Zoek
Sluit dit zoekvak.

BEUMER Customer Support ondersteunt cementfabrikanten bij het moderniseren van bucket elevators

BEUMER Customer Support ondersteunt cementfabrikanten bij het moderniseren van bucket elevators
21 feb 2022  |
Verouderde technologieën leiden vaak tot hogere onderhoudsvereisten en dat kan al snel in de papieren lopen.

Een eigenaar van een cementfabriek had dit probleem met zijn bucket elevators. Na een analyse door BEUMER Customer Support was het duidelijk dat niet de gehele installatie maar alleen de componenten vervangen hoeven te worden. De service-experts waren in staat om de bucket elevators te moderniseren en efficiënter te maken, ook wanneer de systemen van een andere fabrikant waren.

“Onze drie bucket elevators veroorzaakten vanaf het begin problemen,” zegt Frank Baumann. Hij is fabrieksmanager bij een middelgroot cementbedrijf gevestigd in Erwitte in Noordrijn-Westfalen nabij Soest in Duitsland. In 2014 bouwde de fabrikant ook een fabriek in Duisburg. “Wij produceren ter plaatse hoogovencement. Hiervoor gebruiken we een centrale chain bucket elevator als circulatie bucket elevator voor de verticale molen en twee belt bucket elevators voor het laden van de silo,” legt Baumann uit. De centrale chain bucket elevator op de verticale molen was niet alleen in het begin ongewoon lawaaierig, er was ook een enorme kettingbeweging van meer dan 200 millimeter aan beide kanten. De oorspronkelijke leverancier heeft weliswaar verschillende verbeteringen doorgevoerd, maar na een korte looptijd was er al een hoge slijtage merkbaar. “We moesten de installaties steeds vaker laten onderhouden,” zegt fabrieksmanager Baumann. Dat was natuurlijk duur, deels vanwege de stilstandstijden en deels vanwege de reserveonderdelen.

Regelmatige stilstand, hoge kosten

Vanwege de constante stilstandtijden bij de omlopende continutransporteur met emmers van de verticale molen, benaderden de verantwoordelijken in 2018 BEUMER Group. De systeemaanbieder levert niet alleen zelf bucket elevators en moderniseert deze indien nodig, maar optimaliseert ook bestaande systemen van andere aanbieders. “Voor exploitanten van cementfabrieken rijst in dergelijke gevallen de vraag of een volledig nieuwe installatie of een eventuele aanpassing de meest economische en effectievere maatregel is,” legt Marina Papenkort uit, Area Sales Manager van de afdeling Customer Support bij BEUMER Group. Want een modernisering kan de moeite waard zijn: “Met onze Customer Support ondersteunen wij onze klanten bij het voldoen aan toekomstige prestatie- en technologievereisten in het kader van modernisering en aanpassingen,” aldus Papenkort. “Typische uitdagingen waarmee onze klanten worden geconfronteerd, zijn onder meer het verbeteren van de prestaties, het aanpassen aan gewijzigde procesparameters, nieuwe materialen, het optimaliseren van de beschikbaarheid en het verlengen van onderhoudscycli, onderhoudsvriendelijk ontwerp en vermindering van het geluidsniveau.” Verder worden alle nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot Industrie 4.0, zoals het monitoren van de banden of continue temperatuurbewaking, in de aanpassing verwerkt. BEUMER Group biedt alles uit één hand, van technisch ontwerp tot montage ter plaatse. Dit heeft het voordeel dat er slechts één contactpersoon is en dit leidt tot aanzienlijk verminderde organisatie- en coördinatiekosten.

Voor klanten spelen economische efficiëntie en vooral beschikbaarheid een doorslaggevende rol, omdat aanpassingen vaak een interessant alternatief vormen voor nieuwbouw. Bij moderniseringsmaatregelen blijven zoveel mogelijk componenten en constructies behouden – in veel gevallen ook de staalconstructie. Dit alleen al verlaagt de materiaalkosten met circa 25 procent in vergelijking met nieuwe constructies. In het geval van dit bedrijf kunnen de bucket elevator kop, de plaatschachten, de aandrijfeenheid en de voet van de bucket elevator worden hergebruikt. “Bovendien is de installatie eenvoudiger en is de stilstandstijd meestal aanzienlijk korter,” legt Papenkort uit. Dit leidt tot een betere Return on Investment dan bij nieuwbouw.

Heavy duty voor grofkorrelig materiaal

“We hebben de centrale chain bucket elevator omgebouwd tot een hoge capaciteit belt bucket elevator van het type HD (Heavy Duty),” meldt Papenkort. Zoals bij alle BEUMER belt bucket elevators worden hier ook banden met kabelvrije zones gebruikt waaraan de buckets zijn bevestigd. Bij producten van concurrenten worden bij het vastmaken van de buckets vaak staalkabels doorgesneden waardoor de bekleding wordt beschadigd en de staalkabels vrij komen te liggen. Hierdoor kan er vocht binnendringen. Dit kan tot corrosie leiden en de dragende kabels beschadigen. “Dit is bij onze systemen niet het geval. De treksterkte van de bucket elevator blijft volledig behouden,” legt Papenkort uit.

Een ander belangrijk punt is de klemverbinding: bij alle BEUMER staalkabelbanden wordt eerst het rubber aan de staalkabel-uiteinden verwijderd. De technici splitsen de uiteinden van het U-vormige stuk van de klemverbinding in afzonderlijke strengen, draaien ze in elkaar en overgieten ze met wit metaal. “De klant profiteert van een enorm tijdsvoordeel,” zegt Papenkort. “Want het aansluitpunt is na het gieten in zeer korte tijd volledig uitgehard en is de band klaar voor gebruik.”

Voor een stabiele bandloop

Om een ​​stabiele bandloop mogelijk te maken en de levensduur van het materiaal te verlengen, heeft het BEUMER team de bestaande bekledingen op de aandrijftrommel vervangen door speciaal aangepaste gesegmenteerde bekledingen met keramische uiteinden. Voor een stabiele, rechte bandloop zijn deze bolvormig. Door het onderhoudsvriendelijke ontwerp kunnen de afzonderlijke segmenten van de gesegmenteerde bekleding snel via de onderhoudskleppen worden verwisseld. Volledige vervanging van de aandrijftrommel is niet meer nodig. De gesegmenteerde bekleding is van rubber voorzien, met inzetstukken van volledig keramiek of staal. De keuze hangt af van de te transporteren goederen.

De buckets zijn aangepast aan de bolvorm van de aandrijftrommel en liggen daardoor plat. Dit verlengt de levensduur van de band aanzienlijk. Dankzij hun vorm zorgen ze voor een vlottere loop en dus minder geluid. Afhankelijk van het beoogde gebruik ontvangt de gebruiker de buckets in het ontwerp dat bij hem past. Ze kunnen bijvoorbeeld een rubberen basis hebben of zijn gemaakt van roestvrij staal. De beproefde BEUMER HD-technologie overtuigt met een speciale bucket verbinding: om te voorkomen dat grofkorrelig materiaal tussen de bucket en de band binnendringt, is er een verlengde achterplaat aan de bucket bevestigd, die gelijk met de bucket elevator band kan worden gemonteerd. Met de HD-technologie worden de buckets stevig aan de achterkant van de band bevestigd met gesmede segmenten en schroeven.. “Alle schroeven zouden verloren moeten gaan om een ​​bucket eruit te trekken,” legt Papenkort uit.

Om ervoor te zorgen dat alles recht loopt

Om een ​​blijvend correcte spanning van de band te bereiken, heeft BEUMER in Duisburg een externe parallel spanstation geïnstalleerd zonder productcontact, die ervoor zorgt dat de spantrommel alleen parallel kan bewegen. De spanlager is uitgevoerd als binnenlager in een volledig ingekapselde constructie. De lagerhuizen zijn gevuld met olie.

“De onderhoudsvriendelijke staaftrommel is onderdeel van onze HD-technologie. De staven worden gehard op basis van het getransporteerde schurende materiaal en in de staaftrommel geschroefd om een ​​snelle vervanging mogelijk te maken. De spantrommel is uitgevoerd met een dubbele afwijskegel, die op betrouwbare wijze schade aan de band door vastgelopen stortgoed voorkomt,” legt Papenkort uit.

Tevredenheid leidde tot een vervolgopdracht

“Met deze modernisering konden we de beschikbaarheid van onze verticale circulerende bucket elevator vergroten en zijn we op de lange termijn aanzienlijk concurrender,” zegt Frank Baumann tevreden. “In vergelijking met een nieuwe investering konden onze kosten ook worden verlaagd en waren we veel sneller weer aan de slag. In het begin moesten we onszelf er vaak van overtuigen dat de aangepaste circulatie bucket elevator echt in bedrijf was, omdat het geluidsniveau in positieve zin sterk was veranderd en we de soepele loop niet kenden van de vorige chain bucket elevators.”

Het bedrijf was zo enthousiast over de aanpassing dat het BEUMER Group de opdracht gaf om ook de andere twee bucket elevators te optimaliseren, ook voor wat betreft de transportcapaciteit. Ook in dit geval klaagde de exploitant over constante uitlijnfouten, aanlopende buckets en moeilijke onderhoudsomstandigheden. “We wilden ook de doorvoer van de molen verder verhogen. Daarom waren we geïnteresseerd in meer flexibiliteit met betrekking tot de transportcapaciteit van de bucket elevators,” legt Baumann uit. In 2020 loste de systeemaanbieder deze taak ook op met zijn Customer Support.” We zijn helemaal tevreden,” vat Baumann samen. “Dankzij de aanpassing konden we ook het energieverbruik van de bucket elevators reduceren.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Customized material handling systems from BEUMER Group BEUMER Group is an international manufacturing leader in intralogistics in the fields of conveying, loading, palletising, packaging, sortation and distribution technology. BEUMER Group offers the right solution for...

Gerelateerde berichten