Search
Close this search box.

Zaden verpakken bij Red River – Van Eck

zaden verpakken bij Red River – Van Eck
7 aug 2020  |
De verhuis naar een nieuw bedrijfspand of (renovatie)werken aan uw huidige gebouw zijn het geschikte moment om uw verpakkingsprocessen onder de loep te nemen en te optimaliseren.

Dat deed maanzaadspecialist Red River – Van Eck ook met de hulp Ausloos Verpakkingstechniek. Zij zorgden voor een splinternieuwe volautomatische verpakkingslijn om hun zaden te verpakken.

Red River – Van Eck is gevestigd in het Nederlandse Etten-Leur en is gespecialiseerd in de sourcing, verwerking en distributie van voornamelijk maanzaad, maar ook andere zaden voor de confectie-, kruiden- en bakkersindustrie. Zij hebben al meer dan 135 jaar ervaring in hun vak.

In 2019 zijn ze gestart met de bouw van een volledig nieuwe productielijn, uitgerust met de laatste nieuwe apparatuur voor het schoonmaken, zeven, verwerken en verpakken van de zaden. Red River – Van Eck kende Ausloos al enkele jaren vanop diverse beurzen, en schakelde hen graag in voor een volledige verpakkingslijn voor hun maanzaad. Het zaad moest verpakt kunnen worden in diverse hoeveelheden, van 10 tot 25 kg, en dat in papieren openmondzakken en big bags.

De uitdagingen van maanzaad verpakken

Een verpakkingsinstallatie bouwen voor een fabriek die nog in opbouw is – het is een ander gegeven dan aan de slag gaan in een al bestaand gebouw. Alles werd in 3D uitgetekend en de voorbereiding gebeurde voornamelijk op papier, aangezien Ausloos ter plaatse nog niets kon opmeten.

Bij machines die in de voedingssector worden gebruikt, is het cruciaal dat er geen product kan achterblijven in de machines en dat alles snel kan geïnspecteerd worden. Wanneer u werkt met ultrafijne grondstoffen, zoals maanzaad, is het zeker belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

Ausloos’ opstelling

Ausloos en Red River – Van Eck kozen samen voor een afzakinstallatie voor openmondzakken en een big bag station, twee installaties die volledig volautomatisch werken. Het maanzaad wordt gewogen, verpakt in de juiste zak, gecontroleerd op metaal en gewicht, waarna foute zakken automatisch uit de installatie worden gehaald. De juiste zakken worden gelabeld en automatisch gestapeld op pallets, klaar voor transport.

Om te garanderen dat er geen maanzaad achterblijft in de installatie, werd de installatie intern volledig gepolijst en elk hoekje afgewerkt. De lijn is vervaardigd uit roestvrij staal: spiegelglad waardoor het maanzaad vlot passeert.

Om gebruik en onderhoud zo gemakkelijk mogelijk te houden, is elk onderdeel van de machine vlot te bereiken en te openen voor inspectie.

Machines gebruikt in deze installatie

  • Technipes nettoweger met gravitaire dosering
  • Inline metaaldetector
  • Technipes big bag station
  • Technipes Futura automatische afzakinstallatie voor openmondzakken
  • Mesutronic metaaldetector die volle zakken controleert
  • OCS controleweger
  • Altech labelaar die labels op de gevulde zakken aanbrengt
  • Winner 400 robotpalletiser met pallettransport

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ausloos Verpakkingstechniek is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor het afvullen van vaste stoffen in zakken, het palletiseren van zakken, dozen, emmers en machines voor uw palletlading te verpakken (wikkelen, hoeseren). Verpakkingsmachines vormen een belangrijke schakel binnen...