Zoek
Sluit dit zoekvak.

Slimme (en noodzakelijke) koerswijzigingen

18 jun 2021  |
Tot op heden is Arodo de enige machineproducent ter wereld die producten zoals cement vacuüm kan verpakken. Een feit dat ook Reader Cement uit de UK niet is ontgaan. Reader is gespecialiseerd in het mengen en verpakken van cementproducten voor de Britse cementindustrie. In het kader van hun evolutie, groei en het optimaliseren van de verpakkingsprocessen, was Reader op zoek naar technologie voor het in plastic verpakken van hun producten. Arodo kreeg de eer met hun vacuümtechnologie

De geschiedenis van Reader Cement Products Ltd. gaat terug tot 1985. Toen leverde het bedrijf cement aan de Britse Steenkoolindustrie voor verschillende doeleinden, onder de vleugels van Langley Mining Cement Systems Ltd. Goed voor een succesverhaal van 10 jaar, daarna ging het bergaf met de steenkoolindustrie. Een switch in focus was nodig en het orderboek werd voortaan gevuld met projecten voor civiele engineering. De producten en kennis van Reader kwamen namelijk goed van pas bij water- en rioleringsconstructies, zo bleek uit projecten Orwell en Hull. Hun uitstekend werk werd opgepikt door enkele grote spelers, een perfecte boost voor de marktpositie van Reader.

Slimme (en noodzakelijke) koerswijzigingen

In 2005 verslapte echter de markt van civiele engineering. In die periode ontstonden elders weer opportuniteiten. Kleine cementbedrijven vroegen ondersteuning voor hun cementproductie en -verpakking. Een unieke kans voor Reader. Voor Dragon Cement ontwikkelde Reader een cementmixformule, de start van een innovatieve post mix die binnen de Britse doe-het-zelfmarkt (DIY) toonaangevend werd. De oude verpakkingslijn schoot te kort voor de volgende fase: het verpakken van de producten in plastic zakken.

Vacuüm verpakken in plastic zakken

“Wij wilden meer en meer plastic gaan gebruiken voor onze cementverpakkingen”, vertelt Mike Fowles-Smith, sales director bij Reader. “Met het management keken we in de richting van verpakkingsmachines die cementproducten sneller en efficiënter zouden kunnen verpakken in plastic zakken. We onderzochten verschillende technologieën; Arodo’s oplossing bleek een knap staaltje toptechnologie, hun technische ondersteuning, service en opleiding van het hoogste niveau – dankzij deze criteria waren we zeker dat Arodo’s technologie het meeste kon betekenen voor onze klanten.”

In augustus 2015 bestelde Reader in totaal 4 verpakkingslijnen, 2 palletiseermachines en 1 rekhoesmachine. Alles werd exact volgens planning geïnstalleerd.

De technologie die bij Reader in Pinxton (Nottinghamshire) draait, betreft de AROVAC®-technologie voor vacuüm verpakken. De resultaten merkt Reader vandaag de dag heel fel. “We verpakken zo’n 2.000 zakken per uur, vroeger slechts 200 zakken per uur”, zegt Jason Key, operations manager. “Plastic zakken op rol zijn ook goedkoper in aankoop, wat een pak scheelt. Maar het belangrijkste van al: onze cementproducten worden luchtdicht en waterdicht verpakt, in perfect vierkante pakken. Goed voor een schone opslag én een langere levensduur.”

Het feit dat de AROVAC® zakken 100% waterdicht maakt, heeft Reader uitvoerig getest, o.a. door plastic cementzakken enkele weken tussen vissen in een tank te plaatsen. Het water bleef perfect zuiver, en de vissen gezond!

Mike Fowles-Smith: “Tijdens een show op de UK Construction Week hadden we een vistank op onze stand en dit om de wereld te laten zien wat voor een geweldig systeem we hebben dankzij Arodo.”

De toekomst? De vraag naar post mix in plastic zakken stijgt, de productiecapaciteit zit aan z’n limiet. Reader denkt na over verdere uitbreiding van de verpakkingslijnen.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Al ruim 30 jaar staat Arodo garant voor expertise op het gebied van ontwerp en fabricage van verpakkingsmachines voor het verpakken van hoogwaardige poeders. Volledig in eigen beheer worden poederverpakkingslijn, palletisers en rekhoes-installaties gefabriceerd. Met...

Gerelateerde berichten