Search
Close this search box.

Innovatieve verpakkingsmethode voor duurzame zuivelindustrie

Innovatieve verpakkingsmethode voor duurzame zuivelindustrie.
25 sep 2021  |
Valio is een toonaangevende speler op de Finse zuivelmarkt. Eén van de eigenaars is een coöperatie van Finse boeren die melkproductie zonder genetisch gemodificeerde organismen promoten, alsook het welzijn van dieren en werknemers en de productie van gezonde voeding waaronder melkpoeder.

Het bedrijf staat helemaal in het teken van duurzaamheid en streeft een internationale leiderspositie na als het op reinheid, watervoetafdruk en klimaatimpact aankomt.

Enkele jaren geleden begon Valio voor de verpakkingsafdeling van de poederfabriek in Seinäjoki een nieuwe inrichting te ontwerpen. Voor het nieuwe verpakkingsproces voor het verpakken van melkpoeder, koos Valio voor Arodo als partner.

Innovatieve verpakkingsmethode voor melkpoeder

Valio werd in 1905 opgericht en betaalt zijn winst uit aan zijn eigenaars door ze te verrekenen in de prijs van rauwe melk. De firma beschikt over een uitstekende R&D afdeling, die van 1921 tot 1970 onder leiding stond van Nobelprijswinnaar chemie A. I. Virtanen. Op het palmares van de afdeling vallen vooral gepatenteerde innovaties op zoals de lactosevrije melk Eila© en het melkzout ValSa©, die internationaal worden verkocht.

Over internationalisering gesproken: Valio heeft productievestigingen op 12 plaatsen in Finland, 2 in Estland en 1 in Rusland. Dochterondernemingen vinden we in Zweden, Rusland, de Baltische staten, de VS en China. Valio heeft 4.000 werknemers en een netto-omzet van € 1,7 miljard (2017). De missie bestaat erin uit te breiden om het welzijn van klanten ook ver buiten Finland te verbeteren met kwaliteitsvolle Finse melk en melkpoeder, sensationele smaken en technologische innovaties.

Een van Valio’s motto’s, “together we make life better”, zette de toon voor een bijzondere samenwerking met Arodo. Enkele jaren geleden werd voor de verpakkingsafdeling van de poederfabriek waar o.a. melkpoeder wordt verpakt, een geheel nieuwe inrichting gepland. De zones voor melkpoeder verpakken en palletiseren van zakken moesten worden gescheiden om de hygiëne verder te verbeteren en de capaciteit te verhogen. Valio was onder de indruk van Arodo’s goede referenties, uitstekende ontwerpen, concurrentievermogen en ons hoog kwaliteitsniveau.

Zakkenvulmachines melkpoeder met vacuümtechnologie

Valio zocht een manier om melkpoeder beter te verpakken en palletiseren. Vroeger waren er heel wat problemen door de geringe capaciteit van de bestaande poederverpakkingslijn en door het feit dat er te veel lucht in de zakken zat. Zakken met lucht hebben namelijk (micro)perforatie nodig om de lucht eruit te laten.

Samen met Valio analyseerden we de situatie en kwamen we tot dé perfecte oplossing: een melkpoeder zakkenvulmachine voor het luchtdicht verpakken van melkpoederdoor gebruik te maken van de AROVAC®-technologie. Het resultaat: efficiëntere productie, regelmatig gevormde pallets en compacte zakken die uiterst nauwkeurig gewogen kunnen worden. In de zakken zijn er bovendien geen openingen meer nodig om overtollige lucht te laten ontsnappen.

Door gebruik te maken van melkpoeder zakkenvulmachines met zakvacuumeerstation tijdens het verpakkingsproces, krijgen poederachtige producten zoals melkpoeder een langere houdbaarheidsdatum. De AROVAC®-vacuümtechniek heeft dan ook een positieve invloed op de geur, kleur en smaak van het melkpoeder.

Met AROVAC® van Arodo profiteert Valio dus van maximale bescherming en een zorgeloos transport.

Melkpoeder verpakken: een langdurige samenwerking

Valio was zeer tevreden met de bijdrage van Arodo tijdens de planning en uitvoering. Maar daar stopte het niet. Zo mogen we het jaarlijkse onderhoud voorzien en doet Valio een beroep op onze permanente hotline en reserveonderdelendienst. De samenwerking is inmiddels uitgegroeid tot een succesverhaal. Zo hebben we een hele reeks melkpoeder verpakkingmachines geleverd, waaronder enkele vullijnen met een zakkenvulmachinepalletiser en rekhoesmachine en twee big-bag vullers met een gespecialiseerd hygiënisch ontwerp.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Al ruim 30 jaar staat Arodo garant voor expertise op het gebied van ontwerp en fabricage van verpakkingsmachines voor het verpakken van hoogwaardige poeders. Volledig in eigen beheer worden poederverpakkingslijn, palletisers en rekhoes-installaties gefabriceerd. Met...

Gerelateerde berichten