Search
Close this search box.

Cement in papier of plastic verpakken?

Cement in papier of plastic verpakken? Arodo - Bulktech
16 sep 2021  |
In de cementindustrie hebben velen reeds de keuze gemaakt om over te schakelen van papier naar plastic zakken. Wat was hun beweegreden en heeft het hen opgeleverd wat ze hadden verwacht? Er zijn meerdere redenen om over te schakelen en telkens zijn de resultaten positief. Een vooruitstrevende keuze, zo blijkt. Is een keuze maken zo eenvoudig? Jammer genoeg niet. Er bestaan meerdere systemen met telkens voor- en nadelen.

De voordelen van cement in plastic zakken

“Rond de eeuwwisseling kregen we van een klant uit de UK de vraag voorgelegd om een machine te ontwikkelen voor het verpakken van cement in plastic zakken”, vertelt Frank Goris, sales director van Arodo. “Aangezien we steeds proberen tegemoet te komen aan de noden van onze klanten, gingen we graag de uitdaging aan en begonnen we te testen.”

De voordelen werden al snel duidelijk:

 • Verpakking
 • Product
  • Langere levensduur
 • Opslag – Transport
  • Water- en weerbestendig: opslag kan prima in open lucht
  • Zuivere opslag: geen lekken
  • Stof- en lekkagevrij

Plastic zakken volautomatisch verpakken

Kiezen voor cement in plastic zakken is een logische keuze. Maar dan komt het verpakkingsproces. Volautomatisch verpakken in plastic is technisch niet eenvoudig. Als je de ventielvullers in de cementfabrieken bekijkt, valt het direct op. Het product wordt in de zak geperst, zakken worden rond gezet zodat er zo veel mogelijk product met lucht in past. Daarna worden de zakken geplet zodat de lucht door de vele gaten in de zak kan ontsnappen en stapelen op een pallet mogelijk wordt. Dit proces werkt echter niet voor een gesloten plastic zak. Als de lucht uit het product/mengsel treedt, dan ontstaat er een luchtbel die niet weg kan.

Om dit fenomeen tegen te gaan, bieden we bij Arodo de volgende zaktypes:

 • De geperforeerde zak met kleine openingen waardoor de lucht kan ontsnappen maar waardoor het water ook naar binnen kan. Dit soort zakken worden daarom meestal niet in de pure cement toegepast.
 • De labyrintzak, een techniek waarbij in de zak openingen worden voorzien waardoor de lucht langzaam kan ontsnappen en waarbij water moeilijk in de zak kan indringen.
 • De volledig gesloten zak die na het sluiten niet kan worden ontlucht. De lucht wordt weggenomen (percentage vacuüm) voordat de zak wordt gesloten.

De technologie om de verschillende types zakken te vullen is ook verschillend. Geperforeerde zakken en labyrintzakken kunnen op eenzelfde machine verwerkt worden. De volledig gesloten zak moet via vacuümtechniek worden gevuld. Voor cementgebaseerde producten die niet (of bijna) geen lucht opnemen (bv. betonmix) kunnen we nog een andere techniek inzetten. De verschillende zaktypes met bijhorende verpakkingstechnologie leiden tot een verschillend resultaat. Die verschillen zijn zichtbaar in palletstabiliteit, het stofdicht zijn… en uiteraard de prijs van de zak.

Het prijskaartje

Die zakprijs is sterk afhankelijk van het gewicht van de lege zak. De geperforeerde zak heeft het laagste gewicht. Een labyrintzak heeft extra folie nodig voor het maken van het labyrint over de hele lengte van de zak. De volledig gesloten zak heeft dan weer een extra lengte aan de bovenkant van de zak. Door de gereduceerde druk op de zak kan de volledig gesloten zak van dunnere folie worden gemaakt dan een labyrintzak. Het totale gewicht van de labyrintzak en die van de volledig gesloten zak zullen om die reden ongeveer gelijk zijn.

Bij de fabricage van buisfolie wordt eerst een buis gemaakt, vervolgens wordt de zak in de lengterichting doorgesneden en daarna de zak bedrukt. Na het bedrukken wordt de folie in de lengterichting weer aan elkaar gelast tot een buis. Het doorsnijden is niet nodig indien gekozen wordt voor een eenvoudigere kleurstelling van de bedrukking. De bedrukking is in dat geval goedkoper voor de geperforeerde of de volledig gesloten zak.

Laat u adviseren

Voor het bepalen van de zak en bijhorende technologie laat je je best bijstaan door een professional. Zakprijs, palletstabiliteit, uitzicht van de zak… elk element is namelijk belangrijk bij uw keuze. Arodo heeft de expertise in huis. Wij hebben het meest uitgebreide gamma aan machines voor cement en cementgebaseerde producten. Meer nog: wij produceren machines voor zowel de geperforeerde zak, labyrintzak als gesloten zak.

Meer weten over onze oplossingen voor uw verpakkingslijn? Contacteer een expert van Arodo!

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Al ruim 30 jaar staat Arodo garant voor expertise op het gebied van ontwerp en fabricage van verpakkingsmachines voor het verpakken van hoogwaardige poeders. Volledig in eigen beheer worden poederverpakkingslijn, palletisers en rekhoes-installaties gefabriceerd. Met...

Gerelateerde berichten