Search
Close this search box.

Semi-automatisch verpakken van veevoeders bij AgriV

Semi-automatisch verpakken van veevoeders bij AgriV
14 apr 2021  |
Automatisch verpakken komt in verschillende vormen en maten. Daarom werken wij steeds op maat. Zo ook bij veevoederproducent AgriV, die zijn manuele verpakkingslijn wilde upgraden naar een snellere, efficiëntere en ergonomische verpakkingsmethode. Een semi-automatische lijn bleek de geschikte oplossing.

AgriV bouwde onlangs een nieuwe fabriek in Raesfeld, Duitsland, voor de productie van veevoeders zoals granen, pellets en structuurvoeder. Denk voor dat laatste aan paardenvoeder dat hooi en pellets vermengt. Het bedrijf gebruikt hiervoor een menginstallatie van waaruit de voeders verpakt worden in zakken van 20 of 25 kg en big bags.

Van manueel naar semi-automatisch verpakken

Waar hun verpakkingsproces voordien volledig manueel verliep, wilden ze nu graag (een deel van) het proces automatiseren. AgriV zag het niet zitten om hun volledige verpakkingslijn om te schakelen naar een volautomatische versie. Maar met een semi-automatische lijn zouden zij de snelheid, efficiëntie en ergonomie van hun verpakkingsproces al aanzienlijk kunnen verhogen.

De opstelling van Ausloos

Het dierenvoeder komt uit de menginstallatie op een transportband. Van daaruit wordt het voeder ofwel naar de afzakinstallatie gestuurd, ofwel naar het big bag vulstation.

Via de afzakinstallatie

In de nieuwe opstelling hangt een medewerker lege zaken klaar in de machine en begeleidt de gevulde zakken naar de sluitlijn. Hier kleeft hij het geprinte label op de zak. Een Winner robotpalletiser neemt het zwaarste werk over en stapelt de gevulde zakken direct op de palletwikkelaar, die de gestapelde pallet wikkelt: klaar voor transport.

Via het big bag station

Het gemengde product wordt vanop de band in 1 keer in het big bag station gestort. De big bags (van 500 kg) staan klaar op een pallet en kunnen gemakkelijk vervoerd worden.

Het resultaat

Vroeger kon AgriV tot zo’n 50 zakken per uur afvullen en verpakken. Dankzij hun vernieuwde lijn halen zij nu tot wel 200 zakken per uur. De medewerker die de lijn bedient, kan de zwaardere taken overlaten aan de machine.

Voorzien op groei

Indien AgriV hun verpakkingsproces in de toekomst verder wil automatiseren, kan dat perfect. Zowel het aansteken van de zakken als het wikkelen kunnen we verder automatiseren zonder dat hiervoor een compleet nieuwe lijn nodig is. De geïnstalleerde robotpalletiser heeft daarnaast nog een tweede ingang om een tweede lijn te stapelen, zou het bedrijf de productie willen opdrijven. Ook de oude, manuele afzakinstallatie van AgriV is gekoppeld met de robot en kan ingeschakeld worden indien nodig.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ausloos Verpakkingstechniek is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor het afvullen van vaste stoffen in zakken, het palletiseren van zakken, dozen, emmers en machines voor uw palletlading te verpakken (wikkelen, hoeseren). Verpakkingsmachines vormen een belangrijke schakel binnen...

Gerelateerde berichten