zeefmachines moet in de regel eerst de producttoevoer worden onderbroken, zodat het machinedeksel en de afzonderlijke zeefdekken gedemonteerd en naar boven uit de machine verwijderd kunnen worden. Om de handling nog comfortabeler te maken, werd het gewicht van alle machinedeksels geoptimaliseerd en zijn alle sluitinrichtingen uitgevoerd als snelspanners of stervormige handgrepen, zodat de JEL Konti zonder gereedschap kan worden bediend.

'Hygiënische machines zijn de trend'
De minimalistische zeefbehuizing overtuigt met gladde, gemakkelijk te reiniging oppervlakken.

Elk stortgoed heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Vochtgehalte, breukgevoeligheid, korrelgrootte en stromingsgedrag zijn slechts een paar factoren die de configuratie van een zeefmachine en het zeefresultaat beïnvloeden. Om ook bij producten met minder gunstige eigenschappen optimale zeefresultaten te bereiken en verschillende producten op één machine te kunnen zeven, kunnen veel parameters aan de JEL Konti ook achteraf nog worden ingesteld. Door de regeling van de zeefhoek, de trillingsamplitude of de instelhoek van de trilmotor kan de zeef snel aan het betreffende product worden aangepast. Zeer fijne poeders met een korrelgrootte van minder dan 100 µm veroorzaken vaak stofemissies die wederom kunnen leiden tot kruisbesmetting of gezondheidsschade van de bediener. De dichtheid van de productieuitrusting heeft in dergelijke gevallen hoogste prioriteit. Dankzij het nieuwe afdichtingsmechanisme van de JEL Konti bereikt de zeef een stof- en gasdichtheid van 50 mbar en kan dus ook voor de fijnste poeders worden gebruikt.

Door de omzetting van Hygienic-Design-features kan de nieuwe JEL Konti nu ook worden gebruikt in hygiënisch zeer gevoelige productieomgevingen. Maar ook in de chemische en de kunststofindustrie overtuigt het nieuwe model met een eenvoudige bediening en snelle vervanging van de inlegzeven. De trilzeef is verkrijgbaar als enkel- en dubbeldekse uitvoering met zeefoppervlakken van 0,18 tot 4 m². Daarmee is hij geschikt voor zowel kleine als grote producthoeveelheden en bereikt doorvoercapaciteiten van maar liefst 30 t/m².

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers en laboratoriumapparatuur. Hiernaast levert Engelsmann...