Zoek
Sluit dit zoekvak.

De mens/machine-interactie van de toekomst

4 mei 2017  |
Intuïtieve gebruikersbegeleiding, precieze handgebaarbediening, multimedia-integratie: allemaal eigenschappen die doorgaans meer in verband met een smartphone of tablet worden gebracht. Maar waar we het hier over hebben, is Eatons nieuwe embedded paneel, de XV-300.

Dit ultramoderne paneel beschikt over capacitieve multitouch technologie en kan worden gebruikt als HMI (human machine interface) of HMI-PLC met een ingebouwde PLC (programmable logic controller) op basis van CoDeSys 2 of 3. Het is niet alleen makkelijk en intuïtief in gebruik, maar zijn marktleidende prestaties openen ook totaal nieuwe mogelijkheden voor de interactie tussen mens en machine.

Er is bij machine- en systeembouwers een algemene toename van de vraag naar hoogprecieze, rendabele embedded HMI/HMI-PLC-oplossingen met capacitieve multitouch technologie. Een dergelijke besturingseenheid bezorgt de machine enerzijds een moderne look and feel, terwijl anderzijds de intuïtieve handgebaarbediening het gebruik vereenvoudigd, wat leidt tot een snellere parameterinstelling en instructie-invoer. Wat het design betreft, neigt de trend tegenwoordig naar widescreen displays met vlak, stevig glazen front en een slanke behuizing. Ook is er op communicatiegebied heel wat vraag naar eigenschappen zoals meervoudige netwerkverbindingen en het afspelen van multimedia-bestanden. Het zijn precies die vragen van de internationale machinebouwsector die worden ingevuld met de ontwikkeling van het XV300-paneel.

Nieuwe bedrijfsconcepten dankzij de bediening via gebaren

Het meest opvallende kenmerk van het nieuwe paneel is zijn capacitieve multitouch technologie (PCT). De daaruit voortvloeiende bediening via handgebaren, die ook bediening met twee vingers ondersteunt, en de gevoelige touchfunctie bieden de gebruiker een intuïtieve en precieze bediening. Dit besturingstype opent totaal nieuwe bedieningsconcepten, voor een doelmatige interactie mens-machine en een sterk vereenvoudigde bediening van de machines, tot voordeel van zowel machinebouwers als eindgebruikers.

De introductie van de multitouch functie in de sector stelt de gebruikers in staat om methodes te gebruiken die zij al kennen via hun dagelijkse bediening van smartphones en tablets. Zo biedt de XV300 functies zoals zoomen, scrollen en swipen. Multitouch bediening vereenvoudigt het werken met de machine en versnelt de bewerkingen. En voor wie liever met de traditionele methodes werkt, kan het paneel natuurlijk ook in singletouch modus worden bediend.

Design van hoge kwaliteit

Het XV300-paneel is momenteel verkrijgbaar in twee afmetingen, met widescreen displays van 7” of 10,1” – op dit moment de populairste schermgroottes op de markt. Het voornaamste aandachtspunt bij het ontwerp was de geschiktheid van het paneel voor de industrie. Het display van glad, reflectiewerend en gehard glas bezit dan ook een naadloos, randloos front, dat zelfs met sterke detergenten kan worden gereinigd zonder sporen na te laten. De voorkant van het toestel heeft een IP65/Nema4X bescherming. Het solide, gladde glazen front, zonder gevoelig touchscreen, beschermt het toestel tegen beschadiging en beantwoordt aan de hoogste ontwerp- en gezondheidsnormen. Dat maakt de XV300-panelen geschikt voor standaard toepassingen in machinebouw in vrijwel alle sectoren van de industrie, met inbegrip van de voedingsmiddelensector.

De speciale optie voor inbouw via de achterzijde houdt in dat het scherm verzonken kan worden ingebouwd in behuizingsdeuren en operatorconsoles. Het paneel kan zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd. Het smalle schermframe en de beperkte diepte van het toestel bezorgen de XV300 een slank en elegant design. Zijn ruimtebesparende afmetingen houden in dat het toestel weinig installatieruimte vereist.

Marktleidende prestaties

Een multitouch functie heeft slechts zin als zij wordt ondersteund door de nodige grafische prestaties om gebruikersinterfaces met hoge resolutie weer te geven zonder aan snelheid in te boeten. De CPU (800 MHz ARM Cortex-A9) van de XV300 met zijn 512 MB aan RAM-geheugen maakt dit tot een van de krachtigste embedded panelen van deze grootte op de markt. De hoge systeemprestaties en de krachtige grafische processor maken het mogelijk om geavanceerde gebruikersinterfaces te ontwerpen met kleurverloop en transparantie, snelle overgangen en geïntegreerde multimedia-elementen zoals video, PDF-bestanden en internet-inhoud. De gedetailleerde weergave van schermpagina’s in heldere kleuren en zeer hoge resolutie (1024×600) vereenvoudigt het gebruik en stelt machinebouwers in staat om zonder veel moeite en tegen een kleine investering hun machines een stijlvolle en moderne uitstraling te geven, die hen onderscheidt op de wereldmarkt.

De industriële geschiktheid van de XV300-toestellen wordt ook versterkt door het real-time besturingssysteem Windows Embedded Compact 7 Pro (WEC7, de opvolger van WinCE). Dat staat borg voor betrouwbare embedded prestaties en elimineert de nood aan een ingewikkelde uitschakeling waar Windows soms mee geassocieerd wordt. Dankzij het stabiele besturingssysteem schakelt het apparaat ook meteen in en profiteert de gebruiker van uiteenlopende handige functies zoals de multimedia player, document viewer, browser, web server, VNC en VPN. Het grote interne geheugen van 1 GB biedt ruimschoots voldoende plaats voor een creatieve geïllustreerde handleiding. Met een SD-geheugenkaart kan de gebruiker het interne geheugen verder uitbreiden of eenvoudig systeemupdates downloaden. Het is ook mogelijk om het hele systeem op te starten en te laten werken vanuit de SD-kaart.

Bijzonder flexibel

De vele interfaces vereenvoudigen de networking. Alle XV300-toestellen zijn standaard uitgerust met Ethernet, USB (host en toestel), RS232, RS485 en CAN. Dankzij de uiteenlopende veldbusinterfaces is altijd het juiste protocol beschikbaar voor iedere toepassing, zoals CANopen, J1939, Ethernet/IP, EtherCAT, Modbus (TCP/RTU), PROFIBUS DP of het intelligente communicatie- en verbindingssysteem SmartWire-DT. Een tweede, onafhankelijke Ethernet-interface zorgt ook voor een veilige scheiding tussen het bedieningsniveau en het functiespecifieke veldniveau.

De toestellen kunnen flexibel worden ingezet, als HMI-bedieningspaneel of optioneel als HMI-PLC-combinatietoestellen met ingebouwde PLC-functie. Door het hoge niveau van de systeemprestaties kunnen geavanceerde PLC-toepassingen met korte cyclustijden worden geïmplementeerd. Voor het ontwerpen van de visualisatie biedt Eaton Galileo 10 (zie infokader), de nieuwe generatie intuïtieve visualisatiesoftware, die een unieke ondersteuning voor de functies van de XV300-serie omvat. De PLC-programmering is gebaseerd op CoDeSys en de internationale norm IEC61131. Eaton levert daarvoor XSoft-CoDeSys software Versie 2 of 3, wat de bestaande software-investeringen beschermt maar ook de ontwikkeling van nieuwe concepten in lijn met de huidige normen mogelijk maakt.

Krijg meer voor minder

Met hun capacitieve multitouch displays met hoge resolutie en prestatie embedded technologie bieden de XV300-industriepanelen de machinebouwers een rendabele, ruimtebesparende oplossing van de hoogste kwaliteit. De opmerkelijke combinatie van multitouch technologie met het WEC7 real-time besturingssysteem in een embedded paneel staat borg voor een betrouwbare en efficiënte bediening en gebruiksgemak. Dankzij het doordacht ontworpen front met zijn grote bruikbare oppervlak en solide constructie, de intuïtieve gebruikersbegeleiding en de aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding helpen de XV300-panelen de machine- en apparatuurbouwers om eenvoudigere, meer compacte en minder kostende machines te ontwerpen. Zij voorzien de machine ook van een modern uiterlijk – iets dat snel aan belang wint in de sector.

Infokader: Galileo 10

Galileo is een intuïtieve, makkelijk te leren, krachtige en industrie neutrale ontwerp-omgeving die tegemoet komt aan vrijwel alle vereisten van de machinebediening ter plaatse. Via de integratie van designstijlen, geanimeerde overgangen en door gebaren zoals swipen, scrollen en zoomen biedt Galileo 10 een optimale ondersteuning voor de voordelen van de nieuwe XV300-serie. De uitgebreide ingebouwde communicatieprotocollen maken de visualisatie van alle standaard regelingen mogelijk. De combinatie van de XV300 met Galileo biedt ondersteuning voor hardware en software vanuit één bron; er zijn dus geen extra kosten voor HMI-runtimesoftware.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Eaton is een powermanagementbedrijf dat energie-efficiënte oplossingen aanbiedt die onze klanten helpen om rendabel hun elektrische, hydraulische en mechanische energie te beheren. We zijn een wereldwijde technologieleider in elektrische producten, systemen en diensten voor stroomkwaliteit,...

Gerelateerde berichten