Zoek
Sluit dit zoekvak.

In huis kalibratie

In huis kalibratie
2 mrt 2021  |
Door de steeds strenger wordende emissienormen en de bovengrens die maar blijft dalen , momenteel voor vele bedrijven reeds 5 mg/m³ , is de klassieke manier om een stofmeter te kalibreren niet meer voldoende.

De klassieke manier omvat een isokinetische kalibratie.  Dit wilt zeggen dat men de stofmeter in het systeem of schoorsteen bevestigd en wanneer deze werkt een tegenmeting laat uitvoeren aan de hand van een isokinetische reststofbepaling.  Deze reststofbepaling werkt als volgt : een meetlans voorzien van een filter wordt in het systeem of schoorsteen gestoken , we gaan nu lucht aanzuigen over deze filter.  Ondertussen worden ook de temperatuur, vochtigheid, druk en snelheid gemeten.  Na de meting wordt de filter gedroogd en gewogen.  Men kijkt hoeveel stoftoename er op deze filter is en tezamen met de andere parameters komt men tot een resultaat in mg/Nm³.  Deze meetmethode heeft twee grote nadelen namelijk dat wanneer men start men niet weet hoeveel stof men zal opvangen of wat het resultaat zal zijn.  Als er dan tijdens deze meting een process technisch probleem zou zijn, heeft men misschien geen goede resultaten.  Het tweede nadeel is de nauwkeurigheid.  Deze meetmethode heeft een afwijking van 30% wat in de lage stofconcentraties (<5mg/m³) zeer veel is.

Onze oplossing benaderd het probleem langs de andere kant.  In plaats van te meten hoeveel stof er in een systeem aanwezig is , bepalen we zelf hoeveel stof er in het systeem zit.  Door middel van een hoog precieze schroefspindelfeeder voegen we in een gesloten en gekend systeem x gram stof/poeder toe.  Dit stof zal zich homogeen verspreiden in de laminaire flow.  Op de juiste afstanden zullen we dan de stofmeter plaatsen en deze laten meten.  Wij weten exact wat de concentratie zal zijn op het meetpunt bij iedere toevoeging van stof/poeder.  Het resultaat heeft een nauwkeurigheid van 0,5% en daardoor dient deze process technische kalibratie maar 1 keer om de 3 jaar te gebeuren.

Ondertussen hebben wij meer dan 50 van deze kalibraties uitgevoerd voor meer dan 10 verschillende klanten.  Wij merken dat het probleem van kalibratie gekend is bij onze klanten en dat de vraag naar een correcte meting nog nooit zo groot was.  Daarom worden bij bijna 80% van onze nieuwe projecten de stofmeters standaard mee gekalibreerd in ons labo.

Wat hebben wij hiervoor nodig ?  Uiteraard de desbetreffende stofmeter alsook ca. 2kg van het stof of poeder.  Een process technische kalibratie is wat volgt met een nauwkeurigheid van 0,5%.  Praktisch betekent dit dat wij een ganse dag bezig zijn met 1 stofmeter en 1 product.  Meermaals wordt dezelfde stofconcentratie aangeboden waarna de kalibratiefactor wordt berekend. Hierna volgt hetzelfde voor een andere stofconcentratie.  Na een ganse dag metingen uit te voeren bij verschillende stofconcentraties , komen we tot één enkele kalibratiefactor.

Momenteel voert Optyl deze kalibraties uit voor de eigen toestellen en de merken die zij verdelen maar staan ook open voor het kalibreren van andere toestellen van andere leveranciers.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Optyl BVBA – uw specialist in stofmeting Optyl is uw oplossing met betrekking tot stof en stofmeting. Van Low Budget Stofmeting tot Broken Bag Detection , van officiële mg/Nm³ tot QAL1 metingen : Optyl is...

Meer van Optyl BVBA

Gerelateerde berichten