Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het verpakken van poeders

Het verpakken van poeders
11 jun 2024  |
Het ene poeder verpakken is het andere niet. Er zit veel verschil tussen het verpakken van bijvoorbeeld bakkerijpoeders en melkpoeders, zetmeel en bentoniet … Maar waar moet u zeker rekening mee houden wanneer u een verpakkingsoplossing voor poeders zoekt? 

Het type poeder

Poeder is een heel breed begrip. Zo bestaan er zware en lichte poeders, eerder plakkende poeders en heel luchtige poeders. Andere poeders zijn dan weer hygroscopisch, wat betekent dat zij gemakkelijk vocht opnemen. Hou daar rekening mee wanneer u op zoek gaat naar de juiste verpakkingslijn.

Type dosering

Poeder doseren gaat vaak het best met een schroefdosering of turbine. Poeders worden zo nauwkeurig en compact in de zak gedoseerd. Daarnaast is een dubbele of verticale dosering ook mogelijk. Het type dosering wordt bepaald op basis van uw product en specifieke vereisten.

Materiaal van zakken

Poeders kunnen in verschillende zaktypes worden verpakt. Zakken gevormd uit buisfolie worden vaak gekozen, maar ook openmond- en ventielzakken zijn goede opties. Vlakfolie wordt minder gebruikt, maar is zeker niet onmogelijk.

Soorten ontluchting

Kiest u voor een papieren zak, dan ontlucht de zak zichzelf al goed. Bij kunststof zakken is het belangrijk om deze zoveel mogelijk te ontluchten vooraleer ze gesloten worden. Dat maakt het onder meer gemakkelijker om de zakken te stapelen.

Ontstekingswaardes van poeder

Bepaalde poeders kunnen ontsteken en als het ware een ontploffing veroorzaken. Dat kan gebeuren vanaf een bepaalde temperatuur en wanneer er een stofwolk ontstaat. Het risico is heel klein, maar rekening houden met deze ontstekingswaardes is noodzakelijk. Verpakkingsmachines kunnen en moeten hierop worden afgestemd door geplaatst te worden in afgeschermde ruimtes, voorzien te worden van extra afzuiging en door het gebruik van ATEX-componenten. Deze componenten voldoen aan de Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

Geschikte machines

Buisfolie

Bij Ausloos hebben we een breed aanbod aan geschikte machines voor het verpakking van allerlei type poeders. Een populaire keuze is de buisfoliemachine van MTB. Deze machine is snel, variabel in zaklengtes en is gemakkelijk te reinigen. Daarnaast is de kost per zak vaak aanzienlijk lager dan openmond- en ventielzakken.

Openmondzakken

Ook een afzakmachine voor openmondzakken is zeer geschikt voor poeders. De semiautomatische Technipes Pura en de volautomatische Futura en Advanta zijn zeer betrouwbare machines voor deze toepassing. Met behulp van een doseerschroef worden de poeders zorgvuldig in de zak gedoseerd en om hoge capaciteiten en nauwkeurigheden te behalen, kan er gebruik gemaakt worden van een dubbele dosering.

Ventielzakken

De Technipes Tecno MTC is dé ideale machine als er ventielzakken gebruikt worden. Hij is beschikbaar in handmatige uitvoering voor kleinere batches of in volautomatisch voor grotere batches. De Tecno MTC weegt het product en verpakt deze met een dubbel schroefsysteem: een doseer- en een vulschroef, waardoor de machine zeer accuraat verpakt. Daarnaast kan hij snel schakelen tussen producten en vormt hij nauwelijks stof.

Vlakfolie

Tot slot is het ook mogelijk om poeders in vlakfoliezakken te verpakken, vooral voor lagere gewichten tot 5 kg. De vlakfolie machine Essegi F-serie is hiervoor de geschikte machine. De zakkenvulmachine is voorzien van een verticale schroefdosering. Het product wordt tijdens het afzakken deels ontlucht en rechtstreeks in de zak gedoseerd. Op die manier vormt er zich geen stof en bevatten de zakken weinig lucht. Dat maakt doseren gemakkelijker en accurater.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ausloos Verpakkingstechniek is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor het afvullen van vaste stoffen in zakken, het palletiseren van zakken, dozen, emmers en machines voor uw palletlading te verpakken (wikkelen, hoeseren). Verpakkingsmachines vormen een belangrijke schakel binnen...