Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een nieuw type loadcell voor Brabender Technologie

digitale loadcell
22 mrt 2018  |
AMERSFOORT - Om te blijven voldoen aan de eisen en wensen van haar relaties, investeert het R&D team van Brabender Technologie volop in innovatie. Het resultaat is een nieuwe digitale loadcell welke zich kenmerkt in hoge nauwkeurigheid en robuustheid.

Robuuste loadcell

“Ons doel was om een robuuste, maar uiterst precieze loadcell voor industriële omgevingen te bouwen”, aldus Jörg Pawlik, hoofd van Electronics Design & Development bij Brabender Technologie. “Deze loadcell is compact en volledig stofdicht – het meetsignaal wordt niet verstoord door externe invloeden.” Om te zorgen dat de loadcell zo robuust mogelijk is, zijn alle gebruikte materialen van een hoge mechanische kwaliteit en bijzonder veerkrachtig. Dat heeft vooral invloed op het vervoer. “We hebben geen speciale transportbeperkingen meer voor de DigitalLoadSensor DLS, zelfs als deze wordt afgeleverd door een vrachtwagen die op slechte wegen rijdt.”

Loadcell gereed voor zware omstandigheden

De eerste beschikbare maten zijn de versies van 75 en 300 kilogram. Op een later tijdstip worden deze door een versie van 30 kilogram gevolgd. Deze laatste ondergaat een snel ontwikkelingsproces: “We hebben uitgebreide tests uitgevoerd tijdens de ontwikkeling van deze loadcell, inclusief tests in de productie omgeving bij klanten. Alleen praktijk tests wijzen uit of deze loadcell nog steeds nauwkeurig meet in uitdagende productieomgevingen waar het wordt blootgesteld aan stof en krachtige trillingen. Het specifieke ontwerp zorgt voor een stevige basis. In tegenstelling tot conventionele loadcells werkt de nieuw ontwikkelde loadcell door de spanning op de sensoren te verminderen. Hierdoor is het aanzienlijk minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en schade.

De software is ook state-of-the-art. Het nieuwe digitale signaalfilter is in staat om storingssignalen te filteren, die aanzienlijk hoger zijn dan enig daadwerkelijk gewichtsverlies. Zowel de software als de hardware zijn volledig opnieuw ontworpen. Signaaloverdracht van de loadcell via het nieuw ontwikkelde weegelektronicasysteem naar de veldbus gaat zeer snel en zonder verlies. “Dat is een sleutelfactor bij zeer nauwkeurige voeding. Nauwkeurigheid is wat digitale en analoge weegcellen onderscheidt “, zegt Jörg Pawlik. Het nieuwe ontwerp heeft ook een temperatuursensor. Deze zorgt ervoor dat temperatuurschommelingen kunnen worden gecompenseerd in algoritmen. Het maximaal mogelijke aantal externe interferentiefactoren wordt hierdoor verder geëlimineerd.

Eenvoudig inzetbaar bij revisie bestaande apparatuur

Deze loadcell wordt in de toekomst gebruikt in combinatie met een groot aantal feeders, zoals de FlexWall. Het is ook geschikt voor het retrofitten van veel oudere apparaten. Qua formaat is de nieuwe loadcell uitwisselbaar met de bestaande loadcells, wat betekent dat deze direct toepasbaar is voor de verschillende Brabender loss-in-weight feeders. Bestaande systemen kunnen achteraf worden omgebouwd met deze loadcell zonder dat verdere aanpassing noodzakelijk is.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

SPS | Solids Process Solutions is gespecialiseerd in toepassingen op het gebied van doseren, extruderen, granuleren en inline inspecteren. SPS adviseert productiebedrijven in de keuze en gebruik van poeder verwerking machines en zorgt voor een...

Gerelateerde berichten