Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zes tips voor de optimalisatie van uw installatie

Zes tips voor de optimalisatie van uw installatie
8 mrt 2017  |
PIJNACKER - In dit artikel worden 6 tips gegeven om uw installaties betrouwbaar, duurzaam en controleerbaar te maken. Stilstand en calamiteiten willen we immers voorkomen.

Hieronder de tips;

  1. De juiste mensen
  2. Meten is weten
  3. Controle en controleren
  4. Verduurzamen / optimaliseren
  5. Slim investeren en wijs repareren
  6. Goede documentatie helpt in een noodsituatie

1 – De juiste mensen

Zorg dat u beschikt over vakbekwame mensen die goed opgeleid zijn voor het aansturen en het onderhouden van uw installaties, door gebrek aan kennis en kunde worden installaties veelal niet optimaal gebruikt en vind er onnodige stilstand plaats waardoor er kostbare productietijd verloren gaat. Een goede monteur is in staat vroegtijdig pre-problemen te signaleren en zo snel mogelijk op te lossen. Ons advies is om niet te bezuinigen op goede mensen, zij maken uiteindelijk het verschil. Door het maken van een onderhoudsprotocol en het preventief onderhouden van uw installaties verklein je de kans dat er onvolkomenheden plaatsvinden tijdens het productieproces.

2 – Meten is weten

Door het frequent uitvoeren van inspecties krijg je vroegtijdig inzicht in het eventuele disfunctioneren van systemen. Door het opnemen van inspecties in het onderhoudssysteem is het uitvoeren van preventief onderhoud goed te plannen. Onvoorziene stilstand is veelal de grootste kostenpost. Vanwege productieverlies en het noodzakelijke ad hoc handelen zijn de bijkomende kosten niet gering. Denk aan de dure overuren van uw personeel of inhuurkrachten, vrachtwagens of -schepen die vertraging oplopen omdat de goederenstroom stagneert. Door het uitvoeren van inspecties en adequaat handelen is de eerste stap richting preventief onderhoud gezet.

3 – Controle en controleren

Hi-Rollers, kettingtransporteurs en bekerelevatoren zijn gesloten systemen waardoor alle activiteit in de installatie niet zichtbaar is met het blote oog. Deze installaties worden wel zwaar belast en draaien soms 24/7, 500 ton per uur. Het is hier van belang de activiteiten goed te meten. Risicovolle omstandigheden zoals scheefloop, productmors en slijtage kunnen explosiegevaar vormen.

Muller BeltexDoor het meten van lagerwarmte word je in een vroeg stadium op de hoogte gebracht van de omstandigheden waarin de lager verkeerd. De PT100V3C-lagertemperatuursensor met smeernippel is speciaal ontwikkeld voor het nauwkeurig meten van universele lagerhuizen. Door slijtage, zware belasting, verkeerde smering e.d. kan een lager zo warm worden dat het een ontstekingsbron vormt voor een potentiële stofexplosie.

Door het aanbrengen van scheefloopbewaking, Rub-Block type RB200DN met PT100 sensor, krijgt u direct een signaal zodra de band de sensor raakt en deze warmte afgeeft aan de betrouwbare PT100 sensor. Deze wordt aangesloten op het PLC systeem zodat u gezamenlijk met de lagerwarmte controle heeft op slijtage, overbelasting of scheefloop van de elevatorband.

Door het aanbrengen van sensoren die de goederenstroom meten, sensoren die de installatie monitoren zoals de lagertemperatuur, scheefloop en slip bent u onverwachte stilstand altijd een stap voor.

4 – Verduurzamen / optimaliseren

Door het tijdig vervangen van slijtplaten wordt blijvende schade aan en mogelijke productmors in de installatie voorkomen. Door het uitvoeren van controlemomenten bent u in staat een goede inschatting te maken van te verwachten werkzaamheden. Het frequent controleren van deze plaatsen geeft u de mogelijkheid tijdig te vervangen waardoor reparaties doorgaans goed zijn te plannen tussen de kostbare productie door. Kryptane® polyurethaan platen bieden oplossingen voor zowel geluid als slijtagereductie in de productstroom. Door het creëren van een wisselsysteem bent u in staat om slijtplaten per locatie snel te verwisselen om stilstand te minimaliseren. Door een set op voorraad te houden inclusief de juiste gatenpatronen komt u niet voor verassingen te staan.

5 – Slim investeren en wijs repareren

Door het investeren in duurzaamheid bent u op termijn goedkoper uit. Kiezen voor een lage prijs bespaart op korte termijn. De potentiële bedrijfsrisico’s en bijkomende herstelkosten doen dit veelal snel vergeten. Dit is dus niet kostenefficiënt. Slim investeren betekent bijvoorbeeld ook dat indien u een nieuwe aandrijftrommel nodig heeft, deze kan laten voorzien van verwisselbare trommelbekleding. Deze beschermd de basis van uw trommel en is zelfstandig eenvoudig op locatie te verwisselen. Ook is het zo dat indien er een lager vervangen dient te worden het slim is om direct beide zijdes te vervangen en de as te controleren op slijtagesporen. Door correctief maar één lager te verwisselen bestaat de kans dat u enige tijd later wederom stilstand heeft voor de tweede. De kosten van een lager wegen niet op tegen de arbeid en stilstand om beide lagers tegelijkertijd te vervangen. Door het aanschaffen van een goede kwaliteit transport- of elevatorband is de kans groot dat deze langere standtijden haalt. Op termijn bespaart u op arbeidsloon. Door het investeren in een juiste verbinding van de band kan deze soms jaren langer meegaan en wordt schade aan de trommels voorkomen.

6 – Goede documentatie helpt in een noodsituatie

Door uw installatie en de bijbehorende componenten goed te documenteren en te implementeren in een onderhoudsplan bent in staat sneller te schakelen bij een onverwacht probleem. Door een juiste voorraad reserve-onderdelen en betrouwbare prognose hoeft u geen uren te zoeken naar het juiste onderdeel voor de desbetreffende installatie en kunt u snel de juiste gegevens doorgeven aan uw leverancier mocht deze voorraad voor u houden. Indien u per bekerelevator precieze informatie heeft over het gatenpatroon, de beker, verbinder, lengte, breuksterkte e.d. kunnen wij direct voor u aan de slag en voorkomt u onnodige tijd aan uitzoekwerk.

Zes tips voor de optimalisatie van uw installatieDoor het investeren in een juiste verbinding van de band kan deze soms jaren langer meegaan en wordt schade aan de trommels voorkomen.

Met onze TCO ( Total Cost of Ownership ) aanpak helpen wij u om op lange termijn geld te besparen en onvoorziene bedrijfsrisico’s te verkleinen.

Maak een afspraak met één van onze medewerkers. Dit kost u niets en u wordt er altijd wijzer van.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Muller Beltex levert een range aan componenten voor de agrarische en industriële bulk- en procesindustrie voor het horizontaal en verticaal transporteren en verwerken van grondstoffen. Samen met onze markt- en productkennis, bieden wij u altijd een economische...

Gerelateerde berichten