Hoe het begon
Groener, slimmer en sterk. Met dat idee begon Zeeshan Yunus Ahmed in 2020 aan zijn PhD afstudeerproject in 3D betonprinten aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/E). Hij voorzag één machine voor het mengen van nat beton met fibre (vezel) en het nauwkeurig aanbrengen door middel van extrusie met een robotarm. Met ondersteuning vanuit de TU/E en met subsidie vanuit Stimulus Programmamanagement ging hij in 2021 samen met medestudenten aan de slag. En richtte hij zijn eigen bedrijf op, Zavhy.
IJzersterk beton en dat zonder (arbeidsintensieve) wapening van ijzer. Met zo min mogelijk cement om de CO2-uitstoot te verminderen. En zonder veel restmateriaal omdat het laag voor laag wordt geprint. Het zorgt voor een schonere en minder arbeidsintensieve manier van werken. De uitdaging zit hem erin om de juiste mixen te maken van nat beton met vezel. En juist in het mengen en doseren is Van Beek expert!
‘Groen’ beton
Daan Mulder werkt als R&D en test engineer bij Van Beek. En wel aan een heel belangrijk onderdeel van de Zavhy 3D betonprinter: de onderdelen die het natte beton en de ingrediënten doseren, mixen en extruderen. Van Beek heeft veel ervaring in het maken van mengers en doseerders en is daarom al bij aanvang gevraagd voor dit Fibre Reinforcement Entrainment Device (FRED) ontwikkelingsproject en eerder verscheen hierover dit artikel.
It’s in the mix!
Beton in combinatie met vezels maakt het geschikt voor verschillende toepassingen. Zo maakt het ene type vezel het beton sterker en verhoogt een andere type de buigstijfheid. Welke vezels het meest geschikt zijn en in welke verhouding is gebaseerd op de wetenschappelijke kennis die Zavhy in huis heeft van deze materialen.
Een spannende tijd!
Het is echter de machine die het werk moet gaan doen. Juist daarom is de huidige projectfase spannend voor Zavhy, TBRM en Van Beek. Daan vertelt waarom: “We zijn momenteel het prototype in bedrijf aan het nemen. Dit houdt in dat TBRM de aansturing van onder meer de extrusie en de robotarm inregelt en wij vanuit Van Beek testen met vezels en andere vulstoffen. Zie het als recepten die wij in de praktijk brengen. We focussen daarbij op het doseren van de juiste fibers en op het mix- en extrudeerproces.” Hij vervolgt: “Het is een continu proces van aanpassen en bijsturen om uiteindelijk tot de klantspecifieke machine te komen waarmee verschillende soorten beton te maken én aan te brengen zijn.”
De toekomst
Eind 2023 is het ontwikkelingsproject voor FRED teneinde. Dan is er een marktklare machine waarmee de betonsector op maat beton kan maken en aanbrengen. Minder arbeidsintensief, met minder restmateriaal en met minder belasting voor het milieu. Een innovatie met kennis en onderdelen van Van Beek!